logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złożyć mechanizm w Panasonic NV-P2UEE? Instrukcja krok po kroku

anddd 05 Wrz 2005 10:30 2037 6
REKLAMA
  • #1 1792769
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Witajcie...
    Mam problem z poprawnym złożeniem mechanizmu. Zasilacz jest w porządku (już go naprawiłem, elki wymienione....). W każdym bądź razie napięcia są prawidłowe.
    Oczywiście przejrzałem dokładnie forum i nie bardzo rozumiem dlaczego schemat oryginalny został kiedyś usunięty a podstawiony inny podobny. Chodzi o to że jest kilka ciekawych rozwiązań, podpowiedzi ale powiązanych ze starym schematem. Odnośniki, numeracja nijak się mają do nowego schematu. (Mam schemat gdzie rozdziały zaczynają się od "2.3 Mechanical Adjustment procedures").
    Konkretnie:
    Czy ktoś może mi napisać jak pokolei złożyć ten mechanizm. W tej chwili już rozebrałem windę. Wiem jak sprowadzić do stanu STOP MODE i ułożyć trybiki. I nie wiem co robić poczynając od podrozdziału 2-4-6.
    Proszę najpierw o ogólną procedurę aż do złożenia windy z dokładnym określieniem w jakim czasie jaki ma być stan MODE (jak doprowadzić).
    Dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1792860
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    anddd napisał:
    Oczywiście przejrzałem dokładnie forum i nie bardzo rozumiem dlaczego schemat oryginalny został kiedyś usunięty a podstawiony inny podobny.

Nie bardzo rozumiem o jakim schemacie jest mowa?
    Tutaj jest opis mechanizmu:
    http://www.serwis-elektroniki.com.pl/forum/download.php
    Wystarczy przyjrzeć się rysunkom i wszystko będzie jasne.
    Ps. Opis mechanizmu który znajdował się w bazie Elektrody jest autorstwa SE i z tych powodów musiał być usunięty, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby go pozyskać ze strony internetowej SE (patrz link wyżej).
  • REKLAMA
  • #3 1792968
    anddd
    Poziom 24  
    Oldboy: Wcale takie proste to nie jest tylko na podstawie rysunków.
    Ale jestem Ci niezmiernie wdzięczny za wskazanie pliku. Mam nadzieję, że teraz sobie poradzę. (w dodatku w PL :) )
  • Pomocny post
    #4 1793018
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    anddd napisał:
    Oldboy: Wcale takie proste to nie jest tylko na podstawie rysunków.

Na pewno nie, ale jeszcze trudniej opisać to słownie. Dodam tylko, że cały mechanizm należy montować w pozycji STOP a w ostatniej fazie zamontować windę.
    Ps. Rys.53 został zobrazowany w "odbiciu lustrzanym".
  • REKLAMA
  • #5 1793163
    anddd
    Poziom 24  
    To przed zabawą mam tylko jedno pytanie:
    Chodzi właśnie o ten moment którego cały czas nie rozumiem: w 8.6 w 1) "należy ustawić opasacze P2 i P3 w pozycji STOP".... Przecież one są cały czas tak ustawione....
    Chyba, że założono, że mechanizm jest kompletnie rozebrany....?

I chyba tak jest. Ok, wkrótce biorę sie do roboty.
  • REKLAMA
  • #6 1793186
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    anddd napisał:
    Chyba, że założono, że mechanizm jest kompletnie rozebrany....?

Nie ma wątpliwości że tak właśnie założono.
  • #7 21160848
    ramagus33
    Poziom 9  
    Mam poradę do dodania, więc odświeżam :)

Na YouTube jest filmik z lat 90 pokazujący kompletne rozłożenie i złożenie oraz ustawienie mechanizmu G w magnetowidach Panasonic, można ten filmik zastosować do mechanizmu G2 (GII). Filmik jest z lektorem angielskim i wszystko jest wolno i fajnie opowiedziane.
    Ja z niego korzystałem i się udało ustawić poprawnie mechanizm wielokrotnie ;) jestem amatorem :D

i tu drugi filmik, bardziej szczegółowy:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu złożenia mechanizmu wideo w modelu Panasonic NV-P2UEE, ze szczególnym uwzględnieniem procedury montażu mechanizmu od stanu STOP MODE oraz ustawienia trybików zgodnie z podrozdziałem 2-4-6 schematu serwisowego. Użytkownik napotkał trudności z nieaktualnym schematem, gdzie numeracja i odnośniki nie odpowiadają nowej wersji dokumentacji, co utrudnia interpretację instrukcji. Wskazano, że oryginalny opis mechanizmu został usunięty z bazy Elektrody ze względu na prawa autorskie, ale jest dostępny na stronie SE. Zalecane jest montowanie mechanizmu w pozycji STOP, a w końcowej fazie instalacja windy. Podkreślono, że rysunek 53 jest odbiciem lustrzanym, co może wpływać na interpretację. Potwierdzono, że instrukcja zakłada kompletny demontaż mechanizmu przed montażem, co wyjaśnia konieczność ustawienia opasaczy P2 i P3 w pozycji STOP. Dodatkowo, zasugerowano wykorzystanie filmów instruktażowych z lat 90. na YouTube, które pokazują rozłożenie, złożenie i ustawienie mechanizmu G oraz G2 (GII) w magnetowidach Panasonic, co może pomóc w praktycznym zrozumieniu procedury montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA