logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5550 TM - zwężony obraz i trzeszcząca fonia po burzy

wolframek 05 Wrz 2005 21:19 1625 6
REKLAMA
  • #1 1794295
    wolframek
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Mam zwęzony obraz w pionie w tym telewizorku wyglada jak panoramiczny . Na poczatku był całkowicie odstrojony i to sie stało po burzy( niby był wylaczony z gniazdka) zaprogramowałem go ale po 10 min pracy lekko sie odstraja trzeszczy mu fonia. Nie wiem jakie szasi na razie ale na pewno nie ma trybu serwisowego myslałem na poczatku ze sie mu geometria rozprogramowała. Nie wiem gdzie mam szukac na poczatek:((((
  • REKLAMA
  • #2 1794522
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Wymień elki w pionie i wyreguluj peerkiem wysokość.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 1794629
    colur
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    jeśli był odstrojony od stacji i jednocześnie mała amplituda pionu wymień stab.napięcia waricap Ul 550 lub zenerka
  • #4 1797218
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Dokładnie tak jak mówi kolega "colur" sprawdź napięcie 33V na 100% będzie złe.

Pozdrowionka
    Tomko
  • REKLAMA
  • #5 1799835
    wolframek
    Poziom 11  
    Zwężony obraz pokreciłem potecjometrem i jest ok
    Zadny kondziołow nie wymieniłem na razie ale to napiecie tez mnie ciekawi juz go namierzyłem na schemacie i jest tam tylko zenerka po drodze moze spadła. A jescze mam pytanie tak z dnia na dzien przez kondensatory moze sie zwezic obraz?? moze padł jakiś połprzewodnik... zapas na potencjometrze był bardzo duży. Pozdrawiam i dziekii na razie:D
  • REKLAMA
  • #6 1800098
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Załatwiłeś problem tylko na chwilę. Tak naprawdę usterka wciąż nie została usunięta. Radzę sprawdzić sugestie kolegów tomko25 i colur. Oczywiście po właściwej naprawie obraz będzie rozciągnięty i będziesz go musiał znów wyregulować.

Pozdrawiam.

PS1 Obraz może się tak zwęzić przez kondensatory,
    PS2 Co znaczy, że zenerka "spadła"?
  • #7 2006125
    wolframek
    Poziom 11  
    no i naprawione elki wymieniłem i jest ok i zenerke tez wymieniłem ale to chyba jest problen słabej anteny.. Dzieki serdeczne wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 5550 TM po burzy pojawił się problem ze zwężonym obrazem w pionie oraz trzeszczącą fonia. Początkowo obraz był całkowicie odstrojony, a po zaprogramowaniu telewizor działał poprawnie tylko przez krótki czas, po czym obraz ponownie się zwężał, a dźwięk trzeszczał. Sugerowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych (elki) w torze pionowym oraz regulację potencjometrem wysokości obrazu. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia stabilizatora napięcia, waricapa Ul 550 lub diody zenera, które mogą wpływać na amplitudę pionu. Po wymianie kondensatorów i zenerki problem został rozwiązany, choć autor zasugerował, że słaba antena mogła mieć wpływ na jakość odbioru. Wskazano również, że kondensatory mogą powodować stopniowe zwężanie obrazu oraz że po naprawie konieczna jest ponowna regulacja geometrii obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA