logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki switch dobrać do monitoringu: Hikvision DS-3E0318P-E czy DS-3E1318P-E?

daniio2 24 Sty 2019 16:41 2121 3
  • #1 17726657
    daniio2
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cześć,

Być może to pytanie powinienem zadać w innym dziale, ale jak by nie było jest to związane z monitoringiem. Otóż zamierzam kupić switch i trochę waham się z wyborem. Ciekaw jestem waszego zdania. Ogólne wymagania to:
    16 portów POE
    2 porty Gbit

Na początku rozglądałem się ogólnie na wszystkie switch-e i w pewnym momencie natknąłem się na dedykowane do kamer switche Hikvision (mam rejestrator tej marki i kamery również planuję brać od nich).

1.) Rejestratory te są opisywane, jako "dedykowane do przesyłu dużych strumieni danych w instalacjach monitoringu IP". Czy to jest zwykłe hasło marketingowe czy faktycznie coś w tych switch-ach jest dedykowanego?
    2.) Na początku rozważałem model DS-3E0318P-E/M natomiast widzę, że maksymalna moc wyjściowa to 130W. Zakłądając średnią poboru mocy kamery 10W przy 16 kamerach może już nie wyrobić. Także chyba nie warto?
    3.) Finalnie zacząłem rozważać te dwa modele: DS-3E0318P-E oraz DS-3E1318P-E ten pierwszy jest niezarządzalny natomiast drugi tak. Ceny są różne raz jeden jest tańszy raz drugi. Który byście wybrali? Co z tej zarządzalności może się przydać w takim systemie?
    4.) W powyższych switchach porty 1-9 opisane są jako te z wyższym priorytetem. Może mi ktoś wyjaśnić tę głupotę? Przecież jeżeli podłączę 16 kamer to raczej bym chciał aby wszystkie miały wysoki priorytet. Po co taki wymysł?
    5.) Znacie może jakiś dobry artykuł na temat łączenia switchy? Słyszałem o tych portach uplink, ale w ogóle nie kumam kiedy połączenia mają być uplinkowane, a kiedy nie i z czego to wynika (wiem, że teraz switche same uplinkują, ale chciałbym wiedzieć po co i dlaczego).

Z góry dzięki za komentarze :)

------------------------------------------------
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    Jaki wybrać rejestrator IP. Z wbudowanym switchem czy bez? Wybór switcha do monitoringu Wybór tematów.

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • #2 17726762
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Nie znam tego modelu ale na ogól priorytet zapewnia iż te kanały przy przeciążeniu się nie wyłączą. Wyłączone zostaną inne kanały więc odpowiednio łącząc kanały zmniejszamy ryzyko wyłączenia się ważnych kamer.
  • #3 17726778
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    daniio2 napisał:
    Otóż zamierzam kupić switch i trochę waham się z wyborem. Ciekaw jestem waszego zdania. Ogólne wymagania to:
    16 portów POE
    2 porty Gbit

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3544467.html

daniio2 napisał:
    1.) Rejestratory te są opisywane, jako "dedykowane do przesyłu dużych strumieni danych w instalacjach monitoringu IP". Czy to jest zwykłe hasło marketingowe czy faktycznie coś w tych switch-ach jest dedykowanego?

Swoje produkty Hikvision jakoś musi opisać. Dedykują je głównie dla swoich produktów, co nie oznacza, że nie będą działać z produktami innych producentów. Hik, BCS, Dahua to wyższa półka jakościowa w tych rozwiązaniach(CCTV).

daniio2 napisał:
    2.) Na początku rozważałem model DS-3E0318P-E/M natomiast widzę, że maksymalna moc wyjściowa to 130W. Zakłądając średnią poboru mocy kamery 10W przy 16 kamerach może już nie wyrobić. Także chyba nie warto?

Jakie to kamery i rejestrator?
    Jeśli masz jakieś wątpliwości to lepiej załóż coś z zapasem mocy.

daniio2 napisał:
    3.) Finalnie zacząłem rozważać te dwa modele: DS-3E0318P-E oraz DS-3E1318P-E ten pierwszy jest niezarządzalny natomiast drugi tak. Ceny są różne raz jeden jest tańszy raz drugi. Który byście wybrali? Co z tej zarządzalności może się przydać w takim systemie?

Możesz ustawiać moc na portach, włączać/wyłączać PoE, widzisz pobór mocy itp - dla zwykłego śmiertelnika to zbędne.

daniio2 napisał:
    4.) W powyższych switchach porty 1-9 opisane są jako te z wyższym priorytetem. Może mi ktoś wyjaśnić tę głupotę? Przecież jeżeli podłączę 16 kamer to raczej bym chciał aby wszystkie miały wysoki priorytet. Po co taki wymysł?

Nie do końca mogę to wyczytać w necie. Ale na podstawie podobnych rozwiązań w innych switchach, wychodzi na to, że na te porty może być np priorytet mocy w razie przeciążenia(pozostałe mogą zostać pozbawione pełnej mocy), lub zwiększony zasięg zasilania PoE(przykładowo ze 100m do 150m).

daniio2 napisał:
    5.) Znacie może jakiś dobry artykuł na temat łączenia switchy? Słyszałem o tych portach uplink, ale w ogóle nie kumam kiedy połączenia mają być uplinkowane, a kiedy nie i z czego to wynika (wiem, że teraz switche same uplinkują, ale chciałbym wiedzieć po co i dlaczego).

Zacytuję samego siebie😁
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3422188.html

UpLink służy głównie do przesyłania danych pomiędzy rejestratorem, a switchem PoE. Kolejny UpLink podłączasz do kolejnego switcha PoE lub jeśli nie ma dodatkowych switchy PoE, to do podpięnia np routera z internetem.
    UpLink jak sama nazwa wskazuje jest dedykowany do przesyłania dużych ilości danych - a takie idą ze wszystkich kamer do rejestratora i pomiędzy switchami (jeśli są np 2 sztuki z PoE).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 17728862
    daniio2
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cytat:
    Swoje produkty Hikvision jakoś musi opisać. Dedykują je głównie dla swoich produktów, co nie oznacza, że nie będą działać z produktami innych producentów. Hik, BCS, Dahua to wyższa półka jakościowa w tych rozwiązaniach(CCTV).

Tutaj bardziej chodzi mi o to czy taki swich różni się od switcha TPLINKA albo CISCO. Czy ma on faktycznie wbodowane jakieś dedykowane moduły, które sprawiają, że ma on przewagę nad innymi markami switchy.

Cytat:
    Jakie to kamery i rejestrator?
    Jeśli masz jakieś wątpliwości to lepiej załóż coś z zapasem mocy.

Kamer jeszcze nie ma :)

Cytat:
    Możesz ustawiać moc na portach, włączać/wyłączać PoE, widzisz pobór mocy itp - dla zwykłego śmiertelnika to zbędne.

Tutaj szczególnie rzuciła mi się możliwość tworzenia sieci VLAN. Nigdy takiej sieci nie konfigurowałem, ale domyślam się np. że pomogło by to ograniczyć dostęp do kamer z poziomu komputera wpiętego do tej samej sieci (gość/pracownik). No chyba, że każda kamera może być zabezpieczona hasłem i to wystarczy?

Cytat:
    Nie do końca mogę to wyczytać w necie. Ale na podstawie podobnych rozwiązań w innych switchach, wychodzi na to, że na te porty może być np priorytet mocy w razie przeciążenia(pozostałe mogą zostać pozbawione pełnej mocy), lub zwiększony zasięg zasilania PoE(przykładowo ze 100m do 150m).

Tutaj źle zrozumiałem. Myślałem, że chodzi o priorytet w przepustowości, a nie o zasilanie. Na tej stronce napisali, że chodzi o zasilanie:
    https://www.hikvision.com/en/Products/Transmi...work-Switch/100M-WeB-managed-PoE/DS-3E1318P-E
    "Dynamic power supply of the PoE port. Power supply priority (Port 1 > Port 2 > … > Port 16… > Port 24)"

Cytat:
    UpLink jak sama nazwa wskazuje jest dedykowany do przesyłania dużych ilości danych

To w sumie nie było dla mnie takie jasne :) Bardziej myślałem, że chodzi o skrosowane przewody w jakiś inny sposób. Bo podobno przewody w uplink idą inaczej. Zastanawiam się właśnie kiedy takie krosowanie powinno się odbywać, czy jest jakaś złota zasada? Bo domniemam, że jak by nie krosować przewodów to na preśdkość to wpływu nie ma.
REKLAMA