logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GOLDSTAR CKT2128 - Zanik głosu, jak naprawić regulację głośności?

ivorpl 06 Wrz 2005 15:08 1383 5
REKLAMA
  • #1 1795960
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Problem polega na tym że wczoraj podczas oglądania TV nagle ściszył sie niemiłosiernie dźwiek do poziomu ledwo słyszalnego, podgłośnić się nie da można tylko ściszyć jeszcze bardziej i wrócić później do tego poziomu ledwo słyszalnego -> wniosek: obniżył się próg głośności fonii. Tak więc rozebrałem TV i zacząłem w nim grzebać ale nic ciekawego nie znalazłem, żadnych zimnych lutów, uszkodzonych elementów ani nic takiego. Pogrzebałem jeszcze trochę i zamknąłem, włączyłem i dalej kicha...., rozebrałem jeszcze raz, pogrzebałem i zamknąłem, włączyłem i działa OK ... z tym że pewnie w każdej chwili może się spartolić ... Może mi ktoś powiedzieć co może być przyczyną?? jakie elementy odpowiadają za regulację głośności w tym telewizorku?? Schemat tego TV jest na elektrodzie :

http://www.elektroda.net/download.php?file=service/TV2004/CKT2128.PDF

z góry dzięki z pomoc

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Witam, mam takie pytanie:
    nikt nie ma żadnych pomysłów co jest przyczyną zaniku fonii??
    jakieś wskazówki chociażby....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1796381
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Takie objawy mogą dawać zimne luty. Ich się nie sprawdza, tylko poprawia. Popraw wszystkie w torze fonii (dużo kalafonii).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1796438
    kackers
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Sprawdź kabelki dochodzące od głośników do płyty głównej, mogą być zimne luty w gniazdkach lub na połączeniach.
    Zjawisko które opisałeś może powodować drastycznie powiększona rezystancja głośników (zimne luty, pęknięte przewody, uszkodzenia cewek w samych głośnikach).
  • REKLAMA
  • #4 1797750
    ivorpl
    Poziom 21  
    Jeżeli chodzi o sprawdzanie zimnych lutów to właśnie je przelutowywałem i nic to nie pomogło, co do przewodów od głośników do płyty głównej to też są na 99% dobre bo ruszałem nimi i rezystancja praktycznie zero, tak wieć to raczej nie one. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły??

Dodano po 36 [sekundy]:

Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1798950
    kackers
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Jeśli jest on na chassis 111-896G to powinien tam być końcówek mocy TDA2006. Przyjżyj się elementom w jego pobliżu a zwłaszcza takiemu elkowi za wyprowadzeniem pin4, może się po prostu wysuszył lub zipie ostatkiem sił? Ogólnie posprawdzaj elki w pobliżu TDA i napięcie zasilające (pin5), tu masz zbliżony wycinek obiektu zainteresowań:
    Załączniki:
    • GOLDSTAR CKT2128 - Zanik głosu, jak naprawić regulację głośności? TDA2006.jpg (28.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1803878
    ivorpl
    Poziom 21  
    OK lukne na niego na weekend być może, dzięki za pomoc.
    O dziwo na razie przez trzy ten TV gra i wszystko jest OK.
    To sprawdze jeszcze ten trop i temat uważam za zamknięty.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc :)
REKLAMA