logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Średnica przewodów gniazda 13pin - Przystosowanie instalacji pod kamping

tupek 03 Lut 2019 13:19 9273 13
  • #1 17751320
    tupek
    Poziom 10  
    Ocena: 43
    Witam.
    Zakupiłem przyczepę kempingową hobby 440, która praktycznie nie miała instalacji wewnętrznej 12 V.
    Muszę teraz ją przystosować do zasilania akumulatorowego a także aby ten akumulator doładowywało podczas pracy silnika.
    Muszę też zmienić gniazdo pojazdu i przyczepy na 13 pinowe i tu już mam wątpliwości jakiej średnicy przewody użyć do pinów 9, 10, 11 i 13 aby nie narobić sobie problemu podczas użytkowania.
    Podczas jazdy będzie ładowany akumulator a także pracowała grzałka lodówki.
    Lodówkę pomierzyłem i pobiera do 7 A, ale nie wiem ile pociągnie akumulator dodatkowy 60 Ah.
    Oczywiście lodówka na 12 V będzie tylko podłączona podczas jady, na postoju będzie przełączana na gaz, ale akumulator na postoju będzie czasami doładowywany z pracującego pojazdu.
    Zastosuje za nim układ zabezpieczający przed rozładowaniem do 10,5 V.

Średnica przewodów gniazda 13pin - Przystosowanie instalacji pod kamping

Fabrycznie instalacja pod gniazdo posiada przekrój przewodów 2,5 mm, ale czy to wystarczy?
  • #2 17751469
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    Wystarczy do 15A , 2.5 to przekrój kabla w instalacjach fabrycznych haka. Podłączenie z tego akumulatora odbiornika musisz ocenić osobno.
  • #3 17751621
    tupek
    Poziom 10  
    Energia pobierana z akumulatora kampingu raczej nie przekroczy 10 A, ponieważ będą podłączone tylko 2 telefony i 2 tablety oraz jakieś nie duże oświetlenie led.
    Żadnych przetwornic jak na razie nie chcę montować.
    Martwię się tylko o wytrzymałość przewodów połączonych bezpośrednio do ładowania dodatkowego akumulatora.
    Nie wiem jaki będzie jego prąd podczas ładowania wyczerpanego do 10,5 V.
  • #4 17751773
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1427
    Zamiast jednego grubego przewodu lepiej poprowadzić dwa 2,5 mm^2, na początku zamontować dwa bezpieczniki 15 A. Jak w instalacji samochodu jest gruby przewód do tylnej szyby ogrzewanej to można go wykorzystać do zasilania przyczepki.
    Gniazda można zamontować też dwa, jedno 7 pinowe i mocne prądowe 3 pinowe.
  • #5 17751834
    tupek
    Poziom 10  
    Z tym 3 pinowym złączem chyba do mnie trafiłeś bo właśnie takie posiadam i prawdopodobnie
    właśnie go zamontuje.
    Tylko że gdzieś jest w przepisach że przyczepa cięższa niż 750 kg musi mieć światło cofania ale moja nawet fabrycznie nie była w takowe wyposażona.
  • #6 17751843
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 273
    Będąc właścicielem samochodu i przyczepy, rozważyłbym dołożenie dodatkowego gniazda 7-pin lub 4-pin (tak jak jest w Niderlandach), nie przerabiając istniejącego gniazda 7-pin. Jeśli masz wątpliwości co do obciążalności długotrwałej przewodu 2,5 mm² - to zasilanie stałe (+12V) do gniazda w samochodzie na pin 9, jakim doprowadzone jest/będzie przewodem?
    Przyjmuje się obciążenie do 8A na 1 mm² przekroju przewodu.
    Ponadto, warto dołożyć moduł zabezpieczający przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora głównego w przypadkach gdy np. akumulator samochodu jest rozładowany lub w przypadku dużego obciążenia prądowego (różnymi odbiornikami) instalacji holownika (akumulator przyczepy ładuje się dopiero gdy napięcie w instalacji samochodu osiągnie 13,3 V).
  • #7 17751855
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    tupek napisał:
    Fabrycznie instalacja pod gniazdo posiada przekrój przewodów 2.5mm ale czy to wystarczy?

Więcej nie ma sensu, bo gniazdo/wtyczka nie wytrzyma.
  • #8 17752040
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 804
    Siedmio czy 13 pinowe nie są przeznaczone do ładowania akumulatora.
    Załączniki:
    • Średnica przewodów gniazda 13pin - Przystosowanie instalacji pod kamping schemat 13.jpg (57.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17752119
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    W tych opisach zastanawiają mnie dwie użyte nazwy: światła końcowe i światła obrysowe. W naszych polskich przepisach, są światła pozycyjne tylne i światła pozycyjne przednie. Tak sobie myślę - dlaczego ktoś przygotowując ulotkę, opis gniazda/wtyczki nie stosuje prawidłowych nazw, czy to nie podlega jakiejś kontroli?
  • #10 17752161
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    stanislaw1954 napisał:
    Tak sobie myślę-dlaczego ktoś przygotowując ulotkę, opis gniazda/ wtyczki nie stosuje prawidłowych nazw, czy to nie podlega jakiejś kontroli?

Ten problem dotyczy też badziewia diagnostycznego po 500 od sztuki. Czyli opisy błędów i parametrów. Może kiedyś doczekamy ujednolicenia nazewnictwa.
  • #11 17752192
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    jurekk55 napisał:
    Może kiedyś doczekamy ujednolicenia nazewnictwa.
    Obawiam się, że nie prędko. Jakiś czas temu głośno było o tym, że na ulicach nie może być obcych nazw - w innych językach, a nadal mamy pełno szyldów z obcymi wyrazami, choćby roomy.
  • #12 17752430
    tupek
    Poziom 10  
    dizba napisał:

To jak jest ładowanie realizowane w nowszych przyczepach które są już wyposażone w instalację 12v.
    Przecież nikt nie przerabia instalacji w samochodzie.
  • #13 17752464
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 273
    dizba napisał:

Jesteś w błędzie.
    Samochody osobowe i dostawcze (instalacja oświetlenia 12V) mogą posiadać:
    - gniazdo 7-pin typ N zgodne z DIN/ISO 1724 (typowe znane nam gniazdo DC12V)
    - gniazdo 7-pin typ S zgodne z DIN/ISO 3732 (dodatkowe gniazdo do ładowania akumulatora + zasilania DC12V (np. lodówki);
    - gniazdo 13-pin zgodne z DIN/ISO 11446;
    Gniazda 7-pin typu N i typu S, oprócz przeznaczenia poszczególnych pinów, fizycznie różnią się płcią środkowego pinu (pin nr 7) - dla zapobieżenia pomyłki podczas podłączania kabli połączeniowych.
    Dodatkowe gniazdo 7-pinowe jest b.popularne w Wlk. Brytanii i krajach Beneluksu.
    Link - opis pinów i przewodów na końcu linka (w tym również zalecane przekroje przewodów).
  • #14 17752867
    tupek
    Poziom 10  
    JA spróbuje położyć instalację z przewodów 4mm bo większe w konektory nie wcisnę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił przyczepę kempingową Hobby 440, która wymaga przystosowania do zasilania akumulatorowego oraz zmiany gniazda na 13-pinowe. Pojawiły się wątpliwości dotyczące średnicy przewodów do pinów 9, 10, 11 i 13, zwłaszcza w kontekście ładowania akumulatora i zasilania lodówki o poborze do 7 A. W odpowiedziach zasugerowano, że przewód 2,5 mm² wystarczy do obciążenia do 15 A, a dla lepszej wydajności można zastosować dwa przewody 2,5 mm². Wskazano również na możliwość dodania gniazda 7-pinowego do ładowania akumulatora. Użytkownik rozważa zastosowanie przewodów 4 mm², aby uniknąć problemów z konektorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA