logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór TV 55 do salonu 17m2, 2-4 osoby, dużo światła, czarna obudowa

dhun 05 Lut 2019 13:06 753 9
REKLAMA
  • #1 17756401
    dhun
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Około 3,5 x 5 m (ok 17 m2)
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - 2 - 3 m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 2-4 (w tym 2 dzieci)
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? zwykle naprzeciw (sofa stoi naprzeciw TV)
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Prawdopodobnie będzie stać na komodzie, ale zawieszenie na ścianie też wchodzi w grę. Jednak nie jest to priorytetem
    6. Jak słońce świeci w pokoju? - duże okno + balkon (wschodnie) z boku TV, ale mam rolety zaciemniające, więc powinno pomóc.
    7. Jaki masz obecnie telewizor? - W tym pokoju żaden, w sypialni Samsung UE32M5602
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? - smart TV lub podobne rozwiązanie, wifi nie jest konieczne, bo router mam blisko, ale będzie miłym dodatkiem. a i jeszcze jedno: dobrze jakby miał czarną obudowę (zgadnijcie czyje to wymaganie :P)
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - głównie internet + TV naziemna + satelitarna. Może w przyszłości kablówka.
    10. Jakie urządzenia? - na pewno twardy dysk/pendrive, ew laptop
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? - myślę że raczej niewiele. Zgaduję że max 1-4h dziennie.
    12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? - program raczej rzadko, film/serial na np. Netflix - tak
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - jakiś film, bajki dzieciom, przyrodnicze, czasem kabaret, Netflix, Youtube, może w przyszłości HBO GO
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - raczej nie, ew tylko filmy z internetu
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - nie jest to priorytet. Na pewno będę chciał przetestować np. Wiedźmina 3 na czymś większym. Jak się nie sprawdzi, to nie będę płakał.
    16. Preferencje co do marki? - nie mam, Co prawda mam TV Samsunga i koledzy z pokoju w pracy mają głównie Samsungi, jednak narzekają że kilkuletnie modele tracą opcje smart (youtube, netflix). Żona ma "uczulenie" na firmy typu Manta, Lark. Ja lubię doświadczenia, ale to głownie żona ogląda TV :D
    17. Preferencje co do wielkości? - 55"
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? - nie wiem, wolne przełączanie kanałów (ale to pewnie kwesta tunera),
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - więcej wieczorem
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? - 2000-2500. Może więcej o ile różnica będzie zauważalna.
    21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? - Bardzo rzadko, ostatnia zmiana była chyba ponad 10 lat temu
    22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? - na pewno YouTube, Netflix, CDA, strony z bajkami dla dzieci i tym podobne
    Przydała by się obsługa DLNA i Bluetooth

Wydaje mi się że szukam raczej budżetowego TV do pokoju, żeby wieczorem puścić jakiś film, czasami bajkę dzieciom, na pewno podłączę do niego dysk lub pendrive. Z pewnością też chce mięć możliwość puszczania filmów z internetu. Router mam niedaleko, wiec mogę kabel pociągnąć, ale jak będzie Wi-fi to też będzie miły dodatek (zdaje się ze większość już ma) Zastanawiam się czy przy 55" koniecznie potrzebuje 4K.

Martwi mnie fakt, że kilkuletnie TV nie tracą część swoich funkcji smart z powodu braku wsparcia producenta. Rozwiązaniem pewnie będzie urządzenia typu Chromecast. Mnie nie przeszkadza 2 piloty/urządzenia do sterowania TV ale żonie i dzieciom tak. Z porad znajomych wyciągnąłem wniosek że nie warto skupiać się za bardzo na funkcjach smart, bo one z czasem zanikają. Lepiej wybrać dobrą matrycę.
    Nie znam się na TV czy matrycach i nie wiem czym się różnią np:
    -SAMSUNG UE55NU7093 4K UHD za ok 1800
    -LG 55UK6200 za ok 2000
    -Samsung UE55NU7402 za ok 2500
    różnica między UE55NU7093 a UE55NU7402 to 700 zł czyli ok 40%. Co dostane za tą dodatkową kwotę i czy to jest tego warte?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17756531
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    NU74 to głównie WCG.
    Jak ma byc tanio to raczej seria NU71xx.
    W obu seriach masz matryce VA, dobry kontrast, dobrą czerń, kuleje niestety jasność HDR -no ale tutaj nie ma cudów - mało kasy, niska jasność.

TV FHD praktycznie już nie ma więc tak czy tak jestes skazany na 4K. Do 4k potrzeba min 15-20 mbit przy streamingu więc lepiej pociągnij kabel. Będzie stabilniej.
  • Pomocny post
    #3 17756723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17760079
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 17787358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17823902
    dhun
    Poziom 10  
    Trochę poczytałem i chyba nie zdecyduje się na nowego Samsunga z serii N, ze względu na brak wsparcia dla niektórych kodeków (Divix i XviD). A szkoda bo był to mój faworyt :(
  • #9 17850489
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18517393
    dhun
    Poziom 10  
    Dla porządku podam co w końcu kupiłem. Trafiłem na promocje i za trochę ponad 2 tyś kupiłem LG 60UJ6307

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 55 cali do salonu o powierzchni 17 m², z dużą ilością światła, preferując czarną obudowę. Wskazano, że odległość od ekranu wynosi 2-3 m, a telewizor ma stać na komodzie. Wśród rekomendacji znalazły się modele takie jak LG 55UK6500, Toshiba 55U78, Sharp 60UI75, Hitachi 55HZt66, TCL 55DP660, Philips 55PUS7303 oraz TCL 55C7026, z uwagą, że TCL 55C7026 ma srebrną ramkę. Użytkownik zrezygnował z zakupu nowego Samsunga z serii N z powodu braku wsparcia dla niektórych kodeków. Ostatecznie zdecydował się na zakup LG 60UJ6307.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA