Witam, piszę z pytaniem czy można jednocześnie podłączyć głośniki i słuchawki (żeby było można przełączyć to tylko jednym pokrętłem np. wyciszam słuchawki i podgłaśniam głośniki) do miksera Behringer XENYX 1002? Dodam że sygnał będzie szedł z komputera (zamierzam dokupić kabel cinch-jack i wpiąć go do gniazda in w mikserze). Jeśli jest możliwość, to jakich kabli potrzebuję?
55f2b2e3-4...bd1882.jpg (66.58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
czy można jednocześnie podłączyć głośniki i słuchawki
Można. Sygnał na aktywne kolumny (potocznie zwane głośnikami), lub wzmacniacz, podać należy z wyjść MAIN OUT L i R miksera, kablem 2xTS 6,3mm - wtyk (wtyki?) pasujący do wejścia liniowego kolumn aktywnych lub wzmacniacza.
Słuchawki podłączamy do wyjścia PHONES miksera.
Criseq98 napisał:
(żeby było można przełączyć to tylko jednym pokrętłem np. wyciszam słuchawki i podgłaśniam głośniki)
Nie ma takiej możliwości.
By wyciszyć/zgłośnić słuchawki, trzeba użyć potencjometru PHONES.
By zgłośnić/wyciszyć kolumny, trzeba użyć fadera sumy MAIN MIX.
Criseq98 napisał:
sygnał będzie szedł z komputera (zamierzam dokupić kabel cinch-jack i wpiąć go do gniazda in w mikserze).
Jeśli chodzi o połączenia na fotce, to patrząc od lewej strony:
1. "Mikrofon" - dobrze podłączony.
2. "kabel do podłączenia tele/komputera" - nieprawidłowo podłączony. To jest wejście monofoniczne. Telefon i komputer należy podłączyć (jak napisałem wyżej) do wejść stereo.
3. "Głośniki" - nieprawidłowe podłączenie. To jest wyjście monofoniczne, służące głównie do wysyłki sygnału mono z preampów miksera, do procesora efektów. Sygnał na kolumny aktywne/wzmacniacz (jak napisałem wyżej) należy wysłać z wyjść MAIN OUT L i R.
4. "Wyjście do komputera"- jeśli chodzi tu o wysłanie sygnału z miksera do komputera (nagrywanie?), to jest prawidłowe połączenie.
Witam.
Podepnę się do tematu, bo chodzi o bardzo podobny mixer XENYX 1202FX.
Mam podłączone tak jak pisał DJMapet:
- głośniki do MAIN OUT L i R
- słuchawki do Phones (kablem duży jack stereo)
- perkusja elektroniczna do LINE IN 1
- mikrofon do LINE IN 3
- podkłady z komputera do LINE IN 5 i 6 (dokładnie takim kablem jak pisał DJ Mapet
Tylko mam inny problem - nie mogę ustawić , żeby wszystko szło na słuchawki, a głośniki były całkowicie wyciszone.
Aby słyszeć w słuchawkach, muszę mięc podgłośnione pokrętło Phones / Control Room , ale również głośność MAIN MIX. Ale oprocz tego ze slysze w sluchawkach, to rowniez w głośnikach ...
Spróbuj pokombinować z różnymi położeniami tych czarnych przełączników a jak nie pomoże, to ścisz Volume głośników.
bohun991 napisał:
perkusja elektroniczna do LINE IN 1
Z tego co wiem, praktycznie każdy moduł perkusji elektronicznej jest wyposażony w wyjście stereo, więc sygnał z niego powinien zostać podany na jedno z wejść stereo miksera.