logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd połączenia VPN z Windows do TL-ER6120 v2.0 przy użyciu szyfrowania

dotkom 07 Lut 2019 15:51 1134 4
REKLAMA
  • #1 17761168
    dotkom
    Poziom 11  
    Witam,

mam problem z zestawieniem szyfrowanego połączenia VPN z komputera z windowsem 7 i 10 do routera TL-ER6120 v2.0,
    zarówno PPTP i L2TP bez szyfrowania działają bezproblemowo natomiast w przypadku próby włączenia szyfrowania i użycia klucza wstępnego uwierzytelniania nie mogę ustanowić połączenia.
    w logach routera dostaję następujące komunikaty:
    IPsec NOTICE WAN1: Phase 1 of IKE negotiation succeeded. - rozumiem że w tym miejscu klucz zostaje uwierzytelniony
    następnie
    IPsec NOTICE WAN1: Phase 2 of IKE negotiation succeeded. - ten komunikat pojawia się 6 razy po czym w komputerze który próbuje się podłączyć wyświetla się komunikat że nie można połączyć się z siecią.

Nad tematem spędziłem już wiele godzin i wydaje mi się że robię wszystko prawidłowo, po stronie routera wszystko jest ustawione w/g faq

ustawienia po stronie windowsa:
    Typ wirtualnej sieci prywatnej (VPN): Protokół L2TP/IPSec (Layer 2 Tunneling Protocol with IPsec)
    Ustawienia zaawansowane: Użyj klucza wstępnego do uwierzytelnienia i wpisany prawidłowy klucz - w przypadku błędnego klucza Phase 1 nie przechodzi
    Szyfrowanie danych: Wymagaj szyfrowania

Po stronie routera:

IPsec Policy List - utworzone automatycznie bez możliwości edycji

ID Policy Name Mode Remote Gateway Local Subnet Remote Subnet Status Operation
    -- 1 X_l2tp_server1 --- 0.0.0.0 192.168.1.11/32 0.0.0.0/0 Enabled ---

L2TP Server Settings

ID WAN IPsec Encryption Status Operation
    1 WAN1 Encrypted Enabled

User Account List

ID Account Name Protocol Local IP Address IP Address Pool Network Mode Remote Subnet Operation
    1 xxxxxx PPTP 10.10.10.11 xxxx Client-to-LAN --
  • REKLAMA
  • #2 17763434
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5488
    Skoro robisz to na routerze, to po co jeszcze VPN na komputerach?
  • REKLAMA
  • #3 17763446
    dotkom
    Poziom 11  
    Chcę się podłączyć komputerem z zewnątrz
  • REKLAMA
  • #4 17763661
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5488
    Jedna lokalizacja komputerów, 2 różne lokalizacje?

Nie opisałeś jak to wygląda od Twojej strony.
    Opisz jak masz to zrobione - nikt wróżką nie jest i nie wie co chcesz osiągnąć.
  • #5 17763734
    dotkom
    Poziom 11  
    router TL-ER6120 za nim sieć lokalna ,
    chcę się podłączyć komputerem znajdującym się w innej lokalizacji do zasobów sieci lokalnej poprzez internet za pomocą VPN w trybie Client-to-LAN. Jak pisałem wcześniej z samym połączeniem nie ma problemu - wszystko działa, natomiast w momencie włączenia szyfrowania po stronie ustawień w windowsie w komputerze który się łączy - połączenie nie dochodzi do skutku. Po stronie routera ustawienia zezwalają zarówno na szyfrowane i nieszyfrowane połączenie.

Czy wystarczająco jasno to opisałem ?
REKLAMA