logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nadajnik i odbiornik fal powodujący zaświecenie się diody LED. Potrzebny schemat

Gandalf102 11 Lut 2019 19:27 879 7
REKLAMA
  • #1 17770894
    Gandalf102
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Siemka. Chciałbym zrobić sobie 2 układy. W 1 byłby nadajnik fal i włącznik, a w 2 odbiornik z diodą LED. Oczywiście jeszcze zasilanie. Chciałbym schemat takich obwodów, bo nie mogę znaleźć. Układ miałby działać w nastepujący sposób. Po włączeniu zasilania w obwodzie 1 nadajnik emituje fale, które zostają odebrane w odbiorniku, w obwodzie 2 powodując zaświecenie diody. Nie wiem też co w roli nadajnika i odbiornika użyć.
    P.S Jesli źle wytłumaczyłem to chodzi mi o coś w rodzaju bezprzewodowego telegrafu z diodą LED, która ma wizualizować impuls. Długi sygnał to długie przytrzymanie przycisku, krótki krótkie przytrzymanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17770964
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 273
    Będę złośliwy - muszę,
    Gandalf102 napisał:
    nadajnik fal

Jakich? bo np. można to załatwić ultradźwiękami, podczerwienią ...
    Zasięg?
    Odpowiedź na to pytanie zawęża pole wyboru "
    Gandalf102 napisał:
    Nie wiem też co w roli nadajnika i odbiornika użyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17771697
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1888
    Dzwonek bezprzewodowy i tyle.

Nadajnik jest gotowy(przycisk), odbiorniki(dzwonek) trzeba sobie dostosować do swoich potrzeb; zmiana zasilania, odłączenie gongu ale jak to zrobić musi być pokazany/kupiony konkretny dzwonek.

Schematu ideowego nadajnika/odbiornika nie ma co szukać bo i tak nie zrobisz

Link
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17774030
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1888
    To w linku działa on/off.

To, zamiast buzera, LED+szeregowy rezystor

Odbiornik:
    Nadajnik i odbiornik fal powodujący zaświecenie się diody LED. Potrzebny schemat

Nadajnik to pilot podczerwieni
  • #7 17780623
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2487
    HD-VIDEO napisał:
    To w linku działa on/off.

To, zamiast buzera, LED+szeregowy rezystor

Odbiornik:
    Nadajnik i odbiornik fal powodujący zaświecenie się diody LED. Potrzebny schemat

Nadajnik to pilot podczerwieni
    Wskazówka jak najbardziej właściwa, lecz moim zdaniem wymaga jeszcze dalszej modyfikacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu do stworzenia dwóch układów: nadajnika fal oraz odbiornika z diodą LED, który ma wizualizować impulsy. W odpowiedziach zasugerowano różne metody, w tym wykorzystanie technologii podczerwieni oraz dzwonków bezprzewodowych. Użytkownik potwierdził, że interesuje go rozwiązanie na podczerwień z zasięgiem do 2 metrów. Podano link do projektu, który działa na zasadzie on/off, z zastosowaniem pilota podczerwieni jako nadajnika. Użytkownik z powodzeniem zrealizował układ, zmieniając czujnik na inny model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA