logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektowanie koła zębatego z uzębieniem wewnętrznym

Luxfire 14 Lut 2019 12:37 1023 1
REKLAMA
  • #1 17777258
    Luxfire
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam,
    Tworzę przekładnie planetarna i o ile nie mam problemu z zazębianiem się i stworzeniem kół zębatych z uzębieniem zewnętrznym, tak uzębienie wewnętrzne sprawia mi nie lada problem i robię je bardziej na oko, testując w symulacji ilość zębów itd.
    Pytanie moje brzmi, czy są osobne wzory do kół zębatych z uz. Wewn? Lub czy jest jakiś sposób na określenie ilości zębów posiadając gotowe 'słońce' i planety?
  • REKLAMA
  • #2 17777289
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Zawsze jest jedna zasada przełożenie to: stosunek ilości zębów kół lub stosunek średnic kół tocznych czyli podziałowych bo uproszczeniu koła toczne toczą się po sobie bez poślizgu. Goemetrycznie, średnica toczna - podziałowa to mz czyli moduł razy liczba zębów. Jeśli masz już koło i dorabiasz drugie to musisz znać moduł. Znasz rozstaw osi więc wiesz jaka będzie średnica koła bo dp=mz. Rozstaw osi a=Dp/2+dp/2. Oczywiście sprawa najważniejsza czy zarys zęba nie był modyfikowany aby uniknąć podcięcia zębów koła małego przy liczbie zębów mniejszej od granicznej. Modyfikacja zarysu nie zmienia przełożenia, powoduje jedynie, że ząb koła zmienia nieco geometrię aby poprawić prac przekładni. Zawsze modyfikowane są dwa kola współpracujące aby zapewnić poprawność zazębienia o taką samą wartość, jedno na + drugie na -. Narzędzie dłutak fellowsa lub frez modułowy nacinając uzębienie wchodzi głębiej w materiał o wartość korekcji. Narzędzie z nacinanym kołem tworzą kinematyczną parę jak w rzeczywistym zazembieniu.
    Kolo pośrednie w przekładni nie zmienia przełożenia tylko kierunek ruchu więc we wzorach jest pomijane. https://pl.wikipedia.org/wiki/Przek%C5%82adnia_obiegowa
REKLAMA