logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Ca-5 - jak działa wejście uzbrajające/rozbrajające alarm?

iDest 14 Lut 2019 21:46 1938 12
REKLAMA
  • #1 17778519
    iDest
    Uczeń
    Ocena: 11
    Witam.
    Jutro jadę na serwis pewnej CA-5.
    Nie mam w domu CA-5, żeby porobić testy a muszę dowiedzieć się jednej rzeczy, której nie znalazłem w instrukcji- w jaki sposób działa wejście o typie reakcji 7: zał/wył czuwanie? Monostabilnie czy bistabilie?

Podanie sygnału spowoduje uzbrojenie alarmu... ale kiedy nastąpi rozbrojenie? Po cofnięciu sygnału, czy po podaniu drugiego sygnału?
    Pierwszy sygnał uzbraja, drugi sygnał rozbraja?
    Czy może sygnał uzbraja, a cofnięcie sygnału rozbraja?

Bo generalnie mam jutro zaprogramować GPRS-A do tej centralki głównie po to, żeby można było zdalnie uzbrajać/rozbrajać, dlatego pytam żeby się przygotować
  • REKLAMA
  • #2 17778630
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    iDest napisał:
    w jaki sposób działa wejście o typie reakcji 7: zał/wył czuwanie? Monostabilnie czy bistabilie?

I tak i tak w zależności jak zostanie zaprogramowane. Domyślnie jest bistabilne.
  • REKLAMA
  • #3 17778714
    iDest
    Uczeń
    kood napisał:
    iDest napisał:
    w jaki sposób działa wejście o typie reakcji 7: zał/wył czuwanie? Monostabilnie czy bistabilie?

I tak i tak w zależności jak zostanie zaprogramowane. Domyślnie jest bistabilne.

Ca-5 to nie integra, nie wydaje mi sie żeby było to programowalne...

No chyba że się mylę, a kolega pokaże w którym parametrem w DLOAD10 sie to programuje
  • REKLAMA
  • #4 17778723
    kood
    iDest napisał:
    Ca-5 to nie integra, nie wydaje mi sie żeby było to programowalne...

No chyba że się mylę, a kolega pokaże w którym parametrem w DLOAD10 sie to programuje

Kolego jeśli chcesz coś robić u kogoś, domyślam się że za pieniądze to wypadało by wziąć do ręki chociaż instrukcję i się przygotować odpowiednio.
  • #5 17778749
    iDest
    Uczeń
    kood napisał:
    Kolego jeśli chcesz coś robić u kogoś, domyślam się że za pieniądze to wypadało by wziąć do ręki chociaż instrukcję i się przygotować odpowiednio.

Jak kolega pokaże w którym miejscu w instrukcji do CA-5 jest napisane, że wejście o typie reakcji "7:zał/wył czuwanie" działa bistabilnie (lub monostabilnie) to stawiam flachę. A za odnalezienie w DLOAD10 parametru, którym definiujemy wejście czy ma działać bistabilnie lub monostabilnie, to nawet dwie
  • REKLAMA
  • #7 17778760
    iDest
    Uczeń
    suworow napisał:
    Wchodzę w ten zakład. Tyle że jak kolega przegra to daje range uczeń.

Kto przegrywa ten dostaje uczeń. Pasi
  • #8 17778764
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17778769
    kood
    Przetrzymamy do jutra to może wynegocjujemy więcej :)
  • #10 17778771
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Opcja 1 – ustala sposób sterowania centralą przez wejście:•dioda nie świeci – sterowania bistabilne (centrala czuwa, gdy wejście naruszone, a nie czuwa, gdy jego stan jest normalny), •dioda świeci – sterowanie monostabilne (naruszenie wejścia załącza czuwanie, kolejne naruszenie wyłącza czuwanie).

Żródło:
    Lista ustawień wersja programowa 1.07 Strona 9 Opcje wejść
  • #11 17778776
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17783327
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Kolego @iDest tak jak napisał @kood zajmując się czymś zawodowo nie można liczyć tylko na to że ktoś będzie koledze ciągle podpowiadał, tym bardziej że kolega sam do pomagania innym jakoś się nie garnie.
    Nie zamyka kolega także własnych tematów. Szkoda bo przez to są w zasadzie bezwartościowe dla innych początkujących szukających rozwiązania swojego problemu tu na elektrodzie. To też jest jakaś forma pomocy a przy tym okazja do podziękowania tym którzy pochylili się nad kolegi problemem. No chyba że firma w której kolega pracuje wykupiła tu jakiś abonament i koledze się ta pomoc po prostu należy?
    Nie palę się do zmiany tej rangi. Wszystko teraz zależy od kolegi.

pozdrawiam
  • #13 18881323
    gusztaf
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Trochę późno, ale po lekturze tego krótkiego tematu nie mogłem się powstrzymać.
    Wchodzić w zakład z "czerwonymi paskami"? Nie wiem, czy to głupie czy odważne :-) – w każdym bądź razie zdumiewające, bardzo zdumiewające... O takich zakładach mój św. pamięci ojciec mówił, że zawsze jeden z zakładających się jest sprytny a drugi głupi.

Ale do rzeczy. Jestem na początku zabawy z alarmami (tylko Satel) - czysto amatorsko i niezarobkowo. Przerabiam w miarę na bieżąco różne CA6, CA10, Integrę. Teraz czas "piątkę" - chcę sobie nią zabezpieczyć szafę RACK. Ogólnie, przeczytałem tutaj setki tematów i z każdego coś wartościowego staram się przyswoić. Co mogę poradzić innym początkującym (i jak widać nie tylko)? Aby zadziałało wszystko tak, jak chcemy, to trzeba zacząć od instrukcji a nie od forum. Czyli najpierw instrukcje! I nie tylko instrukcja instalatora – wszystkie, czyli: użytkownika, instalatora, programowanie, listy ustawień itp. – czyli to, co producent przygotował do danego sprzętu. Po przyswojeniu sobie jeszcze właściwej terminologii można zacząć cieszyć się z życia i forum :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono działanie wejścia o typie reakcji 7: zał/wył czuwanie w centrali alarmowej Satel CA-5. Użytkownik pytał, czy to wejście działa monostabilnie, czy bistabilnie, oraz w jaki sposób uzbraja i rozbraja alarm. Odpowiedzi wskazują, że domyślnie wejście działa bistabilnie, co oznacza, że uzbrojenie alarmu następuje po podaniu sygnału, a rozbrojenie po cofnięciu sygnału. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie zapoznania się z instrukcją obsługi przed przystąpieniem do serwisu oraz wskazują na konieczność zrozumienia parametrów programowania w DLOAD10.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA