logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kompresora do 1200 zł dla klucza udarowego i malowania - opinie o Stanley

slavko922 17 Lut 2019 14:58 11322 14
REKLAMA
  • #1 17784507
    slavko922
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Przymierzam się do kupna kompresora. Głównie z myślą o używaniu klucza udarowego i malowania (okazjonalnego). Kwota jaką chce przeznaczyć to 1200 zł, a maksymalna którą jestem w stanie dać to 1500-1600 zł. Nie zajmuje się się samochodami na szeroką skalę, głównie będą to samochody moje i narzeczonej, ewentualnie coś znajomym i rodzince. Myślałem nad Stanleyem:
    https://allegro.pl/oferta/stanley-kompresor-dwutlokowy-50l-v2-zestaw-klucz-6321097848
    https://allegro.pl/oferta/stanley-kompresor-50l-10bar-widlasty-v-3km-356l-m-7671616881

Ze względu na ciśnienie maksymalne 10 bar. Czytałem sporo opinii i porównań i przyznam, że zbyt wiele pochlebnych na temat samej marki jak i modelu nie znalazłem. Większość wątków na ten temat jest sprzed kilku lat więc chciałbym usłyszeć jakąś świeżą opinie/radę co wybrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17784522
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1599
    Niestety ten kompresor nie będzie się nadawał ani do klucza ani do malowania. Ma on po prost za małą pojemność. W dodatku jest to typowy chińczyk...
    Na dobrą sprawę za około 1000 zł nie kupisz nic nowego co nadawało by się do twoich zastosowań i co miało by jako taką żywotność. Lepszym rozwiązaniem było by poszukanie polskiego używanego kompresora.
  • #3 17784686
    slavko922
    Poziom 8  
    https://www.youtube.com/watch?v=umgUAV4WPSw
    Po obejrzeniu myślałem, że z kluczem sobie poradzi, a co do malowania miałem na myśli bardziej ogrodzenie, budę dla psa niż elementy blacharskie samochodu. Jeśli chodzi o pojemność to chciałem rozszerzyć butlą od lpg tylko pozostaje właśnie kwestia żywotności.
    A co do używanych czego dokładnie szukać i na co zwrócić uwagę ?
  • #4 17784711
    Marcinp12
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam polecam magnum zva 100 wystarczy w zupełności do takich prac skąd wiem mam używam pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17784748
    bearq
    Poziom 39  
    slavko922 napisał:
    https://www.youtube.com/watch?v=umgUAV4WPSw
    Po obejrzeniu myślałem, że z kluczem sobie poradzi, a co do malowania miałem na myśli bardziej ogrodzenie, budę dla psa niż elementy blacharskie samochodu. Jeśli chodzi o pojemność to chciałem rozszerzyć butlą od lpg tylko pozostaje właśnie kwestia żywotności.
    A co do używanych czego dokładnie szukać i na co zwrócić uwagę ?

Z malowaniem jakoś by sobie poradził, klucz odpada. Wszelkiej maści chińczyki jak ten stanley mają krótką żywotność ze względu na budżetowe wykonanie (np. sworzeń tłoka pracujący bezpośrednio w aluminiopodobnym korbowodzie) a wydajność jest oparta tylko na wysokich obrotach pracy (2800 obr/min). Części do ewentualnej naprawy oczywiście brak.
    Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem było by poszukać kompresorów polskich używanych typu Polmo czy WAN do których z częściami zamiennymi nie ma problemu a ich żywotność jest kilkukrotnie większa jak tych chińskich zabawek.
  • REKLAMA
  • #7 17784904
    slavko922
    Poziom 8  
    bearq skoro
    bearq napisał:
    Wszelkiej maści chińczyki jak ten stanley mają krótką żywotność ze względu na budżetowe wykonanie (np. sworzeń tłoka pracujący bezpośrednio w aluminiopodobnym korbowodzie) a wydajność jest oparta tylko na wysokich obrotach pracy (2800 obr/min). Części do ewentualnej naprawy oczywiście brak.

to może uderzyć od innej strony. Kupić np coś takiego:
    https://allegro.pl/oferta/kompresor-150l-spre...-000af7f630d09124ef0862320b2d7366fdd6604cf017
    rozumiem, że tej budowy kompresor (przeniesienie napędu z silnika na sprężarkę paskiem) byłby łatwiejszy w naprawie bądź podmianie części. Pokazałem ten tylko poglądowo ale jeśli pożyłby parę lat to można go złożyć potem z dowolnego silnika i sprężarki prawda?
  • REKLAMA
  • #8 17784981
    bearq
    Poziom 39  
    slavko922 napisał:
    bearq skoro
    bearq napisał:
    Wszelkiej maści chińczyki jak ten stanley mają krótką żywotność ze względu na budżetowe wykonanie (np. sworzeń tłoka pracujący bezpośrednio w aluminiopodobnym korbowodzie) a wydajność jest oparta tylko na wysokich obrotach pracy (2800 obr/min). Części do ewentualnej naprawy oczywiście brak.

to może uderzyć od innej strony. Kupić np coś takiego:
    https://allegro.pl/oferta/kompresor-150l-spre...-000af7f630d09124ef0862320b2d7366fdd6604cf017
    rozumiem, że tej budowy kompresor (przeniesienie napędu z silnika na sprężarkę paskiem) byłby łatwiejszy w naprawie bądź podmianie części. Pokazałem ten tylko poglądowo ale jeśli pożyłby parę lat to można go złożyć potem z dowolnego silnika i sprężarki prawda?

W nich nawet butla to papier, przyzwoity nowy polski kompresor kosztuje przeszło 3 tyś, więc za 1200zł nie spodziewaj się cudu. Bierz ten który Ci się podoba jeśli chcesz nowy a zwracaj uwagę tylko na pojemność butli. Do pneumata czy malowania czym większa butla tym lepsza.
  • #9 17785032
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    bearq napisał:
    Z malowaniem jakoś by sobie poradził, klucz odpada.

Bzdury Kolego prawisz, ot co!

Nikt tu nie pisze o wydajności!

Najbardziej popularny pistolet lakierniczy HVLP potrzebuje około 3bar i pewnie ponad 300l/min.
    Przyzwoity klucz udarowy o sile 700Nm- 1000Nm potrzebuje 6bar i między 100 a 150l/min.
    Więc taki kompresor: https://www.ceneo.pl/4651238
    Spokojnie go uciągnie. Ale o malowaniu zapomnij.
    Po jaką cholerę w domu 10bar jak każde popularne urządzenie pracuje na max. 6.3bar rzadko 8bar.

Zbiornik nie jest wyznacznikiem wydajności!
    Kompresor podczas pracy z urządzeniem pneumatycznym ma zdążyć się nabić i wyłączyć.
  • #10 17785081
    bearq
    Poziom 39  
    płetwa napisał:
    Bzdury Kolego prawisz, ot co!

Nikt tu nie pisze o wydajności!

Kompresor do malowania czy pneumata musi mieć dużą butlę bo inaczej te 50l w tym wypierdku starczą Ci na jedną śrubę od koła albo i nie.
    Pomiędzy pneumatem a pistoletem lakierniczym jest taka różnica że pistolet wraz ze spadkiem ciśnienia do jakiś 2-3 bar działa poprawnie zupełnie odwrotnie do pneumata który przy 3 barach nie ma już siły kręcić.
  • #11 17785269
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    Kompresor (8 bar) załącza się przy 6 , załóżmy że klucz potrzebuje 100l/min i jego ciśnienie robocze to 6.3 , kompresor ma wydajność 110l/min, butla ma 24l to kompresor i tak utrzyma ciśnienie robocze.

bearq napisał:
    pistolet wraz ze spadkiem ciśnienia do jakiś 2-3 bar działa poprawnie

To akurat ciśnienie robocze większości pistoletów lakierniczych, ale przy 300l/min ważne jest aby kompresor to utrzymał.
  • #12 17785616
    bearq
    Poziom 39  
    płetwa napisał:
    Kompresor (8 bar) załącza się przy 6 , załóżmy że klucz potrzebuje 100l/min i jego ciśnienie robocze to 6.3 , kompresor ma wydajność 110l/min, butla ma 24l to kompresor i tak utrzyma ciśnienie robocze.

bearq napisał:
    pistolet wraz ze spadkiem ciśnienia do jakiś 2-3 bar działa poprawnie

To akurat ciśnienie robocze większości pistoletów lakierniczych, ale przy 300l/min ważne jest aby kompresor to utrzymał.

Starczy na ile śrub? Jedna i przerwa?
    Pistoletu nie mieszkaj bo kolega już napisał że będzie malował jakieś pierdoły a zapotrzebowanie pistoletu lakierniczego jest dla pełnego wydatku którego raczej nigdy nie użyje odwrotnie do klucza pneumatycznego chyba że będziesz nim odkręcał śruby już poluzowane ręcznie.
    Pomijając oczywiście że żaden chińczyk nie ma takiej wydajności na wydechu a nawet jeśli taki znajdziesz to na ciągłym biegu nie wytrzyma nawet kilku godzin pracy ciągłej. Taka zabawka służy do dopompowania koła w samochodzie czy rowerze a nie pracy stałej przy narzędziach. Dlatego żaden nowy kompresor do 1500zł nie nadaje się do takich zastosowań a nawet jeśli to należy brać taki który ma jak największą pojemność zbiornika aby czas pomiędzy włączeniami był jak najdłuższy co pozwoli nam dłużej pracować narzędziem a kompresorowi da czas na schłodzenie.
    Dla przykładu oryginalny ZSM Polmo 40l na HS 11 ma wydajność w granicach 120l/min przy silniku 1.1kW 230V 1440 obr/min który po dwóch dobiciach zbiornika do 8 bar już jest ciepły a głowica sprężarki po kilkuminutowej pracy ciągłej nie da się dotknąć.
  • #14 18873871
    bearq
    Poziom 39  
    stasiu1971 napisał:
    Witam panowie , podepnę się pod temat , czy kompresor z linku będzie się nadawał , do zastosowań garażowych , przemalować jakiś pojedyńczy element , wypiaskować rdzę na elemencie samochodu , odkręcenie kół kluczem pneumatycznym itp
    link: https://allegro.pl/oferta/kompresor-zbv-100l-olejowy-sprezarka-powietrza-v2-8170917703

Nie będzie i żaden za te pieniądze lub podobne. O piaskowaniu można w ogóle zapomnieć. Kluczem pneumatycznym coś tam odkręcisz pod warunkiem że nie będzie większych oporów.
    Pistolet lakierniczy pociągnie ale nie na ciągłej pracy.
  • #15 18874128
    stasiu1971
    Poziom 11  
    Ocena: 41
    hej o piaskowaniu to myślałem o małych ogniskach , purchlach jakie wyskakują na rantach itp

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup kompresora do 1200-1600 zł, głównie do użycia z kluczem udarowym i do okazjonalnego malowania. Wskazano na modele Stanley, jednak opinie na temat ich jakości są negatywne, z uwagi na niską żywotność i wydajność. Użytkownicy sugerują, że kompresory chińskie, takie jak Stanley, nie są odpowiednie do intensywnych zastosowań, a lepszym rozwiązaniem mogą być używane polskie kompresory, takie jak Polmo czy WAN, które oferują lepszą jakość i dostępność części zamiennych. Wskazano również na znaczenie pojemności zbiornika dla wydajności pracy z narzędziami pneumatycznymi i malarskimi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA