logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio PCG-381M - Rozjechana grafika po reinstalacji win7

krzysiekc 18 Lut 2019 11:09 582 7
REKLAMA
  • #1 17786545
    krzysiekc
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Pacjent to Sony Vaio PCG-381M
    Kupiony parę dni temu z olx
    Wcześniej był na nim wgrany win7 64bit i jak go kupowałem oraz przez kolejny dzień było wszystko ok
    Potrzebowałem jednak wgrać win 7 32bit i po wgraniu coś się z grafiką pokasztaniło.
    Znaczy się jak laptop się uruchamia to jest logo Windowsa, zapraszamy itp ok a jak dochodzi do wyświetlenia pulpitu to ekran jest poszatkowany podobnie jak na poniższym zdjęciu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2628458.html
    Może nie aż tak bardzo bo da się jeszcze ikonki rozróżnić i coś tam widać aczkolwiek jest coś nie tak
    Rozdzielczości pulpitu zmienić nie można, hdmi i vga do których próbowałem podłączyć monitor zewnętrzny nie działają
    W menadżerze pokazuje kartę graficzna "standardowa vga" która po próbie automatycznej aktualizacji aktualizuje sterownika się na nvidia 8400n gt jednak po aktualizacji wyskakuje przy tej karcie w menadżerze "błąd 43"
    Co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 17786637
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Wygląda na uszkodzoną grafikę. Sprzedający mógł wygrzać układ żeby laptop chwilę pochodził i żeby go opchnąć. Swoją drogą nie bardzo rozumiem po co kupowałeś laptop z wadliwym układem Nvidii.
    Możesz jeszcze spróbować innej wersji sterownika (ze strony SONY lub Nvidii).
  • REKLAMA
  • #3 17786669
    krzysiekc
    Poziom 11  
    miecho18 napisał:
    Wygląda na uszkodzoną grafikę. Sprzedający mógł wygrzać układ żeby laptop chwilę pochodził i żeby go opchnąć. Swoją drogą nie bardzo rozumiem po co kupowałeś laptop z wadliwym układem Nvidii.
    Możesz jeszcze spróbować innej wersji sterownika (ze strony SONY lub Nvidii).

Tyle że jak eis otwiera Windows(jak jest to okienko z logiem windowsa itp) to wtedy ekran jest czyściutki i żadnych wad obrazu nie widać. Wady pojawiają się w momencie jak już się pojawi pulpit
    No i komp u mnie działał prawidłowo do momentu gdy nie przeinstalowałem widowsa
    Dziwny zbieg okoliczności trochę by był ze grafika padła po zainstalowaniu nowego systemu.
    A co do kupna- skąd miałem wiedzieć o wadliwym układzie skoro laptop u sprzedającego działał. Zresztą ten watek pomińmy- worka kasy za ten laptop nie dałem więc przeboleję ew stratę.
  • REKLAMA
  • #4 17788678
    krzysiekc
    Poziom 11  
    Wczoraj zainstalowałem win 8,1 64bit i z laptopem wszystko ok.
    Jednak potrzebuje tam win 7 32bity więc zainstalowałem inną jak poprzednio wersję win 7 32bit i znowu grafika pokaszaniona.
    Ponownie zainstalowałem win 8,1 64bit(inny jak wcześniej) i grafika ok
    Cuda Panie;)
  • #5 17788801
    miecho18
    Spec od komputerów
    Próbowałeś różnych wersji sterowników jak radziłem w poprzednim poście?
  • #6 17788895
    krzysiekc
    Poziom 11  
    miecho18 napisał:
    Próbowałeś różnych wersji sterowników jak radziłem w poprzednim poście?

Oczywiście że tak. Pod win 7 32bit żadne nie pomogły pod win 8 64bit z automatu było ok.
    Dzisiaj z ciekawości spróbuję wgrać win 7 64bit i win 8 32 bit
  • REKLAMA
  • #7 17789127
    miecho18
    Spec od komputerów
    Spróbuj zainstalować ten sterownik w trybie zgodności z systemem Windows Vista.
  • #8 17789600
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Spróbuj te Link

Czemu uciekasz z wer. 64bit.?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Sony Vaio PCG-381M, który po reinstalacji systemu Windows 7 32-bitowego wykazuje problemy z grafiką. Po uruchomieniu systemu ekran jest poszatkowany, a w menedżerze urządzeń karta graficzna jest identyfikowana jako "standardowa vga", co prowadzi do błędu 43 po próbie aktualizacji sterownika do Nvidia 8400n GT. Użytkownik próbował różnych wersji sterowników, jednak problemy występują tylko w przypadku Windows 7 32-bit. Po zainstalowaniu Windows 8.1 64-bit grafika działa poprawnie. Użytkownicy sugerują próbę instalacji sterownika w trybie zgodności z systemem Windows Vista oraz dalsze testy z innymi wersjami systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA