logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nanostation Loco M5 w domowym monitoringu - parametry konfiguracji

Nuibari 19 Lut 2019 15:32 921 4
  • #1 17789366
    Nuibari
    Poziom 2  
    Szanowni forumowicze,
    na posesji zamontowałam zestaw dwóch kamer IP, z których sygnał przesyłany jest za pomocą Loco M5 w trybie Acces Point do Loco M5 w trybie Client na odległość jakiegoś 1 km, przez ścianę budynku. Wszystko działa w miarę sprawnie, czasami jednak sygnał "ginie" i pomaga zresetowanie anteny nadawczej. Sprawdzałam już i na częstotliwości 5MHz w której M5 pracuje nie ma żadnych interferujących sieci. W związku z tym zaczęłam się zastanawiać nad poszczególnymi parametrami łącza, które mam możliwość zadeklarować.
    Załączam zrzuty jak to u mnie wygląda. Bardzo proszę o podpowiedź na co powinnam zwrócić uwagę i w jaki sposób może wpłynąć dany parametr na łączność.
    Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.

• #2 17790567
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Nuibari napisał:
    przez ścianę budynku.

Sprawa podstawowa - widoczność optyczna anten. Tu rozumiem, że jest jej brak.. Zatem działać może, ale nie musi ;)

Inne sieci to nie jedyne "zagrożenie" w tym pasmie. Pytanie, czy w czasie padnięcia połączenia Loco w trybie AP działa i rozgłasza sieć, może zadziałał mechanizm radar detect, może zawisa? Jesteś w stanie potwierdzić jego stan _przed_ zresetowaniem (bo rozumiem, że jako "antenę nadawczą" nazywasz loco w trybie AP) ? Jeśli działa - domyślnie zapewne logowanie jest wyłączone, warto je włączyć, zobaczyć co się zanotuje (oczywiście przed zrestartowaniem urządzenia).
    Pokaż ustawienia AP-ka (zakładki "Wireless"), bo klient za wiele nie wnosi..
  • #3 17791427
    Nuibari
    Poziom 2  
    Widoczność jest blokowana ale dystans jest nieduży i zasięg cały czas jest praktycznie maksymalny według diod. W post wkradł się błąd bo dystans wynosi około 100 m, nie kilometr.
    Zaraz odbiorę się do AP ale ustawienia tam wyglądają identycznie czyli domyślnie. Nie było konfigurowane nic ponad adres IP i tryb pracy.

Dodano po 7 [minuty]:

Co do rozgłaszania natomiast, sieć po "rozłączeniu" dalej jest rozgłaszana - jest widoczna na innych urządzeniach i klient ją widzi bo ma do niej "zasięg". Brakuje tylko połączenia i przekazywania sygnału.
  • #4 17791496
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Czemu nie wpisałaś DNS w tym Loco M5 i co to za bezsensowna brama domyślna? Masz router pod adresem 192.168.1.21? Przeważnie jest pod 192.168.1.1, jako DNS 1 również wpisz 192.168.1.1 (jak to jest poprawna brama domyślna). Ale co do rozłączania linku to nie ma nic wspólnego.
  • #5 17791545
    Nuibari
    Poziom 2  
    Brama ustawiona jest na adres interface'u AP. Przy urządzeniach Nanostation 192.168.1.20 to adres domyślny.

A o jaki router chodzi i adres?
REKLAMA