logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B6 2.0 TDI DSG - Długie odpalanie na zimnym silniku przy niskich tempe

doncornelone 24 Lut 2019 15:42 16065 31
REKLAMA
  • #1 17801424
    doncornelone
    Poziom 9  
    Witam.

Problem z rozruchem Volkswagen Passat B6 2.0 TDI 170KM DSG, mróz, długo odpala
    Link z dzisiejszego odpalania:

Mój Passat bardzo długo odpala na mrozie. Na załączonym filmie od ostatniego uruchomienia silnika upłynęło 18 godzin (samochód stał w garażu, gdzie temperatura wynosiła około -8 stopni). Drugie i każde kolejne uruchomienie już bez problemu, co widać na filmie. Przy plusowych temperaturach pierwszy rozruch bez większych problemów.

Samochód końcem stycznia był u mechanika trudniącego się w naprawach silników diesla. Bardzo długo szukał on jakiejkolwiek usterki, gdyż wszystko co rozkręcał było w normie. Co zostało naprawiane:
    - zestaw naprawczy pompowtrysków
    - uszczelka pokrywy zaworów
    - wymiana śrub pompowtrysków
    - regeneracja rozrusznika
    Tydzień wcześniej wymieniany był olej i filtry.

Tak naprawdę po naprawie nie poprawiło się nic i mechanik nie wie co może być problem. Sugeruje poszukiwanie usterki, ale to wiąże się z jeszcze większymi kosztami.

Dodam jeszcze, że rocznik auta to 2008, przebieg 315.000 km, oznaczenia silnika BMR.
  • REKLAMA
  • #2 17802340
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    doncornelone napisał:
    Tak naprawdę po naprawie nie poprawiło się nic
    jak będziesz znów odpalał to odepnij wtyczke od czujnika temperatury płynu chłodniczego i sprawdź czy będzie poprawa
  • REKLAMA
  • #3 17802763
    doncornelone
    Poziom 9  
    marcin.koz2910 napisał:
    jak będziesz znów odpalał to odepnij wtyczkę od czujnika temperatury płynu chłodniczego i sprawdź czy będzie poprawa

Możesz napisać gdzie ta wtyczka się znajduje? Jest do niej łatwy dostęp?
  • #4 17802964
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    w komorze silnika patrząc pod maskę to po prawej stronie bloku, włożony do plastikowego króćca przykręconego do bloku silnika wychodzi z niego gruby wąż na chłodnicę
  • #5 18993253
    gutek2800
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam. Jeżeli jest poprawa to co to oznacza ?? Uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodniczego ??
  • #6 19049028
    Tobiasz83poz
    Poziom 2  
    Cześć. I co z Twoim autem?
    Udało się, zdiagnozować problem?
    Jeśli nie to sprawdź czy w filtrze paliwa masz olej wymieszany z ropą?
    Jeśli tak to świadczy o uszkodzeniu uszczelnienia w pompie vacum. To może być jeden z powodów.
  • #7 19072133
    gutek2800
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć. Niestety problem występuje nadal. Sprawdzone w aucie wszystko (tak twierdzi mechanik) czyli głowica, obudowa filtra paliwa, pompa vacum, pompa w zbiorniku, pompowtryski...
    Gdzie dalej szukać???
  • #8 19072323
    Tobiasz83poz
    Poziom 2  
    Jeśli masz olej w ropie to na pewno uszkodzona pompa vacum jeśli mechanik twierdzi że głowica ok.
    Ja miałem to samo. Wymieniłem całe uszczelnienie w pompie żeby nie robić sobie kosztów i to nic nie dało. Wymieniłem pompę vacum i problem oleju w paliwie zniknął.
  • #9 19083581
    doncornelone
    Poziom 9  
    Panowie, u mnie po prawie dwóch latach bez zmian: przychodzą mrozy powoli i nic się nie poprawiło. Dalej auto długo odpada na zimnym. Dużo rzeczy było po drodze sprawdzanych, ale bez poprawy. Chyba będę musiał pompkę paliwa wymienić bo na różnych stronach od czasu do czasu ktoś podaje taki powód.
  • #10 19084314
    cyc997
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Pompka może być. Znajomy miał podobny problem w golfie, jak poziom paliwa spadał poniżej 3/4 baku to słabo z paleniem tylko u niego problem był też w ciepłe dni. Lecz gdy zimno i ropa gęsta może być podobnie. Ale jeśli wszystko było sprawdzone i niewiadomo co to najczęściej silnik się kończy. Test szczelności silnika wszystko powie. A czego nikt nie wspomina o świecach?
  • #11 19084402
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Powietrze w układzie, drugi raz na cyk chodzi.
  • #12 19084546
    doncornelone
    Poziom 9  
    cyc997 napisał:
    Test szczelności silnika wszystko powie. A czego nikt nie wspomina o świecach?

z tego co pamiętam to mechanik (spec od silników Disel) sprawdzał świece, akumulator, pompowtryski i szczlności. Nic nie wykazano. Mówi, że silnik ma swoje przejechane (310000km), ale że to nie powinny być takie objawy jego zużycia.

A powiedz mi czy wymiana pompki paliwa (całej, nie tylko wkładu) jest dobrym rozwiązaniem? Jest to wydatek w okolicach 600-900 zł, ale powiem szczerze, że byłby w stanie tyle wyłożyć jeśli problem się poprawi.

andrzej20001 napisał:
    Powietrze w układzie, drugi raz na cyk chodzi.

W sensie? Jak to zdiagnozować/naprawić?
  • REKLAMA
  • #13 19084552
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Ja bym podlaczył mu na noc kroplówkę do poniesionej maski.
  • #14 19085569
    cyc997
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Ty tam masz dwie pompki? Wydaje mi się że masz wstępna i vacum. Zobacz czy wstępna się odzywa i czy w ogóle coś pompuje

Dodano po 2 [minuty]:

A kto wie czy po wymianie się poprawi. Popatrz czy ci się układ paliwowy nie poci, coś nie kapie. Może się ropa cofać jeśli pompka nieszczelna

Dodano po 27 [minuty]:

Zobacz czy w filtrze oleju nie ma. Może vacum pompa być nieszczelna. Dodatkowo proponował bym zmierzenie ciśnienia. Około bara na wstępnej i 4 bary na vacum na biegu jałowym.
  • #15 19086888
    swierszcz.uk
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    W tych silnikach nagminnie padają przekaźniki świec żarowych to samo jest w 1.9tdi.zmienisz świece jest ok kilka dni puzniej przepala świece a winowajcą przekaźnik od swiec
  • #16 20407659
    doncornelone
    Poziom 9  
    Aktualizacja na styczeń 2023. Co roku w zimę próbuję jakoś rozwiązać problem. Przy kolejnych naprawach proszę mechaników aby zerknęli na ten problem z odpalaniem (co rok coraz gorzej). Nikt jeszcze nie znalazł rozwiązania, ale kilka dni temu mój mechanik dzwonił po znajomych elektrykach i mechanikach, przeszukał też inne fora z innymi modelami VW i stwierdził, że rozwiązaniem może być wymiana rozrusznika na ten produkowany od 2010 (najprawdopodobniej od modelu Passat B7), z jedenastoma (11) zębami. Też zgłębiłem temat i rzeczywiście dużo osób pisze, że to naprawiło ich problem np. w VW Golf.

Czy ktoś może potwierdzić, że jest możliwość aby wymiana rozrusznika na nowy z 11 zębami pomogła?
  • REKLAMA
  • #17 20408904
    pashedu
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Cześć, w postach miałeś sporo podpowiedzi sprawdzałeś coś czy polegałeś na mechanikach? Z sugestii ja bym wybrał powietrze w układzie lub rozrusznik. Zacznijmy od tej drugiej opcji czyli rozrusznika. Pisałeś że był regenerowany wiec od razu bym go wykluczył ale warto jednak sprawdzić prędkość obrotową silnika przy rozruchu za pomocą programu diagnostycznego. Test o którym mówię wykluczy rozrusznik jeśli np. minimalna prędkość zaprogramowana w ECU to np.: 200 obr/min a rozrusznik kręci z prędkością 250 obr/min to auto powinno odpalić (dane które podałem są danymi przykładowymi nie znam realnych danych więc proszę się nimi nie sugerować). Sprawdź również połączenia masy na silniku, karoserii i akumulatorze one też w pewnym stopniu mogą się przyczynić do wolniejszej pracy rozrusznika. Następnym tematem do którego przejdziemy to powietrze w układzie. Pisałeś o zestawie naprawczym wtryskiwaczy i w nim najbardziej szukał bym problemu. To że został wymieniony nie znaczy że odbyło się to prawidłowo a już mówię czemu tak uważam. Gniazda wtryskiwaczy przy tym przebiegu mogą być już "wybite" a na ich ścianach utworzyły się zadziory i przy montażu wtrysku z nowym o-ringiem został on uszkodzony. Nawet jeśli gniazda były mierzone i są w normie może zdarzyć się że maja zadzior. Zapytaj się mechanika który wykonywał naprawę o stan gniazd pompowtryskiwaczy. Poprzez głowicę silnika kanałami doprowadzane jest paliwo do wtrysków a uszkodzenie o-ringów powoduje rozszczelnienie się układu paliwowego i dostawanie się do niego powietrza oraz powoduje spadek ciśnienia paliwa w układzie. Przed odpaleniem przepompuj układ kilka razy komputerem diagnostycznym jeśli usterka nie wystąpi lub auto znacznie szybciej odpali masz winowajcę. Dodatkowe objawy które mogą wystąpić to: zwiększanie się stanu oleju i przedostawanie się oleju do paliwa co sprawdzisz wyciągając filtr paliwa.
  • #18 20490433
    poplike90
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    witam, chciałbym wznowić post. Mam identyczny problem, mam 2.0 tdi bmr 170 km. kręci jak na załączonym filmie.
    silnik długo się kręci, im mniejsza temperatura tym gorzej odpala. Jak nie rozładuje akumulatora to odpala i gaśnie. Jak zaskoczy to trzepie silnikiem. W samochodzie została wymieniona pompa vacum, sprawdzone pompowtryski i ciśnienie na cylindrach (27 bar na każdym), wymieniona wstepna pompa paliwa, zawór termiczny i założony zaworek zwrotny na przewód paliwowy zasilający pompę vacum. Opadają mi ręce bo nie wiem gdzie dalej szukać.
  • #19 20490682
    Alha
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Proszę zrobić autoscan Vcds,em i wstawić tutaj. Najlepiej z ramkami zamrożonymi

Dodano po 2 [minuty]:

Nie było problemów z DPF,em? Wydech jest drożny?
  • #20 20492576
    poplike90
    Poziom 5  
    VW Passat B6 2.0 TDI DSG - Długie odpalanie na zimnym silniku przy niskich tempe VW Passat B6 2.0 TDI DSG - Długie odpalanie na zimnym silniku przy niskich tempe VW Passat B6 2.0 TDI DSG - Długie odpalanie na zimnym silniku przy niskich tempe VW Passat B6 2.0 TDI DSG - Długie odpalanie na zimnym silniku przy niskich tempe

Dodano po 41 [sekundy]:

>>20490682
    dpfa usunął poprzedni właściciel
  • #21 20494104
    Alha
    Poziom 13  
    Błąd w obwodzie pompowtryskiwaczy. Trzeba sprawdzić je na stole ,ale najpierw wiązkę pod pokrywą bo jest w oleju i może ma zawarcie. Trzeba obejrzeć ja dokładnie i sprawdzić multimetrem
  • #22 20494112
    poplike90
    Poziom 5  
    Pompki były sprawdzane wszystkie 4 i elektromechanik dał znaka że wszystkie są poprawne. Wiązki nie sprawdziłem. Na co zwrócić uwagę przy sprawdzaniu
  • #23 20496997
    Alha
    Poziom 13  
    Ale były wymontowane i sprawdzone na stole probierczym?
  • #24 20497001
    poplike90
    Poziom 5  
    Tak, były wysłane do elektro-mechanika i on twierdzi że mają dobre parametry.
  • #25 20798035
    gorzynskisebastian80
    Poziom 1  
    >>20490433
    To chyba wada tych silnikow bo u mnie to samo od nowości samochodu problem z odpalaniem.
  • #26 20959005
    maciej830719
    Poziom 2  
    Witam. Czy ktoś już może znalazł rozwiązanie na to kiepskie opalanie na zimnym? Mam taki sam silnik 2.0 170 KM BMR 2008 r. 350 tys. przebieg. Też mnie zastanawia, co z tym zrobić, czy myśleć już o zmianie auta, czy da się to jeszcze naprawić? Ratujcie, jeśli ktoś znalazł już rozwiązanie.
  • #28 21435951
    mandol666
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam, chciałbym odgrzać kotleta.
    Pacjent Passat B6 2.0tdi 170KM BMR 2007rok produkcji (Siemens)
    W aucie było zrobione:
    -Uszczelnienie wtryskiwaczy
    -Nowy Rozrusznik
    -Świece żarowe wraz ze sterownikiem
    -olej, filtr paliwa, filtr oleju, filtr powietrza
    -Nowa Pompa Tandem
    -Sprawdzona wydajność pompy wstępnej.

Auto miało usterkę pompy tandem, ropa w zbiorniku była zabarwiona na ciemny kolor- nie jakoś super tragicznie ale byla ciemniejsza. Problem polega na pierwszym odpaleniu po przestanej nocy. Przychodzę do auta, grzeje swiece (nie wazne czy raz czy kilka razy), i pierwszy odpał jest dlugi i jak odpali to przez chwile nie rowno pracuje.
    Ostatnio zauważyłem że jak dodam minimalnie gazu przy tym pierwszym odpaleniu to pali na strzała- idealnie wręcz.

Dodam ze auto kupilem nie dawno i z informacji od poprzedniego wlasciciela mam ze DPF jest usuniety, EGR wyłączony i wymieniony kolektor z plastikowego który miał klapy na aluminiowy bez klap.

W planie mam jeszcze wymienić czujniki temperatury cieczy oraz czujnik temp ropy...

Moze ktos ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego tematu bo chyba nikt nie doszedł do konca o co chodzi....
  • #29 21436051
    maciej830719
    Poziom 2  
    No właśnie, chyba nikt jeszcze nie doszedł, o co chodzi. Ja mam tak do dziś ten sam silnik, tylko 2008 r. Mam DPF, EGR, kolektor z klapkami i też ostatnio zauważyłem, że jakby lepiej odpala, jak dodam gazu, ale nie jestem do końca pewny, czy tak jest za każdym razem. Ja mam już 370 tys. km. Ciekawy jest ten sposób z oszukaniem temperatury, ale jeszcze nie zrobiłem tego.
  • #30 21436070
    mandol666
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    >>21436051
    W tym tygodniu bd wymieniał czujniki temperatury cieczy i paliwa- zobaczymy czy przyniesie jakiś efekt.

U mnie każdorazowo jak delikatnie dodam gazu to pali na strzała...

Podsumowanie tematu

✨ Problem długiego rozruchu na zimnym silniku w Volkswagen Passat B6 2.0 TDI 170 KM DSG przy niskich temperaturach (-8°C) dotyczy wielu użytkowników. Pierwsze uruchomienie po dłuższym postoju jest trudne i trwa długo, kolejne odpalenia przebiegają bez problemu. Wymieniono i sprawdzono wiele elementów: zestaw naprawczy pompowtrysków, uszczelkę pokrywy zaworów, śruby pompowtrysków, rozrusznik (również regenerowany), olej i filtry, pompy (wstępna i vacum), świece żarowe wraz z przekaźnikami, zawór termiczny, zaworek zwrotny paliwa oraz układ paliwowy pod kątem obecności oleju w paliwie. Pomimo tych działań problem nie ustępuje.

Sugerowane przyczyny to uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodniczego, powietrze w układzie paliwowym, nieszczelności pompy vacum, zużycie silnika (przebieg około 310-370 tys. km), problemy z wiązką elektryczną pompowtrysków (zwłaszcza pod pokrywą zaworów, gdzie jest olej), a także możliwa wada fabryczna silnika. Wymiana rozrusznika na model z 11 zębami (np. z Passata B7) jest rozważana jako potencjalne rozwiązanie.

Dodatkowo, niektórzy użytkownicy zauważyli, że dodanie minimalnego gazu podczas rozruchu poprawia zapłon. Usunięcie DPF i wyłączenie EGR nie przyniosły poprawy. Czyszczenie zbiornika paliwa z zanieczyszczeń (oleju) oraz dokładne sprawdzenie i ewentualna wymiana pompy tandemowej również mogą pomóc. Diagnostyka za pomocą programu VCDS i pomiar prędkości rozruchu silnika są zalecane do wykluczenia problemów z rozrusznikiem i połączeniami masy.

Podsumowując, problem jest złożony i wieloczynnikowy, wymaga kompleksowej diagnostyki układu paliwowego, elektrycznego oraz rozruchowego, a także rozważenia wymiany rozrusznika na nowszy model i ewentualnej wymiany pompy paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA