logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Quad Shineray XY200ST II - Bieg wsteczny, problem z włączeniem.

bubel500 24 Lut 2019 20:31 3891 3
REKLAMA
  • #1 17802258
    bubel500
    Poziom 13  
    Ocena: 82
    Witam, stałem się posiadaczem quada Shineray XY200ST II o pojemności 200cc ze skrzynia manualną 4+1. Biegi do przodu,wchodzą pieknie, zarówno na zgaszonym jak i w czasie jazdy, problem pojawia się ze wstecznym. Poprzedni właściciel który był za razem pierwszym właścicielem quada, zapewniał ze wszystkie biegi działały do końca, uprzedził że aby włączyć wsteczny, należy wcisnąć sprzęgło, wcisnąć przycisk "R" na keirownicy i wtedy wrzucić wsteczny. Quad przed zakupem stał ok 2 lat nie używany. Właśnie co do tego wstecznego, zarówno na zgaszonym jak i odpalonym, nie idzie wbić wstecznego, jakby coś go blokowało, dźwignia ruszy się tylko troszkę, i opór, nawet szarpnięcie ani nic nie pomaga. Jak działa ten przycisk "R" ? Obstawiam że on nie działa, gdyż sprawdzałem miernikiem czy jak go nacisnę na jego przewodach jest "przejście"

Ten oto przycisk, ma 2 kable, jeden idzie do tej śrubki na sliniku ( co to właściwie jest? ) :
    A drugi gdzieś w instalację, muszę ogarnąć dokąd.
    Co ciekawe, w oryginalnych książkach nic nie ma o biegach, jak włączać itp. Natomiast na lewej obudowie silnika, jest naklejka z rozkładem biegów, i napisem że aby włączyć wsteczny, silnik ma być na wolnych obrotach, i nacisnać przycisk "R"
    Kolejną ciekawostką jest, to że w instrukcji obsługi, na stronie ze schematem elektrycznym, narysowane są 2 elementy podpisane jako
    1. Reverse Gear Safeguard ( zabezpieczenie biegu wstecznego? )
    2. Reverse Gear Control (sterowanie biegiem wstecznym ? )
    Sterowanie biegiem wstecznym to jak wnioskuję ten przycisk "R" , natomiast gdzie szukać tego zabezpieczenia, czyżby to ta śruba na silniku? Sam nie wiem :(
    Wnioskuję z tego, że w tym quadzie jest jakieś zabezpieczenie aby nie wbić wstecznego biegu przypadkiem? Tylko gdzie, i na jakiej zasadzie go blokuje?
    Z góry dziękuje za wszystkie sugestie!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 17804137
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 460
    Tak, to jest zabezpieczenie. Już jeździłem quadem z takim, ale nie wiem co jest dokładnie w środku. Przycisk spina do + zapewne. Sprawdź czy na przewodzie z wiązki masz zasilanie (albo masę). Przycisk zwiera? Zabezpieczenie stawiam na elektromagnes.
  • REKLAMA
  • #3 20509384
    1karolinasz11
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Czy udało się rozwiązać problem? Mam ten sam problem... Gdzie wogóle szukać w nim elektrozaworu od wstecznego?
  • #4 21457303
    Lukaszsdz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    @1karolinasz11 Umieszczony jest w środku, żeby się do niego dostać, trzeba rozebrać silnik. Działa jak elektromagnes, jak podasz mu zasilanie (12 V), to wtedy ten języczek przy cewce jest do niej przyciągany i umożliwia włączenie wstecznego.Zdjęcie przedstawia rozmontowany silnik samochodowy, pokazujący jego wewnętrzne elementy. W centralnej części widać obudowę przekładni.
REKLAMA