Witam, stałem się posiadaczem quada Shineray XY200ST II o pojemności 200cc ze skrzynia manualną 4+1. Biegi do przodu,wchodzą pieknie, zarówno na zgaszonym jak i w czasie jazdy, problem pojawia się ze wstecznym. Poprzedni właściciel który był za razem pierwszym właścicielem quada, zapewniał ze wszystkie biegi działały do końca, uprzedził że aby włączyć wsteczny, należy wcisnąć sprzęgło, wcisnąć przycisk "R" na keirownicy i wtedy wrzucić wsteczny. Quad przed zakupem stał ok 2 lat nie używany. Właśnie co do tego wstecznego, zarówno na zgaszonym jak i odpalonym, nie idzie wbić wstecznego, jakby coś go blokowało, dźwignia ruszy się tylko troszkę, i opór, nawet szarpnięcie ani nic nie pomaga. Jak działa ten przycisk "R" ? Obstawiam że on nie działa, gdyż sprawdzałem miernikiem czy jak go nacisnę na jego przewodach jest "przejście"
Ten oto przycisk, ma 2 kable, jeden idzie do tej śrubki na sliniku ( co to właściwie jest? ) :
A drugi gdzieś w instalację, muszę ogarnąć dokąd.
Co ciekawe, w oryginalnych książkach nic nie ma o biegach, jak włączać itp. Natomiast na lewej obudowie silnika, jest naklejka z rozkładem biegów, i napisem że aby włączyć wsteczny, silnik ma być na wolnych obrotach, i nacisnać przycisk "R"
Kolejną ciekawostką jest, to że w instrukcji obsługi, na stronie ze schematem elektrycznym, narysowane są 2 elementy podpisane jako
1. Reverse Gear Safeguard ( zabezpieczenie biegu wstecznego? )
2. Reverse Gear Control (sterowanie biegiem wstecznym ? )
Sterowanie biegiem wstecznym to jak wnioskuję ten przycisk "R" , natomiast gdzie szukać tego zabezpieczenia, czyżby to ta śruba na silniku? Sam nie wiem
Wnioskuję z tego, że w tym quadzie jest jakieś zabezpieczenie aby nie wbić wstecznego biegu przypadkiem? Tylko gdzie, i na jakiej zasadzie go blokuje?
Z góry dziękuje za wszystkie sugestie!
Pozdrawiam!
Ten oto przycisk, ma 2 kable, jeden idzie do tej śrubki na sliniku ( co to właściwie jest? ) :
A drugi gdzieś w instalację, muszę ogarnąć dokąd.
Co ciekawe, w oryginalnych książkach nic nie ma o biegach, jak włączać itp. Natomiast na lewej obudowie silnika, jest naklejka z rozkładem biegów, i napisem że aby włączyć wsteczny, silnik ma być na wolnych obrotach, i nacisnać przycisk "R"
Kolejną ciekawostką jest, to że w instrukcji obsługi, na stronie ze schematem elektrycznym, narysowane są 2 elementy podpisane jako
1. Reverse Gear Safeguard ( zabezpieczenie biegu wstecznego? )
2. Reverse Gear Control (sterowanie biegiem wstecznym ? )
Sterowanie biegiem wstecznym to jak wnioskuję ten przycisk "R" , natomiast gdzie szukać tego zabezpieczenia, czyżby to ta śruba na silniku? Sam nie wiem
Wnioskuję z tego, że w tym quadzie jest jakieś zabezpieczenie aby nie wbić wstecznego biegu przypadkiem? Tylko gdzie, i na jakiej zasadzie go blokuje?
Z góry dziękuje za wszystkie sugestie!
Pozdrawiam!