logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kiano SlimNote 15.6 nie uruchamia się - zawiesza na logo, co robić?

andrzej.pajak 01 Mar 2019 15:11 3240 5
REKLAMA
  • #1 17812832
    andrzej.pajak
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z uruchomieniem mojego lapka Kiano SlimNote 15.6, mianowicie po włączeniu wyświetla się tylko logo Kiano a później wyskakuję błąd(?) taki jak na zdjęciu poniżej.

Ktoś wie jak temu zaradzić ?
  • REKLAMA
  • #2 17813020
    Borygo123
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Albo nie widzi dysku w BIOS, albo masz zmienioną kolejność bootowania i wcześniej jest ustawione EFI. Sprawdź widoczność dysku i kolejność bootowania.
  • REKLAMA
  • #3 17814471
    andrzej.pajak
    Poziom 9  
    Próbowałem ale może źle coś robię

przestawiałem pomiędzy pierwszymi 4 opcjami i
    sata support:
    - last boot hdd only
    - all sata devices

boot option #1:
    - UEFI: bulit-in efi shell
    - disabled

i nic.. Po odpaleniu instalacji windowsa z pendrive'a też nie można nic zrobić z dyskiem..

• REKLAMA
  • #4 17814573
    Borygo123
    Poziom 29  
    Nie zainstalujesz systemu na dysku podłączonym przez USB. Poza tym na tym wynalazku firmy Kiano jeśli zainstalujesz system samodzielnie, to będziesz walczył ze sterownikami których domyślnie nie ma i ciężko znaleźć działające. Poszukaj na Elektrodzie wątków o tym sprzęcie.
    Wracając jeszcze do bootowania to w zakładce security jest jeszcze opcja (nie pamiętam jak się nazywa) która ma wpływ na to co widzisz przy bootowaniu.
  • REKLAMA
  • #5 17821634
    andrzej.pajak
    Poziom 9  
    w Security jest Secure boot menu, jak dam na ON to po włączeniu pc od razu jest bios.. więc co mam teraz zrobić? nie koniecznie chcę formatować, wystarczy żeby cofnąć do poprzedniego stanu, czyli żeby zaczął czytać ten system który jest, tylko jak?
    Może w tym Efi shell z pierwszego screena wpisać jakieś komendy?
  • #6 17821671
    Borygo123
    Poziom 29  
    Kombinuj z tymi opcjami tak by w zakładce boot option priorities mieć na pierwszym miejscu dysk z systemem.
REKLAMA