logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell E6420 - Problemy z wykrywaniem SSD po zmianie na AHCI/ATA

kimz 05 Mar 2019 18:18 10917 20
REKLAMA
  • #1 17821975
    kimz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam problem z dellem e6420. Laptop generalnie nie współpracuję z dyskami SSD, po ustawieniu na AHCI w biosie nie widać nigdy dysku, po przestawieniu na ATA dysk jest widoczny lecz instalacja windowsa 7 kończy się błędem lub wyskakuje błąd przed instalacją i tak dysk jest raz widoczny a raz nie. Wcześniej był zamontowany zwykły HDD i nie było problemu żadnego i ten dysk po włożeniu do laptopa wciąż działa normalnie, stworzyłem klona tego dysku i po podpięciu pod laptopa wyskakuję "no bootable devices" generalnie sprawdziłem 3 dyski SSD z czego 2 były nowe i na każdym ten sam problem a na zwykłym HDD jest okej. Bios zaktualizowany do najnowszej wersji (A25) [/table]
  • REKLAMA
  • #2 17822015
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Prawdopodobnie problem tkwi w tym ,że Twój lapek nie obsługuje sata 3 tylko sata 2 .
  • #3 17822020
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Podobno Crucial pracuje Link
    * za forum dell Link
    * także Link_ dell.com/community

p.s
    Jak płyta w Twoim modelu Dell?
    np. LA-6529P Rev:? / LA-6591P rev.?/ LA-6594P rev.?
  • #4 17822172
    kimz
    Poziom 12  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem. Płyta to:
    LA-6591P REV 2.0 (A01)
    Przeszukałem wszystkie tematy w necie pod tymi hasłami niestety nie znalazłem rozwiązania, w temacie który podałeś mają problemy z fizycznym osadzeniem w slocie dysku - u mnie jest włożony poprawnie
    Właśnie zrobiłem downgrade biosu do A05 z ciekawości i dalej to samo, dyski sprawdzone w dellu E6410 ( o generacje niższym..) i tam działają bez zarzutu. Nie mam pod ręką niestety żadnego dysku SATA2
  • #5 17822213
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Nie pamiętam dokładnie modelu ale z serii E6400 series miałem 2 lapki w których były podobne objawy i potem się okazało ,że problem tkwił właśnie w tym ,że były zakładane nowe dyski sata 3, na sata 2 normalnie wszystko grało .
  • #6 17822233
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    _1KOKO napisał:
    Prawdopodobnie problem tkwi w tym ,że Twój lapek nie obsługuje sata 3 tylko sata 2 .

Oficjalnie SATA 3 jest kompatybilne wstecz z SATA 2 ale wszystko jest możliwe. W każdym razie ja się nie spotkałem z problemami z napędem SATA 3 na kontrolerze SATA 2 (problem był tylko z kontrolerami SATA 1).
  • REKLAMA
  • #7 17823265
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Płyta jaką posiadasz ( LA-6591P PAL50 / Dell P/N: CN-07TR3J) jest na chipset QM67 (AMT model)
    -DDR3
    Od Intel o QM67 (* Intel Smart Response Technology )Link
    Link
    Link_ QM67 chipset in notebooks support SATA3 SSDs?
    :!: Link
    Dell E6420 - Problemy z wykrywaniem SSD po zmianie na AHCI/ATA Dell E6420 - Problemy z wykrywaniem SSD po zmianie na AHCI/ATA

Pisza tylko o SSD Crucial ? Link
    * lub Samsung 840 EVO

Cytat:
    Intel QM67 chipset provides two SATA 6.0Gb/s
    and CFast™ SSD mSATA (shared with Mini-Card by BOM)

za Link_ forum.notebookreview
  • #8 17823381
    kimz
    Poziom 12  
    Rozumiem że mam sprawdzić na dysków którymś z podanych wyżej linków tak?

Dodano po 43 [minuty]:

Sprawdziłem sprawny Samsung EVO 850 - to samo
  • #9 17823701
    outlawtno
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Hej, montowałem do takich laptopów dyski Samsung EVO i jakieś goodramy i działało. Było to już jakiś czas temu, ale kojarzę, że też napotkałem podobne problemy, z tego co pamiętam to kwestia jakiegoś ustawienia w BIOSie. Nie mam teraz pod ręką tegosprzętu żeby sprawdzić, ale zdecydowanie powinno to być wykonalne. Poszukaj jeszcze po opcjach biosu.
  • REKLAMA
  • #10 17823705
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    Miałem ten problem z Dell'em po aktualizacji biosu zaczęły pracować , a przed jednych nie widział kilka widział ale nie chciał nic instalować.
  • #11 17824117
    kimz
    Poziom 12  
    Pracowałem w serwisie w którym montowaliśmy te dyski do tych laptopów i śmigały - problem jest z tą jedną sztuką. Co do biosu to próbowałem na najnowszym jak i na starszych bez powodzenia. Przypominam że HDD chodzą bez problemu
    AHCI - nie widzi dysku w biosie, przy instalacji systemu widzi, da się go formatować i usuwać partycję jednak wyskakuję błąd "nie można zainstalować systemu na tym dysku"
    ATA - raz widzi raz nie, nie da się zainstalować lub dokończyć instalacji windowsa ( sprawdzane na kilku instalkach )
  • REKLAMA
  • #12 18323094
    gmirz
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam podobny problem. Zwykły dysk działa, SSD losowo (nawet czasem udaje się przejść instalację, ale nie działa na dłuższą metę), bios najnowszy.
    Czy ktoś znalazł rozwiazanie?
  • #13 18397815
    adam_t11
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam
    Proszę wejść na stronę Dell i po wykryciu serwis tag-a pobrać najnowszy biosA25 z 2019 i zainstalować. Też miałem ten sam problem i aktualizacja bios-u rozwiązała go.
  • #14 18399170
    gmirz
    Poziom 10  
    Rozwiązałm problem. Po rozkręceniu obudowy okazuje się, że SSD jest tak cienki, ze czasem wsuwa sie pod złącze sata i dlatego jest niewidoczny w bios :)
  • #15 18399266
    adam_t11
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Faktycznie. Też o tym pomyślałem i włożyłem go ponownie odwracając laptopa do pozycji pracy a nie do góry nogami. Zbiegło się to z aktualizacją biosu i już nie weryfikowałem co tak naprawdę pomogło. Teraz mam pewność.
    Mam starszego Dell-a Studio z 2007r. i tam nie było problemu z SSD i zdziwiło mnie to że nowszy model ma problemy, ale w Studio wyraźnie widać złącze.
  • #16 19211816
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Cześć. Pozwolę podpiąć się pod temat, bo mam b. podobny problem. Mam dwa E6420, różnią się tylko procesorem, reszta wyposażenia i bios jest identyczna. Na nazwijmy go dell_1 (ze słabszym prockiem) nie widać SSD 240 GB. Na dell_2 jest widoczny i można na nim instalować system. Ale, no właśnie, ale. Otóż oryginalnie był tu hdd 250GB i działał tak jak działał dysk hdd. Podstawiłem dysk ssd 160 GB i przeinstalowałem system. Cudo, śmiga aż miło. Ostatnio kupiłem dysk ssd ADATA 240 GB (skuszony ofertą darmowego acronisa do klonowania dysków) i zaczęły się schody. Normalnie system się podnosi piorunem, okno logowania i poszło. Na dysku ADATA przez kilka dni było ok, ale potem zaczęły się jazdy ze startem systemu. Otóż po włączeniu komputra widać, że miele dyskiem ( ikona dostępu świeci jak żarówka) ale nic się nie dzieje. Po ok 3 minutach pojawia się logo łyndołsa i okno logowania. I jeszcze jedno, takie patenty dzieją się na sklonowanym systemie jak również na dziewiczo postawionym. Dorzucę, że dyski są w trybie AHCI z MBR. Dla testów zaktualizowałem do win10 i jest jeszcze gorzej, czas startu się wydłużył. Jakieś pomysły??
  • #17 19211946
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    W trybie IDE coś się zmienia?
  • #18 19211982
    mosiondz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Ja dzisiaj miałem identyczny problem w e5540. Dysk SSD Samsung EVO do wczoraj działał a dzisiaj już nie. Dysk działa na innym sprzęcie. Dla pewności sprawdziłem dysk HDD i BIOS też nic nie wykrył. Po resecie płyty też nic. Update BIOSu bez rezultatów.
  • #19 19214029
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    safbot1st napisał:
    W trybie IDE coś się zmienia?
    W biosie mam tylko opcje: disabled, ata, ahci i raid. W trybie ahci i raid, zachowuje się tak samo, niestety :(
  • #20 19233174
    fligo
    Poziom 10  
    gmirz dzięki, faktycznie dysk u mnie nie wszedł w złącza, a już muślałem, że spalone łącze, bo poprzedni dysk ssd padł.
  • #21 19604312
    grendel123
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Dziękuję kolego gmirz - właśnie miałem identyczny problem i Twój post uratował mi sporo czasu zanim bym sam na to wpadł. Szczególnie, że przy wsuwaniu dysku w szufladkę wyraźnie było czuć na końcu opór jakby piny wsuwały się w gniazda.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell E6420 napotkał problemy z wykrywaniem dysków SSD po zmianie ustawień BIOS na AHCI. Dyski SSD nie są widoczne w BIOSie w trybie AHCI, a w trybie ATA są widoczne, ale instalacja systemu Windows 7 kończy się błędami. Użytkownik sprawdził kilka dysków SSD, w tym Samsung EVO 850 oraz ADATA 240 GB, które działały w innych laptopach. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może wynikać z niekompatybilności z SATA 3, ponieważ laptop obsługuje SATA 2. Wskazano również na możliwość problemów z fizycznym osadzeniem dysku w złączu SATA. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, że aktualizacja BIOSu oraz poprawne osadzenie dysku mogą rozwiązać problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA