logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie TP-Link i Orange Funbox 2.0 do różnych gniazdek linii

rafal5518 05 Mar 2019 21:36 765 5
REKLAMA
  • #1 17822539
    rafal5518
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Witam. Dużo jest tematów mówiących o połączeniu ze sobą dwóch routerów. Ja chciałbym podłączyć dwa routery na osobnych piętrach bez łączenia ich ze sobą . Na piętrze mam jeden modem TP-Linka podłączony do gniazdka. Na parterze tez mam gniazdko. Dostałem za darmo Orange funbox 2.0 i czy mógłbym podłączyć ten router na parterze do drugiego gniazdka linii tel. żeby na parterze poprawić sobie zasięg sieci i też przy okazji podłączyć sobie do niego dekoder?
  • REKLAMA
  • #2 17822575
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2516
    Nie możesz. DSL tak nie działa.

Poprowadź z parteru na piętro przewód UTP. Ewentualnie odłącz obecny przewód telefoniczny na parterze od gniazdka, kup dwa konwertery VDSL i użyj ich do połączenia routerów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17822584
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8279
    rafal5518 napisał:
    Ja chciałbym podłączyć dwa routery na osobnych piętrach bez łączenia ich ze sobą

Witaj. Zaczyna się ciekawie... :)

rafal5518 napisał:
    czy mógłbym podłączyć ten router na parterze do drugiego gniazdka linii tel. żeby na parterze poprawić sobie zasięg sieci i też przy okazji podłączyć sobie do niego dekoder?

Nie. Nie będzie to działać. Tak jak we wszystkich tematach, które czytałeś - chcesz skorzystać ze skrętki między dwoma urządzeniami, żeby to działało niezawodnie, ewentualnie skorzystać z range extenderów (licząc się z ograniczeniami i problemami wynikającymi z ich użytkowania). lub urządzeń PLC (zakładając, że da się z nich skorzystać).
  • REKLAMA
  • #4 17822783
    rafal5518
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    No właśnie myślałem że mógłbym mieć dwa routery bez prowadzenia kabla skoro mam gniazdko na górze i na dole. Bo prowadzenie kabla między routerami wiąże się z wywaleniem dziury w suficie na przestrzał albo poprowadzenie go na zewnątrz mieszkania co też się wiąże w sumie z wierceniem dziur i jeszcze zamaskowanie tego kabla w jednym i drugim przypadku.
  • REKLAMA
  • #5 17822805
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8279
    Niestety taki urok kabli. Ale jeśli chcesz to zrobić poprawnie (czyli tak, że będzie to niezawodnie działać) to to jest właściwie jedyna poprawna metoda.
REKLAMA