logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Backup dysku sieciowego na drugi dysk sieciowy, kopia pełna + przyrostowa

maras2003 07 Mar 2019 15:18 1716 5
REKLAMA
  • #1 17825940
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Witam,
    Szukam programu który umożliwiłby zrobienie kopii całkowitej + później kopie przyrostowe dysku sieciowego WD My Cloud. Będzie dokupiony prawdopodobnie drygi dysk sieciowy, taki sam, tyle że większy. Dyski będą zmapowane pod windows na 3 komputerach.
    Backup całkowity chcielibyśmy robić min co tydzień, albo co 2-3 dni (nie wiem czy nie za często, nie jestem biegły w temacie). Backup przyrostowy codziennie. Stare kopie powinny być automatycznie usuwane.

Znalazłem Cobian Backup, który spełnia chyba wszystkie oczekiwania, ale wydaje mi się starym programem, może już bez wsparcia, może jest coś nowszego, lepszego ?
    Cobian ma możliwość nawet wyłączenia komputera po zrobieniu backupu, mógłbym backup ustalić na godzinę zakończenia pracy obiektu. Jest praktycznie idealny, o ile umożliwi zrobienie backupu na zmapowanych dyskach, ale może ktoś bardziej obeznany w temacie poleci coś innego ? Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 17826718
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    Takich programów do backupu jest całe mnóstwo. Ja używam Acronis, Veeam Backup. Cobian był fajny ale niestety już nie jest rozwijany i nie ma sensu w niego wchodzić.
  • REKLAMA
  • #3 17827026
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    Do takich zadań używa się protokołu rsync. Każdy w miarę sensowny NAS obsługuje ten protokół.

Jeżeli jednak z jakiegoś powodu chcesz używać dodatkowych narzędzi:
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_synchronization_software

Natomiast samo oprogramowanie do backupu - polski Ferro Backup. Jego zaletą jest architektura klient-serwer. Serwer stawiasz za sprzętowym firewallem, otwierasz tylko jeden port używany przez oprogramowanie i masz dosyć skuteczne zabezpieczenie przed oprogramowaniem szyfrującym rozprzestrzeniającym się przez sieć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 17834657
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Klient prawdopodobnie będzie chciał przeznaczyć część nowej przestrzeni na bieżące rzeczy, lub inne pliki niezwiązane z backupem.
    Obawiam się że w miarę sensowny NAS będzie też w miarę sensownie kosztował, w tym temacie nie jestem biegły - czy możesz podać pierwszy lepszy przykład takiego urządzenia? Szczegóły doczytam sam.
    Czy dobrze rozumiem że system klient-serwer wymaga osobnego urządzenia przy "dysku na backup" + ze względu na zabezpieczenie przed wirusem szyfrującym praktycznie uniemożliwi operowanie na tej przestrzeni z poziomu np. exploratora windows na komputerach w głównej sieci, przed firewallem ?
  • REKLAMA
  • #5 17834765
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    Pojęcie dobrego NAS jest bardzo szerokie i wszystko zależy od potrzeb. Minimum to NAS 2 zatokowy. Ja używam Synology DS213 (jeden w domu, jeden w firmie). Jestem z niego zadowolony. Do nich dyski przeznaczone do pracy ciągłej skonfigurowane w RAID. Wielkość dysków zależy od ilości danych które trzeba przechować. Jeśli masz dużo dużych plików graficznych to takie rozwiązanie będzie za małe. Jeśli masz dużo małych dokumentów to w zupełności wystarczy.
    Co do backupu i jego bezpieczeństwa to wiele zależy od konfiguracji NAS'a i sieci. Ja mam zrobione to w ten sposób, że na NAS'ie mam katalog Backup do którego prawa zapisu ma tylko jeden użytkownik zdefiniowany w NAS. Reszta (łącznie z adminem) ma prawo do odczytu. Ten katalog jest widoczny dla określonych osób w sieci. Backup (z poziomu stacji roboczych i serwera) robi mi program (Acronis) i robi to na koncie z uprawnieniami do zapisu do katalogu Backup. W ten sposób użytkownicy mogą korzystać z NAS i katalog z kopiami jest zabezpieczony zaszyfrowaniem z poziomu stacji roboczej. Kopie oczywiście z wersjonowaniem. Takie rozwiązanie jest dla mnie wystarczające. Każdy ma oczywiście inną strukturę danych i musi rozwiązania do niej dostosować.
  • #6 17835218
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    Jeżeli ma to być serwer kopi zapasowych, to niech takim będzie. Nie mieszaj kopii z regularnymi danymi. Możesz zabrać uprawnienia do folderu, ustawić ACL itd a i tak ktoś kiedyś wgra na ten serwer coś, co wszystko wysadzi (przypadek Wannacry, gdzie nawet leciwy XP otrzymał aktualizację bezpieczeństwa). Taki serwer stawiasz za firewallem, otwierasz tylko jeden port potrzebny do komunikacji z klientem backupów.

Jeżeli chcesz robić backup na NAS to Synology jest OK. Jednak dalej polecałbym architekturę klient-serwer i specjalizowane oprogramowanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA