logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig E72-911 IDTV CUC 1852 (PORCHE) wyłącza się

smitch 08 Wrz 2005 23:45 1248 5
REKLAMA
  • #1 1802953
    smitch
    Poziom 2  
    witam wszystkich użytkowników
    trafił do mnie w/w tv po naprawie w zakładzie RTV
    wymieniano powielacz.po 3 miesiącach stracił ostrość. tak działał 2 miesiące i nagle odzyskał ostrość.przez 2 dni obraz żyleta.w chwili obecnej wyłącza się.jak dłuzej jest wyłaczony działa ok 30 min i wyłącza się potem już działa ok 10 min i za każdym kolejnym włączeniem czasy działania sa coraz krótsze. będę niezmiernie wdzięczny za każdą poradę i wskazówkę gdzie mam szukać usterki.troche wypadłem z wprawy( 2 letnia przerwa w naprawach)[/b]
  • REKLAMA
  • #2 1803131
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    Cześć!
    Zajżyj mu na płytę od strony druku i popraw luty na elementach półprzewodnikowych mocowanych do radiatora(miałem to w zeszłym roku)
    ...no chyba,że strzela coś na powielaczu i wtedy nastepuje wyłaczenie>
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #3 1803299
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witam
    Zwróć uwagę czy wyłącza się przy dużym kontraście ,jeżeli tak to uszkodzony jest moduł matrycy-w okolicy złącz od strony druku jest rezystor S=smd 8.1k i 9,1k mogą być uszkodzone.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1808416
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Piszesz że stracił ostrość ,ale potem się poprawiła.Czy ten telewizor ma płytkę regulacji dynamicznej ostrości? Jeśli tak , to prawdopodobnie tam bedzie uszkodzenie , często padają kondensatory wysokonapięciowe 470pF/12,5kV.Czasem zamiast jednego kondensatora są dwa 1nF/6000V połączone szeregowo.Aby sprawdzić czy to one wystarczy odlutować R06 , telewizor będzie działał tylko pogorszy sie minimalnie ostrość
  • #6 1810520
    smitch
    Poziom 2  
    niestety nie zdążyłem nic sprawdzic nie chciał sie załączyc
    po paru próbach załączenia sfajczyły się dwa rezystoryprzy 572 R501 i R 571 nie mam bladego pojęcia dlaczego
REKLAMA