logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podmiana pamięci iphone 6 - Zamiana pamieci z róznych płyt

71Darecki 71 17 Mar 2019 21:13 1215 15
REKLAMA
  • #1 17849400
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    Ocena: 36
    Witam wszystkich forumowiczów !
    W związku z tym , że widziałem ofertę sprzedaży na olx ( sprzedam pamięć do iphone 6 bez icloud ) jestem ciekawy .
    Czy jest możliwość podmiany pamięci z płyty z bez blokady , do takiej w której jest zablokowany icloud . Myślę że wielkość powinna być taka sama , ale czy podzespoły nie są weryfikowane ?
    Może ktoś się tym bawi i podrzuci odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17849788
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 221
    iCloud nie "siedzi" w pamięci nand, pamięć jak najbardziej można wymienić ale nie usunie do powiązania do Find My Phone / iCloud
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • #3 17850738
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    Czyli reasumując !
    Jeśli nie mogę przejść weryfikacji icloud i podmienię pamięć z innego telefonu ( normalnie działającego ) to powinien się uruchomić normalnie ? Powinien działać do kolejnego zerowania
  • #4 17850806
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    Nie uruchomi sie wcale. Musisz nowa pamiec zaprogramowac ale niestety numerami ze starej pamieci bo tylko w takim przypadku przejdzie soft i aktywacja, proba zmiany numerow spowoduje brak mozliwosci aktywacji.
  • #5 17851866
    RafalB

Poziom 28  
    sm233 napisał:
    Nie uruchomi sie wcale.

Uruchomi sie :) Soft przejdzie na jakichkolwiek danych aczkolwiek aktywacja nie.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #6 17857779
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
    Aaa jeszcze chciałbym zapytać , jak jest z innymi elementami ( nie działa mi wifi ) czy mogę podmienić kość z innej płyty ?
    I czy inne też np. : ic lcd , dotyku itp. ?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 17857789
    RafalB

Poziom 28  
    W 6/6Plus po za CPU/BaseBand/eeprom bb można wymieniać elementy dowolnie.
    Konto firmowe:
    iFixThis
  • REKLAMA
  • #8 17857820
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    Dziękuję za fachową radę .
    Jakbym miał jeszcze jakieś wątpliwości , to pozawracam jeszcze glowę .
    Dzięki i pozdrawiam
  • #9 17886537
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    Dziękuję P. Rafale . Wifi śmiga ładnie po wymianie kości ( nie chciało mi się dwa razy podmieniać , żeby robić rebala ) :)
    Jeszcze mam jedno pyt. ! Czy jakiś schemat z napięciami na płycie można gdzieś dopaść za free w necie do iphone 6 . Mam płytę z usmażonym PM 8019 . Wnioskuję , że nie ma problemu z przełożeniem go z innej płyty ( muszę najpierw odbudować dwie ścieżki pod kulki bo wypaliło dziury ) . Mam któryś kondensator przywarty koło układu i nie mam pojęcia jakie napięcie puścić z zasilacza żeby nie puścić z dymem reszty :(
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 17886544
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    Daj zdjecie z brakujacymi polami i podejrzanym kondensatorem i ktos kto ma zxw Ci pomoze. Albo sciagnij PADS i tam powinna byc darmowka do starego modelu.
  • #11 17886576
    RafalB

Poziom 28  
    Szkoda czasu i zachodu na PADS... https://phoneboard.co
    Konto firmowe:
    iFixThis
  • #12 17886601
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    Phoneboard super ! . Ogarnę sobie temat w wolnej chwili , ale PADS a też spróbuję :)
    Jak macie Panowie jakieś ciekawe linki jeszcze do iphona , to z chęcią przygarnę .
    Dziękuję za pomoc
    Dobranoc

Dodano po 4 [minuty]:

Po wypalonej kulce powinienem znajść winowajce przywarcia (znacznie zmniejsza mi obszar poszukiwań ) :)
  • #13 17908442
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    P Rafale !
    Programik jest rewelacyjny . Z chęcią bym postawił niejednego browara za linka :)
    Jakby jeszcze wartości elementów były podane można by przeszczepy z innych płyt robić . Ale jak za free to jest bajka , już mnie kilka razy zaprowadził do celu błyskawicznie
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
  • #14 17936361
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    Drodzy koledzy !
    Widzę , że macie bardzo duże doświadczenie w tym temacie , więc zwracam się z prośbą o pomoc . Lub ktoś miał podobny przypadek
    Iphone 6 , problem z włączeniem wifi ( suwak w menu nieaktywny ) , brak bluetothe , nie znajduje sieci i nie działają przyciski pogłaśniania . W ciemno podmieniłem wifi i układ F_TRI_RF bo był rozkiwany . Niestety bez zmian po tych zabiegach :(
    Jakieś sugestie ? Jaki i gdzie pomiar zrobić przy uruchomionym tel. ? I co ma wspólnego pogłaśnianie tel. z wifi (może wspólna linia zasilania , może to osobny problem ) . Niestety nie znam przeszłości tel...
    Pozdrawiam i dziękuję z góry za każdą pomoc
  • #15 17936561
    RafalB

Poziom 28  
    Sprawdź czy odczytuje adresy MAC, suwak/przyciski głośności i WiFi to brzmi jak przejechana tulejka/laminat :)
    Konto firmowe:
    iFixThis
  • #16 17936676
    71Darecki 71
    Poziom 8  
    Mac jest ok.. Co do tulejki ma Pan na myśli tą od śrubki ? Z drutowaniem nie byłoby problemu :) Podniosę tulejki jak znajdę chwilkę i posprawdzam

Dodano po 9 [godziny] 41 [minuty]:

Chylę czoło P. Rafale . Masz Waść nosa !
    Z 4 tulei kolizyjnych , ktoś zarysował 3 .Jedną powierzchownie , dwie głębiej . Widzę , że nie jest to proste doskrobanie się do ścieżek ( próbowałem na uszkodzonej płycie ) , ale nie niewykonalne . Wydaje mi się że wierzchnia warstwa miedzi na płytce została dociśnięta i powoduje zwarcie do którejś ścieżki . Spróbuję to oskrobać i zobaczę czy jest jakaś poprawa . Niewykluczone , że go dobiję :) Ale moja ciekawość jest większa niż wartość tego telefonu . Może ktoś to robił i poradzi jak i czym lepiej ( ja próbowałem skalpelem )
    Pozdrawiam

Dodano po 17 [godziny] 37 [minuty]:

Z jednej strony 2 ścieżki z drugiej jedna poprawiona i bez zmian . Pod środkową tuleją jest pusto , nic nie przechodzi . Płyta leci do pudełka z częściami , już mnie dość nadenerwowała :)
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podmiany pamięci w iPhone 6, szczególnie w kontekście urządzeń z zablokowanym iCloud. Użytkownicy wskazali, że pamięć NAND można wymienić, ale nie usunie to powiązania z Find My Phone/iCloud. Aby aktywować telefon po wymianie pamięci, konieczne jest zaprogramowanie nowej pamięci z numerami starej. Wymiana innych komponentów, takich jak kości Wi-Fi, LCD czy dotyku, jest możliwa, z wyjątkiem CPU, BaseBand i EEPROM. Użytkownicy dzielili się również doświadczeniami związanymi z naprawą uszkodzeń płyty głównej, w tym problemami z przyciskami głośności i Wi-Fi, sugerując sprawdzenie ścieżek i kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA