logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaszyfrowane pliki po uruchomieniu Crystal-Launcher - jak odzyskać?

HGW123 19 Mar 2019 23:01 6945 8
REKLAMA
  • #1 17854503
    HGW123
    Poziom 2  
    Otóż problem wygląda tak: normalnie uruchomiłem sobie launchera do Minecrafta (Crystal-Launcher) i po pół godziny gry wyświetlił się komunikat oraz została zmieniona tapeta na pulpicie że wszystkie pliki na dysku zostały zaszyfrowane i że muszę w ciągu 6 dni zapłacić 300 dolarów przelewając je przy pomocy BTC. Jest jakaś możliwość aby przywrócić pliki bez płacenia okupu??? Bardzo zależałoby mi aby odzyskać te pliki

poniżej załączam screeny z komputera.
    PS: Antywirus nie wykrył ŻADNEGO zagrożenia.

Zaszyfrowane pliki po uruchomieniu Crystal-Launcher - jak odzyskać? Zaszyfrowane pliki po uruchomieniu Crystal-Launcher - jak odzyskać? Zaszyfrowane pliki po uruchomieniu Crystal-Launcher - jak odzyskać? Zaszyfrowane pliki po uruchomieniu Crystal-Launcher - jak odzyskać?
  • REKLAMA
  • #2 17854539
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17854545
    HGW123
    Poziom 2  
    Wszystkim czym mogłem skanowałem i nic akurat Crystal-Launcher jest programem który używam od dwóch lat więc chyba nie było by to możliwe aby on mi zainfekował komputer

próbowałem używać decryptora ze strony avast ale niestety nie działa
  • REKLAMA
  • #5 17854559
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17854563
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Masz nowa wersje (z tego roku), do ktorej zapewne nie ma deszyfratora.
  • #7 17854575
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17854615
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17854625
    HGW123
    Poziom 2  
    Tomequ123 napisał:
    HGW123 napisał:
    akurat Crystal-Launcher jest programem który używam od dwóch lat więc chyba nie było by to możliwe aby on mi zainfekował komputer

Chodziło mi o program, który jest na screenie...

Jeśli ten program avasta nie działa, to spróbuj innych.

Ten program który jest na screenie uruchomił się sam po zakończeniu pracy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zaszyfrowanymi plikami po uruchomieniu Crystal-Launcher do Minecrafta. Po pół godzinie gry pojawił się komunikat o szyfrowaniu plików oraz żądanie okupu w wysokości 300 dolarów w BTC. Użytkownik poszukiwał sposobów na odzyskanie plików bez płacenia. Odpowiedzi sugerowały skanowanie systemu za pomocą programów takich jak Malwarebytes oraz Avast, jednak użytkownik stwierdził, że nie wykryły one zagrożeń. Wskazano również, że może być problem z brakiem deszyfratora dla nowej wersji oprogramowania oraz zasugerowano przywracanie plików z kopii zapasowej lub punktu przywracania systemu. Wskazano na możliwość szyfrowania RSA, co może utrudnić odzyskanie danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA