logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować piloty SUB-44R do bramy KEY, gdy nie reagują na instrukcję?

young9 20 Mar 2019 12:32 11097 5
REKLAMA
  • #1 17855294
    young9
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Nie wiedziałem gdzie to umieścić więc piszę w ogólnym.

Posiadam bramę sterowaną elektrycznie z pilotem TXB-42R.
    Posiadam dwa dodatkowe piloty typu SUB-44R z których jeden był swego czasu zaprogramowany i działał (drugi nieużywany leżał w szafce). Od jekiegoś czasu nie działa ten działający wcześniej SUB-44R.
    Chciałbym wykonać programowanie lecz nic nie wychodzi. W sieci znalazłem instrukcję jak to zrobić, lecz moje piloty w ogóle nie reagują tak jak to opisane jest w instrukcji czy też filmikach na youtube.
    Według instrukcji należy nacisnąć i przytrzymać przycisk 1 a następnie kolejny który chcemy zaprogramować. Dioda powinna zacząć mrugać. U mnie po wykonaniu tych czynności dioda zaświeca się gdy przycisnę przycisk 1 ale po wciśnięciu kolejnego (innego) gaśnie...tak jak by wcale nie chciał wejść w tryb programowania. Czy ktoś ma pomysł o co chodzi?
    Oba piloty mają wymienione baterie. Na tym nowym nie używanym nigdy (który leżał w szafce) również dzieje się tak samo.
  • REKLAMA
  • #2 17855447
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Proponuję najpierw podjechać na miernik sygnału sprawdzić czy piloty nadają odpowiedni kod na odpowiedniej częstotliwości. Jak jesteś z Krakowa lub okolic zapraszam do mnie.
    Jeśli z pilotami jest wszystko OK - reset pamięci radioodbiornika i ponowne programowanie powinno rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • #3 17857836
    young9
    Poziom 11  
    Nie, niestety jestem z Legionowa.
    Ale jeden z pilotów (ten najstarszy TXB-42R) działa poprawnie i brama funkcjonuje. Według mnie coś nie tak z pilotami...ale od razu dwa naraz? Albo jest jakaś inna procedura programowania której nie znam.
    Piloty sprawdziłem testerem i działają.

A tutaj jest filmik jak się je programuje
    https://www.youtube.com/watch?v=QBdH9MP_zos
    Po przyciśnięciu jednego przycisku a później drugiem zaczyna mrygać LED. U mnie, gdy przycisnę drugi przycisk LED gaśnie i nic się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17859345
    Mstasik
    Poziom 20  
    w pilocie TXB-42R po otwarciu obudowy zobaczysz ukryty 3 przycisk do wprowadzania napędu w tryb nauki.
    film który pokazujesz jest instrukcją kopiowania kodu pilota na kolejnego pilota SUB-44WN.
    Jak łatwo zauważyć SUB-44WN to nie TXB-42R lub TXB-44R. Zaprogramuj piloty ponownie do napędu, a jeśli ci się nie uda wykasuj całą pamięć radioodbiornika i zaprogramuj ponownie.
  • REKLAMA
  • #5 17860006
    young9
    Poziom 11  
    Dzięki za trafne sugestie. Co prawda sam już doszedłem do tego wczoraj bo faktycznie musiałem nie po stronie pilota a odbiornika uruchomić funkcję zapamiętywania kodów i wszystko poszło ok.
    Piloty działają.
    Dziękuję za informacje.
  • #6 17860194
    Mstasik
    Poziom 20  
    Napisz zatem dla potomnych instrukcję programowania pilota do odbiornika
    i temat rozumiem że do zamknięcia :)
REKLAMA