logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między zaciskarkami do kabli DIN a bez DIN - jaką wybrać?

kamoreks 20 Mar 2019 19:30 2298 10
  • #1 17856102
    kamoreks
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witajcie mam pytanie ponieważ na rynku spotkałem prasy do kabli w wersji DIN, a bez DIN, czym one się różnią ?

https://energotytan.com/produkt&praski-mechan...zna-do-kabli-z-50-din-6-50-mm&id_produktu=791

https://energotytan.com/produkt&praski-mechan...niczna-do-kabli-z-50b-6-50-mm&id_produktu=792

https://energotytan.com/produkt&praski-mechan...zna-do-kabli-pm-0650k-6-50-mm&id_produktu=789

Czy ktoś wie czym one się różnią ? Czy zaciskają te same końcówki ? Według opisu nie różnią, się a sprzedawca mówił, że do tej DIN muszą być końcówki DIN, a jak inne to się rozwali.

Jest też praska hydrauliczna, https://allegro.pl/oferta/praska-hydrauliczna...-000af7f63470755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

czy nią można zacisnąć końcówki DIN. Co polecacie? I czy tymi konektorami mozna zaciskać drut? Czy tylko linkę?
  • #2 17856236
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 261
    Witam,
    posiadam tą z drugiego linku i hydrauliczną. Od czasu zakupu hydraulicznej, tej zwykłej nie używam (chyba że do 6mm2). Wady mechanicznej: potrzeba dużo siły, nierówne prasowanie (szczęki się rozchodzą i trochę wykrzywiają końcówkę), zostawia ostre krawędzie wzdłuż końcówki
    Zalety: wszystkie matryce razem
    Wady hydraulicznej: można zgubić matryce (ale jest walizka), jest cięższa
    Zalety: lepszej jakości zaprasowanie, potrzeba dużo mniej siły (pompujemy kilka razy), obsługuje większe średnice, szersza powierzchnia prasowania (np. mechaniczną prasuję na 3 razy, ta na raz), możemy lekko podpompować i precyzyjnie ustawić miejsce prasowania i przewód

Hydrauliczną mam marki YATO ale wygląda dokładnie tak samo.
    Pracując w pojedynkę o wiele lepiej mi się robi hydrauliczną.
    Natomiast co do DIN i nie DIN to nie pomogę bo pierwsze słyszę, a trochę już się tego naprasowałem z różnych hurtowni i nigdy nic złego się nie działo.
  • #3 17856476
    kamoreks
    Poziom 14  
    Witam dziękuję za odpowiedź, tak się zastanawiam, że chyba to DIN to być może nazwa w celu produktu z wyższą ceną tego samego. Bo chyba mi odpowiedział, sprzedawca, że nazwą DIN, czyli celowo tak piszą, aby się myślało, że lepsza. A czy można zaprasowywać konektory na drut ? Bo w malutkich przewodach prasuje się przeważnie linki.
  • #4 17876434
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17890141
    kamoreks
    Poziom 14  
    Witajcie, dzięki podpowiedzi zakupiłem hydrauliczną YATO.

Różnice między zaciskarkami do kabli DIN a bez DIN - jaką wybrać?

Po lewo, drut 35 mm2, po prawo linka 50 mm2.
  • #6 17891417
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Wygląda fajnie.
    Który model kupiłeś (bo jest kilka)?
    Jak własne pierwsze wrażenia?
  • #7 17891940
    kamoreks
    Poziom 14  
    Kupiłem YATO 10-120 mm2. Jak za tą cenę to efekty macie powyżej to sami oceńcie myślę, że ok, specjalnie rozciąłem w przekroju dla Was.
  • #8 17891951
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18022268
    TAAG
    Poziom 20  
    plum1978 napisał:
    Do zastosowań domowych wystarczy. Do roboty przemysłowej się nie nadaje.

Nie jestem w tej branży specjalistą, więc chętnie bym się dowiedział dlaczego.
  • #10 18023128
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18024233
    TAAG
    Poziom 20  
    Dziękuję za wyjaśnienia.
    Od razu człowiek jest o coś mądrzejszy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między zaciskarkami do kabli DIN a bez DIN. Użytkownicy wskazali, że prasy hydrauliczne, takie jak model YATO, oferują lepszą jakość zaprasowania i wymagają mniej siły w porównaniu do mechanicznych, które mogą prowadzić do nierównego prasowania i ostrych krawędzi. Zauważono, że prasy DIN mogą być postrzegane jako droższe wersje tych samych produktów, a ich zastosowanie wymaga odpowiednich końcówek. Użytkownicy podkreślili, że prasy hydrauliczne są bardziej efektywne, zwłaszcza w przypadku większych średnic przewodów, a także zwrócili uwagę na różnice w materiałach i wytrzymałości urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA