logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie narzędzie do ciągłego monitorowania łącza przez pingowanie?

moungo 22 Mar 2019 16:06 9441 16
  • #1 17860181
    moungo
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Jakiś program, który np. wysyłał by ciągle ping to jakiegoś serwera i przez to zwracał raport w jakim czasie i jak długo łącze Internetowe było niedostępne? Najlepiej jak działał by także wewnątrz sieci i pingował np. bramę domyślną z jakiegoś komputera (kilka urządzeń sieciowych w sieci) żeby określić czy i kiedy występowały problemy z dostępnością do bramy. Jest coś takiego?
  • #2 17860249
    Olza98
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Tak jest "ping" w windows z parametrem -t
  • #3 17860255
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Do tego typu zadania stawiam najczęściej narzędzie o nazwie smokeping. Nie jest to nic innego jak service, który konfigurujesz jakie adresy IP mają być pingowane, jaką ilością pakietó w ICMP. Jest to wszystko później zbierane i przedstawiane na wykresie.
  • #5 17860575
    moungo
    Poziom 14  
    jprzedworski napisał:
    https://axence.net/pl/axence-nettools

Darmowe?

Dodano po 1 [minuty]:

przeqpiciel napisał:
    Do tego typu zadania stawiam najczęściej narzędzie o nazwie smokeping. Nie jest to nic innego jak service, który konfigurujesz jakie adresy IP mają być pingowane, jaką ilością pakietó w ICMP. Jest to wszystko później zbierane i przedstawiane na wykresie.

Na Windowsie?

Dodano po 34 [sekundy]:

Olza98 napisał:
    Tak jest "ping" w windows z parametrem -t

Trochę mało praktyczne w późniejszej analizie.
  • Pomocny post
    #7 17860700
    jprzedworski
    Ocena: 827
    moungo napisał:

Darmowe?
    Przecież, gdy otworzysz ten link, masz napisane: "Bezpłatne i funkcjonalne narzędzie do diagnostyki sieci"
  • #8 17860812
    moungo
    Poziom 14  
    jprzedworski napisał:
    moungo napisał:

Darmowe?
    Przecież, gdy otworzysz ten link, masz napisane: "Bezpłatne i funkcjonalne narzędzie do diagnostyki sieci"

OK. A można gdzieś ustawić, żeby pokazywał przepustowość w bitach, a nie bajtach? Zazwyczaj posługujemy się bitami - byłoby prościej.

Z boku niby pokazuje średnią w bitach, ale chyba coś nie do końca dobrze... W moim przypadku przy szybkości łącza ok. 20Mbps średnia to 174 kbps....

Dodano po 11 [godziny] 40 [minuty]:

Puściłem pinga na całą noc i okazuje się, że rejestrowane jest tylko ostatnie 5 minut, więc nie o to mi chodziło....
  • #9 17861679
    miniw0w
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Zdecydowanie smokeping, masz możliwość ustawiania powiadomień mailowych w przypadku strat. Jest też masa innych rozwiązań zabbix, nagios, observium. Natomiast najprostsze i najłatwiejsze rozwiązanie to smokeping. Instalacja banalna, wymaga linuxa debiana,centosa etc... Przykładowy wykres który przedstawia ping do hosta.
    Załączniki:
    • Jakie narzędzie do ciągłego monitorowania łącza przez pingowanie? host.png (21.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17862260
    moungo
    Poziom 14  
    miniw0w napisał:
    Zdecydowanie smokeping, masz możliwość ustawiania powiadomień mailowych w przypadku strat. Jest też masa innych rozwiązań zabbix, nagios, observium. Natomiast najprostsze i najłatwiejsze rozwiązanie to smokeping. Instalacja banalna, wymaga linuxa debiana,centosa etc... Przykładowy wykres który przedstawia ping do hosta.

Chodzi mi o Windowsa.
  • #11 17863128
    jprzedworski
    moungo napisał:
    Puściłem pinga na całą noc i okazuje się, że rejestrowane jest tylko ostatnie 5 minut
    Niemożliwe. Powinny być też wykresy godzina, dzień, tydzień, miesiąc. Wystarczy kliknąć na daną ikonkę.
    moungo napisał:
    W moim przypadku przy szybkości łącza ok. 20Mbps średnia to 174 kbps....
    Tu masz przepustowość nie twojego łącza, tylko całej trasy łącznie z hostem, z którym wymieniasz dane. On nie musi z tobą "rozmawiać" z maksymalną twoją szybkością, bo obsługuje wielu klientów. To nie jest to samo co speedtest. Z każdym kolejnym hostem będą różne wyniki.
  • #12 17863350
    moungo
    Poziom 14  
    jprzedworski napisał:
    moungo napisał:
    Puściłem pinga na całą noc i okazuje się, że rejestrowane jest tylko ostatnie 5 minut
    Niemożliwe. Powinny być też wykresy godzina, dzień, tydzień, miesiąc. Wystarczy kliknąć na daną ikonkę.

A jaką masz wersję programu? U mnie Axence netTools 5.0.1.22809
  • #13 17863778
    jprzedworski
    moungo napisał:
    U mnie Axence netTools 5.0.1.22809
    Ja mam 5.0.1.20436 i to jest wersja aktualna.
    Pobierałeś z tego linku, który podałem, czy z jakichś "dobrych programów"? Programy należy pobierać z oficjalnej dystrybucji, bo z innych źródeł mogą mieć modyfikacje albo niezbyt zdrowe dodatki.
  • #14 17863855
    moungo
    Poziom 14  
    Z linku, który podałeś.
  • #15 17863942
    jprzedworski
    To nie wiem. Numer wersji może jeszcze wynikać z wersji Windows. Ja tu mam W7. W ogóle z tego programu korzystam od lat na kilku komputerach w domu i pracy - nie ma problemu z rejestracją historii. Rejestrowałeś program, dostałeś mailem kod aktywacyjny? Jest za darmo.
  • #16 17864000
    moungo
    Poziom 14  
    Możesz zrobić printscreen całego okna po wyborze PING? Ja mam win10.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy poszukują narzędzi do ciągłego monitorowania łącza internetowego poprzez pingowanie. Wskazano kilka rozwiązań, w tym wbudowane polecenie "ping" w systemie Windows z parametrem -t oraz narzędzie Smokeping, które umożliwia konfigurację pingowania różnych adresów IP i generowanie wykresów z wynikami. Inne wspomniane narzędzia to Axence NetTools, Zabbix, Nagios i Observium. Użytkownicy zwracają uwagę na możliwość ustawienia powiadomień mailowych oraz na różnice w wynikach pomiarów przepustowości w zależności od hosta. Pojawiły się również pytania dotyczące wersji oprogramowania i jego funkcjonalności na różnych systemach operacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA