logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SHARP DV-21081S - nie działa sterowanie z pilota

mtaranti 09 Wrz 2005 22:49 2497 7
REKLAMA
  • #1 1805392
    mtaranti
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam !
    Mam pytanie odnośnie TV SHARP DV-21081S. Otóż dostałem go od kolegi jako uszkodzony, tzn. nie było fonii. wymieniłem w nim APU 2471 i problem znikł. Natomiast jest jeszcze sprawa druga: nie działa sterowanie z pilota. Tzn. mogę go tylko włączyć pilotem natomiast na inne przyciski nie reaguje jak i nie można go już pilotem wyłączyć. Poza tym sterowanie z przycisków na TV działa normalnie.
    Moze bym sobie i dał z tym spokój ale nie mogę zaprogramować TV z wyjątkiem tego co miałem.
    proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1805497
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Ocena: 4
    Wygląda na to, że pilot jest sprawny, chyba, że działa tylko przycisk „Power”. Sprawdź czy jest sprawny odbiornik sygnału z pilota i czy sygnał dociera do procesora, jeżeli jest ok to podstaw pamięć z nowym wsadem. Wsad znajdziesz w bazie Elektrody, jeżeli te zabiegi nie pomogą to masz uszkodzony procesor CCU-3000.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1805908
    mtaranti
    Poziom 12  
    Tak tylko że TV gra normalnie jest akurat 2 program TVP zaprogramowany na jednym z programów. Regulacja głosu działa, przełączanie programów działa z przycisków na TV, a przecież one tak samo współpracują z CCU 3000?
    Może to jednak pamięć?
  • #5 1805958
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Sondę oscyloskopu w dłoń i „hajda na koń”.
  • REKLAMA
  • #6 1810600
    mtaranti
    Poziom 12  
    Tylko jest problem, nie mam oscyloskopu.
    Ja zajmuje sie dorywczo naprawą tzn. głównie swój sprzęt i w gronie najbliższych. pracuje w innym zawodzie a elektronik to tylko z wykształcenia i zamiłowania(hobby).
    Dlatego pytam bo może ktoś miał taką awarie.
  • #7 1810716
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Sygnał z pilota trafia na inny port procesora niż rozkazy z klawiatury lokalnej. W celu sprawdzenia, czy rozkazy z pilota docierają do procesora, można podłączyć LED z szeregowym rezystorem 2k2 pomiędzy Pin1 i Pin6 CCU-3000 (anodą LED do Pin1).
  • #8 1852214
    mtaranti
    Poziom 12  
    No na mój gust to sygnały z pilota nie docierają do procesora. Odbiornik czy pilot?
    Bo np pilot steruje video a tv nie. Może poprostu nie przełącza się na tv?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora SHARP DV-21081S, u którego po wymianie układu APU 2471 zniknął problem z brakiem fonii, lecz sterowanie pilotem działa tylko na przycisk włączania (Power). Pozostałe przyciski pilota nie reagują, a pilot nie wyłącza telewizora. Sterowanie z przycisków na obudowie działa poprawnie, co sugeruje prawidłową współpracę z procesorem CCU-3000. Wskazano, że sygnał z pilota trafia do innego portu procesora niż sygnały z klawiatury lokalnej. Proponowano sprawdzenie odbiornika sygnału pilota, pomiar napięć zasilających, kontrolę kondensatorów elektrolitycznych oraz wgranie nowego wsadu pamięci z bazy Elektrody. Dla weryfikacji sygnału pilota zasugerowano podłączenie diody LED z rezystorem 2,2 kΩ między pinami CCU-3000 (Pin1 i Pin6). Brak oscyloskopu utrudnia diagnostykę, a podejrzenie pada na uszkodzony odbiornik sygnału pilota lub nieprawidłowe przełączanie na tryb TV.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA