logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GF 9600 GT - skoki temperatury, wentylator się nie kręci. Co robić?

rimot 28 Mar 2019 22:24 420 9
REKLAMA
  • #1 17872885
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Witam.

Problem jak w temacie.
    Krótki opis: ze starych części złożyłem blaszaka, którego podstawową funkcją
    miało być przeglądanie internetu ew. film lub archaiczna gierka generalnie nic
    wymagającego zwłaszcza, że "sprzęt" stoi na "pustyni (działce)".
    Poszła w ruch stara obudowa, zasilacz, napędy, płyta, procek, itp.
    Powstało to:

M61PME-S2
    AMD II x2 245
    2GB DDR2 667
    SSD 128 Patriot Burst (system)
    HDD 120 GB W.D. (magazyn)
    2 x nagrywarka dvd
    GF 9600 gt + 2 monitory (24" i 17")
    Zasilacz ModeCom MC 300W ten ze starej stajni i po wymianie kond. po str. wtórnej
    Win 7/32

Pominę instalację i inne nieistotne rzeczy. Wszystko pięknie działało do pewnego momentu.
    Tzn. Jako, że na pomocniczym monitorze mam narzędzia i inne śmieci, przy okazji są również monitory temp. również gpu. Zauważyłem dziwne skoki temperatury. W idle 42-45 i nagle dochodzi do 85 i spada (lub nie! - wtedy twardy restart). Otwieram budę i widzę, że wentylator się nie kręci. Chodzi zupełnie luźno, zero kurzu. Chcę zaznaczyć, że instalowałem na świeżo sterowniki ze strony
    NV 342.01. Wszystko na tych sterach działało.
    Tracę wzrok od czytania wszystkiego co dotyczy tego problemu i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
    Stąd moje pytanie:
    1. czy sterownik może dyktować karcie wymuszanie prędkości obrotów wentylatora?
    2. dlaczego używając zewnętrznego softu (MSI afterburner) nie ma ŻADNYCH kłopotów z obrotami?
    3. dlaczego, mimo, że w biosie karty są ustawienia wentylatora ustawione na 100% po załadowaniu sterów wg GPU-Z spadają do 20% i po jakimś czasie spadają (fizycznie) do 0!?
    4. i na koniec czemu obciążając na maxa tego "biedaka" cpu/gpu nic się nie przegrzewa -patrz pt.2

Aha bez ładowania sterowników wentyl kręci się na stówkę i nie zwalnia.
    Karta nie ma czegoś takiego jak chłodzenie pół pasywne.

Dzięki wszystkim i sorry, że odkurzam taki sprzęt. Ha! Zaczynałem od 386....

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17873336
    pendzel_3
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    1. Tak sterowniki mogą sterować obrotami wentylatora.
    2. Bo coś "gryzie" się w sterach które zainstalowałeś. Poszukaj innych sterowników - starszych.
    3. To samo co w punkcie 2.
    4. -||-

Posiadam jeszcze starszą GPU Gt7300? jako kartę awaryjną i tez musiałem się namęczyć aby znaleźć starsze normalnie działające sterowniki do niej bo były podobne cyrki, z tego co pamietam własciwe znalazłem dopiero na anglojęzycznym forum, po prostu na nowych sterownikach te karty nieraz głupieją.
  • REKLAMA
  • #3 17877269
    rimot
    Poziom 29  
    pendzel_3 napisał:
    po prostu na nowych sterownikach te karty nieraz głupieją

Dzięki za odpowiedź.
    Zastanawia mnie jednak fakt, że przez jakiś (dłuższy) czas wszystko śmigało poprawnie. Zainstalowałem sterowniki z 2015 r. (341.92) i to samo. No nic, przynajmniej wyjaśniła się sprawa regulacji obrotami przez sterownik. Inna sprawa, że to trochę powalone. Jeszcze raz dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17881148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17881475
    rimot
    Poziom 29  
    Aseri15 napisał:
    Sterownik ma prawo wyłączyć całkiem aktywne chłodzenie i przejść na pasywne

ale
    rimot napisał:
    Zastanawia mnie jednak fakt, że przez jakiś (dłuższy) czas wszystko śmigało poprawnie

i potem
    rimot napisał:
    W idle 42-45 i nagle dochodzi do 85 i spada (lub nie! - wtedy twardy restart).

Chodzi mi głównie o to co spowodowało taką nagłą zmianę sterownik/karta. Jeśli sterownik tak nagle zgłupiał to może wina stoi po stronie karty? Może coś z biosem? W MSI od razu ustawiłem krzywą prędkości. A'propos przechodzenia w tryb pasywny to wydawało mi się, że wentylatory powinny startować przy temperaturze oscylującej koło 60 stopni co w moim przypadku nie ma miejsca. Przy 85 po prostu wyłączałem komp. nie czekając na dym... ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17881914
    pendzel_3
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    to teraz jeszcze jedna kwestia, na ile te wskazania temperatur były prawidłowe, pisałeś że w idle tak skakało? jak wtedy wygląda zużycie karty.
    Czy sprawdzałeś organoleptyczni czy rzeczywiście karta tak się nagrzewa, tego typu temp. czuć już przy zbliżeniu dłoni do karty....
  • #7 17881944
    rimot
    Poziom 29  
    pendzel_3 napisał:
    na ile te wskazania temperatur były prawidłowe, pisałeś że w idle tak skakało

Jajek nie smażyłem choć może trzeba było. Idle dla cpu i gpu - użucie 0-2%. Te nagłe wzrosty temperatury spowodowane były zatrzymaniem się wentyla, choć były momenty kiedy się włączał koło 75 stopni - wtedy wszystko wracało do normy. Potrafił tak chodzić nawet parę godzin. Niestety nie zawsze się włączał i dlatego dochodziło do 85. Za czasów kiedy wszystko trybiło wystarczało te 20% prędkości żeby stabilnie trzymał te 45 stopni.
  • Pomocny post
    #8 17883145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17883979
    rimot
    Poziom 29  
    No nic, Panowie. Pozostaje mi podziękować za pomoc i rady. Zostaję oczywiście przy wspomaganiu pt. MSIAfterburner. Nie ukrywam jednak, że odczuwam pewien niedosyt informacji dotyczących tego nieszczęsnego sterownika. Mianowicie dlaczego tyle czasu było o.k. i nagle "trach". Jeszcze raz dzięki.
  • #10 18681726
    niemawolnychnickow
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Przy tego typu tematach podstawową czynnością jest aktualizacja lub wgranie na nowo BIOSu.
    Zakładam, że pasty i ew. termopady wymienione są na świeże.
    Po wykonaniu aktualizacji sprzęt warto uruchomić na narzędziu STRELEC.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną GF 9600 GT, która doświadcza skoków temperatury, osiągając wartości do 85°C, a wentylator nie działa prawidłowo. Po złożeniu komputera z użyciem starych komponentów, w tym płyty M61PME-S2 i procesora AMD II x2 245, użytkownik zauważył, że wentylator karty graficznej nie kręci się, co prowadzi do przegrzewania się GPU. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sterowników, ustawienie krzywej prędkości wentylatora w programie MSI Afterburner oraz aktualizację BIOS-u. Użytkownik zainstalował starsze sterowniki, ale problem nadal występował. Wskazano również na możliwość, że wentylator nie uruchamia się przy odpowiednich temperaturach, co może być spowodowane ustawieniami sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA