logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w monitorze - Komputer działa wszystko sprawne ale monitor nie odpal

vocus 29 Mar 2019 11:10 1992 13
REKLAMA
  • #1 17873509
    vocus
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam was,
    poskładałem sobie nowego kompa na takich podzespołach:

Procesor AMD Ryzen 3 2200G, 3.5GHz
    Pamięć ADATA DDR4, 8 GB,2666MHz, CL16
    Płyta główna Gigabyte B450M DS3H
    be quiet! Pure Power L7 530W

karta graficzna, którą wykorzystuję to zintegrowana amd vega 8

i teraz po podłączeniu monitora przez HDMI do zintegrowanej karty nic się nie odpala na monitorze. Komputer sam w sobie działa wszystko się świeci i kręci, monitor podpięty do innego komputera działa prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #2 17873533
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17873536
    muzyczek
    Poziom 11  
    Witaj!
    Albo nie napisałeś albo nie sprawdziłeś czy:
    1. monitor również nie reaguje po podłączeniu go do komputera przez kabel DVI
    2. komputer podłączony do innego monitora (może telewizor?) też nie daje żadnego obrazu
    Jeżeli podłączenie przez DVI zadziała to:
    3. w biosie masz włączony port HDMI
    poza tym:
    pisząc że działa prawidłowo masz na myśli, że słyszysz jak dysk twardy (o ile masz HDD a nie SSD) ładuje system operacyjny? i czy brzęczyk nie daje żadnych nietypowych sygnałów?
  • #4 17873571
    vocus
    Poziom 7  
    Tomequ123 napisał:
    Jaki system?

Nie ma systemu bo to nowy komputer w całości wraz z dyskiem ;)

Cytat:
    Witaj!
    Albo nie napisałeś albo nie sprawdziłeś czy:
    1. monitor również nie reaguje po podłączeniu go do komputera przez kabel DVI
    2. komputer podłączony do innego monitora (może telewizor?) też nie daje żadnego obrazu
    Jeżeli podłączenie przez DVI zadziała to:
    3. w biosie masz włączony port HDMI
    poza tym:
    pisząc że działa prawidłowo masz na myśli, że słyszysz jak dysk twardy (o ile masz HDD a nie SSD) ładuje system operacyjny? i czy brzęczyk nie daje żadnych nietypowych sygnałów?

ad 1. akurat nie mam dostępnego innego kabla niż hdmi :(
    ad 2. podłączyłem komputer (nowy) pod monitor z mojego drugiego zestawu i też nie daje sygnału.
    ad 3. na ten moment nie mam jak wejść do biosu :)

to, że komputer działa rozpoznaję tylko po tym, że wentylatory się kręcą podświetlenie led na płycie się świeci itd. co do sygnałów to muszę poszukać czy gdzieś mam jakiś buzzer wolny.

Sugeruję się tym, że może być jakiś konflikt po stronie grafiki zintegrowanej, może ona nie chce odpalić bez sterowników. Mam zewnętrzna kartę z drugiego zestawu ale jest ona tak długa, że nie mieści się nowej obudowie.
  • #5 17873578
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 17875435
    vocus
    Poziom 7  
    Sprawa wygląda tak, zamontowałem kartę graficzną zewnętrzną i kabel dsub podpiąłem pod mój główny monitor i lipa, dalej brak sygnału. Buzzer podpięty nie daję żadnego sygnału, bios zresetowany i cały czas lipa.

Wydaje mi się, że chyba płyta pojedzie na reklamację.
  • #7 17875486
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17875490
    vocus
    Poziom 7  
    Tomequ123 napisał:
    Jak możesz jeszcze zwrócić płytę, to w ogóle się jej pozbądź, jedna z najgorszych B450.
    Pamięci też powinieneś szybsze kupić, bo interga z nich korzysta.

Co byś mógł polecić dla tego procesora, tylko płyta w rozmiarze micro ATX .
  • #10 17875521
    vocus
    Poziom 7  
    Tomequ123 napisał:
    https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b450m-pro4-4141571/
    Niedroga, z radiatorem VRM, nada się do podkręcenia procesora, M.2 PCIe x4, sensowny tylny panel.

Powiedz mi a jak z USB 2, będzie problem z instalacją windows 7 z pendriva ?
  • REKLAMA
  • #11 17875538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17875554
    vocus
    Poziom 7  
    Tomequ123 napisał:
    Na AM4 zawsze są problemy z instalacją siódemki.
    Poza tym integry Vega nie mają sterowników pod siódemkę, nie będą działały.

Czyli win 10 z pendriva odpali bez problemu, sory za takie pytania ale pierwszy raz w życiu mam styczność z AMD. Powiedz mi jeszcze czy dla tej płyty co polecasz, zrobić aktualizację biosu czy ten procesor nie będzie miał problemów z odpaleniem.
  • Pomocny post
    #13 17875585
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17890806
    vocus
    Poziom 7  
    Tomequ123 napisał:
    https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b450m-pro4-4141571/
    Niedroga, z radiatorem VRM, nada się do podkręcenia procesora, M.2 PCIe x4, sensowny tylny panel.

Dzięki za polecenie tej płyty, dużo lepsza niż ta co wybrałem poprzednio. Komp odpalił bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył nowy komputer z procesorem AMD Ryzen 3 2200G, płytą główną Gigabyte B450M DS3H oraz zintegrowaną kartą graficzną AMD Vega 8. Po podłączeniu monitora przez HDMI nie uzyskał sygnału, mimo że komputer działał (wentylatory się kręciły, LED-y świeciły). Po próbie podłączenia innego monitora oraz zewnętrznej karty graficznej problem nadal występował. Użytkownik podejrzewał konflikt z grafiką zintegrowaną oraz brak sterowników. Po wymianie płyty głównej na Asrock B450M Pro4, komputer uruchomił się poprawnie. W trakcie dyskusji poruszono również kwestie związane z instalacją systemu Windows 7 oraz aktualizacją BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA