Witam
Chciałbym zmienić procesor w mojej toshibie A300-146 z T2390 na T9300 czy powinno to pójść bez problemu czy nie wydawać kasy na procka bo nie ma sensu?
pozdr
Darek
Porada szkodliwa. Doradzając proszę się upewnić, że rozróżnia Kolega dwie podstawi funkcjonujące w rodzinach Core Duo/Core 2 Duo - większość procesorów z tej listy nie zadziała u Autora, o czym Autor już się przekonał dzięki Koledze.
No i lipa. Po zakupie procesora T7400 okazało się że gniazdo w kompie jest inne niż na procku. Procek fizycznie nie pasuje.
Procek jest na gnizado socket M a ja w lapku mam socket P.
No i lipa. Po zakupie procesora T7400 okazało się że gniazdo w kompie jest inne niż na procku. Procek fizycznie nie pasuje.
Procek jest na gnizado socket M a ja w lapku mam socket P.
Jaki chipset jest w tym laptopie? GMA X3100 była "doklejana" do GL960 oraz GM965 (i ich wariantów).
GL960 był przeznaczony dla Celeronów i FSB 533MHz, ale czasem Pentiumy z niskimi FSB na nich były puszczane (i tu obsługa wyższych modeli jest zagadką). Chipset 965 formalnie obsługuje FSB 533 oraz 800MHz.
Na stronie http://www.cpu-world.com/cgi-bin/CPU_Chart.pl wklepałem kilka parametrów i wygenerowałem listę, do której bym się zawęził. Jest to lista procesorów Socket P z FSB 800MHz lub niższym (FSB 1066 jest odfiltrowane), z TDP nie wyższym niż obecnego procesora, dwa rdzenie i minimum 2GHz zegar, żeby najwolniejsze modele odfiltrować.
Jeśli chipset to GL960, to w zasadzie jest tylko jeden procesor szybszy od Twojego, jest to T2410, więc nie ma sensu wymieniać. Można próbować z jakimś procesorem z FSB 667 MHz, może zadziała, może nie - są tanie, można spróbować, chociaż modele z FSB 667 również są dość nisko taktowane, więc spektakularnego przyspieszenia bym się nie spodziewał. Przy chipsecie 965 jest nieco lepiej, wśród procesorów z FSB 800 jest kilka ciekawych procesorów, coś można wybrać. Nie opłaca się wybierać czasem topowych procesorów z serii, często model o 100 czy 200 MHz wolniejszy będzie znacznie tańszy.
✨ Dyskusja dotyczy wymiany procesora w laptopie Toshiba Satellite A300-146 z Intel T2390 na T9300. Użytkownicy wskazują, że płyta główna nie obsługuje procesora T9300 z powodu różnicy w technologii (45 nm vs 65 nm) oraz FSB (800 MHz vs 667 MHz). Zamiast tego, sugerowane są inne procesory, takie jak T5750, T7200, T7400 i T7600, które są zgodne z chipsetem GL960. Po próbie wymiany na T7400, użytkownik odkrył, że gniazdo procesora w laptopie jest inne (socket P vs socket M), co uniemożliwiło instalację. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się zrezygnować z wymiany, uznając, że nie ma sensu inwestować w nowy procesor. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.