logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chińska kamera IP INQMEGA - czy da się bez chmury producenta?

MateuszCHUDY 02 Kwi 2019 20:09 28416 30
  • #1 17882076
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Cześć. Tak jak w temacie kupiłem tanią chińską kamerę IP firmy INQMEGA. Kamera działa bardzo ładnie, ale oczywiście z programem dedykowanym przez producenta YCC365 Plus, który jest darmowy tylko przez 30 dni. Czy istnieje możliwość konfiguracji tej kamerki tak aby działała poza płatną chmurą producenta? Dopiero po zakupie koledzy w pracy uświadomili mi, że jest coś takiego jak ONVIF czego ta kamera najwyraźniej nie obsługuje... Czy da się tą chińszczyznę na podobnej zasadzie skonfigurować? Jest to kamera obrotowa, z podłączeniem wyłącznie USB. Nie ma ona gniazda na RJ45. Pozdrawiam.
  • #3 17883128
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2100
    Podaj przynajmniej model tej kamery . Producent INQMEGA zapewne ma kilka modeli. Połączenie USB zapewne jest do zgrywania nagrań a kamera łączy się po Wi-Fi albo i nie.
  • #4 17883580
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Kamera to INQMEGA IL-HIP291-1M/2M-AI. Podałbym aukcje z ali ale pewnie admin wywali jako reklamę. Podłączenie USB służy wyłącznie do ładowarki, a kamerę instaluje się poprzez połączenie przez wifi ze smartfonem, a następnie wskazanie routera i podanie do niego hasła przez co kamera łączy się z internetem.

To podaj, nikt nie wywali. Dla mnie liczy się to aby była podana nazwa, a link jako pomocniczy jak najlepiej widziany. suworow
  • #5 17883609
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1495
    No to pozostaje Ci szukać adresu streamu rtsp jeśli ta kamera takowy posiada.
    Takie coś mi się na szybko znalazło:
    http://4pda.ru/forum/lofiversion/index.php?t928641-320.html
  • #6 17883866
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Czy ktoś z Was miał doświadczenia w ogóle z takimi kamerami? Bo tak na prawdę to nie mogę doszukać się informacji czego będzie dotyczyła płatność np. w aplikacji YCC365. Czy tylko przestrzeni do zapisu wideo? Mi zależy wyłącznie na liveview.

@xury

Z tego co wysłałeś to ci rosjanie jakoś to wszystko złamali ale strasznie to się wszystko ciężko czyta. Nie mam pojęcia o co w tym chodzi, ale udostępniają jakieś pliki aby poprzez kartę pamięci uzyskać dostęp do ustawień kamery i można odblokować ją...
  • #7 17885220
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2100
    MateuszCHUDY napisał:
    Nie mam pojęcia o co w tym chodzi, ale udostępniają jakieś pliki aby poprzez kartę pamięci uzyskać dostęp do ustawień kamery i można odblokować ją...

Czyli jednak coś zrozumiałeś. Tak czy owak teraz zadaj sobie pytanie... Czy ja mam czas chęci i zdolności aby się tego podjąć czy może lepiej po cichu będę liczył że ktoś za mnie to zrobi... albo sprzedam ten nie trafny zakup i kupię coś konkretnego co będzie działać za darmo i oszczędzi mi czas i nerwy... Tak czy owak decyzja należy do ciebie. PS Przeglądanie w przeglądarce chrome i korzystanie z opcji " Przetłumacz na język polski" jak widać działa wystarczająco dobrze... kwestia tylko tego czy się rozumie to co tam jest napisane.

• #8 17885258
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    @gradek83

Muszę przyznać, że bardzo dobrze to wszystko ująłeś :) Zadałem sobie już wczoraj takie właśnie pytania. Wydaje mi się, że nie warto się tak od razu poddawać. Rozwiązania na tacy nie oczekuję i popróbować zawsze można wszak nie mam nic do stracenia oprócz kupna drugiej kamerki ;) Narazie zdążyłem zrozumieć z rosyjskiej strony jak dostać się do "zawartości" kamerki na zasadzie ftp.
  • #9 17889101
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Rozmówiłem się w prywatnej wiadomości z autorem tematu na rosyjskim forum, który podesłał @xury . Płatność na chmurze po 30 dniach okresu próbnego jest jedynie wymagana do przechowywania nagrań. Można bezpłatnie korzystać z live view oraz zapisywać video na karcie. Można tą kamerę także odblokkować do działania w onvif, jednak w przypadku darmowego live view nie potrzebuje takiej funkcji :) Kamerka sama w sobie jest wg mnie bardzo dobrej jakości i działa bardzo ładnie z dedykowaną apką jak za 95zł :)
  • #10 18083730
    Romanih1
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Mam tą kamerkę.Działa bezproblemowo.Dostęp do nagrań z karty bez abonamentu.nagrania uruchamiane detekcją ruchu
  • #11 18326625
    Chudy8900
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Wyślijcie mi screeny z ustawieniami aplikacji ycc365 plus po włożeniu karty pamięci nie nagrywa mi wykryte ruchy
  • #12 18346883
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    Mam tą kamerkę i po wygaśnięciu okresu miesiąca nie da się przestawić odtwarzania video z chmury na kartę SD. NIby nagrywa na kartę SD obraz ale nie można w aplikacji telefonowej odtwarzać to co zostało nagrane. Czy ktoś ma sposób na to aby przeglądać historyczne nagrania bez wyciągania karty SD z kamerki i podłączania do komputera?

Dodano po 4 [minuty]:

kolega @Romanih1 wyjaśnił mi rozwiązanie problemu: "Oglądanie wcześniej zarejestrowanego materiału odbywa się z poziomu aplikacji przez smartfon ( tablet) bez potrzeby wyjmowania karty.(kliknij kółeczko z trójkątem pod obrazem ) i przewiń pasek najeżdżając na niebieski pasek".
    Dziękuję Romanih1, to działa :).
  • #13 18353073
    Staszek1987
    Poziom 8  
    Podpisuje sie czy da sie polaczyc z kamera przez www w sieci lan a nie przez serwery chinskie np 192.168.0.100 :)
    Niby standard onvif jest ale z rejestratorem z tego powodu brak komunikacji

A co do sledzenia auto tracking kamera ma swira bo po jakis 20min schodzi w dol

Kamera inqmega 382-2m 5x zoom
  • #14 18355375
    8850
    Poziom 21  
    Z tą kamerą nie da się połączyć przez WWW w sieci lokalnej 192.168.X.X bo jest blokada, jedynie poprzez chmurę. Podłączenie do rejestratora nie powinno działać. Chmura jest naprawdę OK, pomija wszystkie NAT i inne blokady na routerach. Ale jak ktoś pisał wyżej można ją rozblokować w sensie bootloadera i wtedy można robić cuda. Auto tracking nie wykorzystywałem nigdy. Ta kamera jest warta < 100 PLN i za tą cenę jest rewelacja.

W kamerach HIK-vision można robić cuda od ręki, dostęp jest przez WWW lokalnie, chmura itd w tym również szyfrowanie transmisji. Ale to inna półka i cena. 100 PLN kontro np. 240 PLN za wszechstronne możliwości konfiguracji.
  • #15 18494243
    GosiaOl
    Poziom 1  
    Romanih1 napisał:
    Mam tą kamerkę.Działa bezproblemowo.Dostęp do nagrań z karty bez abonamentu.nagrania uruchamiane detekcją ruchu

witam
    kupiłam tanią chińską kamerę IP firmy INQMEGA. Kamera działa bardzo ładnie, ale oczywiście z programem dedykowanym przez producenta YCC365 Plus, który jest darmowy tylko przez 30 dni, teraz przestał działać.
    Jak ją skonfigurować aby zapisywała na karcie ?

Dodano po 1 [minuty]:

GosiaOl napisał:
    Romanih1 napisał:

witam
    kupiłam tanią chińską kamerę IP firmy INQMEGA. Kamera działa bardzo ładnie, ale oczywiście z programem dedykowanym przez producenta YCC365 Plus, który jest darmowy tylko przez 30 dni, teraz przestał działać.
    Jak ją skonfigurować aby zapisywała na karcie ?

poproszę o pomoc .plisss
  • #16 18499109
    8850
    Poziom 21  
    DA się ją skonfigurowć aby działała na karcie, trzeba kartę włożyć, sformatować ją i wybrać opcję która nazwa się coś w stylu: nagrywaj na kartę sd a nie nagrywaj do chmury.
  • #17 18655260
    RomanCitro
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Do kamer IP z YCC365 plus na komputer

ycc365 plus URL rtsp

RTSP oznacza protokół strumienia w czasie rzeczywistym, jest to podstawowy protokół strumienia multimediów, który umożliwia dostarczanie strumieni wideo przez kamery. Prawie kamery sieciowe polegają na tym protokole do przesyłania strumienia wideo / audio do przeglądarki internetowej / oprogramowania do zarządzania wideo / NVR / NAS.

Adres IP: DHCP
    nazwa użytkownika: admin
    hasło: 123456 lub brak hasła
    Numer portu: port HTTP (80), port RTSP (554), port ONVIF (80).
    RTSP URL: rtsp: // [nazwa użytkownika]: [hasło] @ [ip]: [port]
    Strumień główny RTSP: rtsp: // admin

Można też wgrać emulator aplikacji android i po prostu wgrać YCC365
  • #18 18658153
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam

Udało mi się ustawić kamerkę w programie IP Cam Viewer Lite działa nawet sterowanie. Chińska kamera IP INQMEGA - czy da się bez chmury producenta?
    W polu pswd wpisujemy 12345.
    IP wpisujemy w zależności jakie mamy ustawione.
    Pozdrawiam

P.S. Jeżeli kogoś interesuje sam podgląd to w aplikacji VLC jest odtwarzanie strumieniowe i nawet działa dobrze.

Wpisujemy w rtsp://(adres IP kamerki)

Oczywiście to wszystko w sieci LAN.
  • #19 18672085
    RomanCitro
    Poziom 16  
    jakby ktoś potrzebował to załączam instrukcje PL do tego typu kamer.

instrukcja w załączniku

Po ustawieniu aby nagrywać na kartę SD jak to napisał "8850", potem w aplikacji YCC365 plus na telefon można dowolnie oglądać zapis z karty SD. Aplikacją można oglądać lokalnie lub poprzez chmurę. Aplikacje najlepiej ściągnąć poprzez kod. Z tego co zauważyłem to w sklepie play jest starsza wersja.
    Załączniki:
    • [PL] kamera IP PTZ.pdf (1.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 18715463
    Kosa_5
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Wie ktoś skąd można zassać nowszego fimware i jak go wgrać???. Mam 3 kamerki które chodzą z apką ycc365 plus , udało mi się też je wyszukać w programie na pc "VMS lite" oraz "ONVIF device manager". Kamerki wyszukuje , widzi tylko z dwiema nie może się połączyć żeby był już podgląd obrazu a z trzeciej jest obraz. Co zabawniejsze kamera co jest obraz jest po wifi, druga tez wifi i trzecia po kablu i tez nie ma obrazu. Co zauważyłem to z kamery co jest podgląd ma nowszy fimware (3.5.2.1211) a dwie pozostałem (3.4.2.0724)
  • #21 18720678
    MateuszCHUDY
    Poziom 9  
    Grucha1982 napisał:
    Witam

Udało mi się ustawić kamerkę w programie IP Cam Viewer Lite działa nawet sterowanie. Chińska kamera IP INQMEGA - czy da się bez chmury producenta?
    Pozdrawiam

P.S. Jeżeli kogoś interesuje sam podgląd to w aplikacji VLC jest odtwarzanie strumieniowe i nawet działa dobrze.

I działa to bez wsadzonej karty micro sd z plikami "łamiącymi" kamerę? Przecież docelowo uruchamia się w funkcji oczekiwania podłączenia do sieci?
  • #22 18731863
    Annwoj5
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam. Prosze o podpowiedz i pomoc. Po włożeniu karty po chwili rozlacza się. Nawet po restarcie jakiś czas działa i znów się rozlacza .
    Chińska kamera IP INQMEGA - czy da się bez chmury producenta? Chińska kamera IP INQMEGA - czy da się bez chmury producenta?
  • #23 18746945
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam
    Wygląda na słaby zasilacz ile amper ma twój?
    Spróbuj na innym
    Pozdrawiam

Dodano po 12 [minuty]:

MateuszCHUDY napisał:
    Grucha1982 napisał:
    Witam

Pozdrawiam

I działa to bez wsadzonej karty micro sd z plikami "łamiącymi" kamerę? Przecież docelowo uruchamia się w funkcji oczekiwania podłączenia do sieci?

Kamerę konfigurujesz normalnie apką potem patrzysz jakie ma IP i wszystko działa.
    Nie wsadzałem żabnej karty łamiącej.
  • #24 18830774
    sirk
    Poziom 9  
    Czy ktoś wie jak obejść płatną chmurę w ycc365?
  • #25 18831213
    RomanCitro
    Poziom 16  
    sirk napisał:
    Czy ktoś wie jak obejść płatną chmurę w ycc365?

zależy co chcesz zrobić (mieć)
    bez chmury zapisuje Ci się wszystko na karcie SD.
    Jak chcesz mieć zapis nie tylko na karcie to możesz użyć programu (również innego programu) zainstalowanego na kompie/tablecie/telefonie i wskazać aby nagrywało się właśnie tam.
    W tym przypadku aby była ciągłość nagrywania dane urządzenie musiało by pracować non stop - jak serwer.
    Nie wiem czy istnieje możliwość podłączenia rejestratora kamer. Nie próbowałem.

Zapis jest chyba możliwy tyko karta albo inne urządzenie. W przypadku chmury zapis jest na karcie i w chmurze.
  • #26 18831250
    sirk
    Poziom 9  
    Na karcie SD wszystko zapisuje.Ale chciałbym mieć okienka z podglądem tak jak wcześniej miałem w ucloud w chmurze.
  • #27 18835816
    RomanCitro
    Poziom 16  
    a nie możesz się zalogować na stronę i patrzeć ?
    ja nie używałem chmur i cały czas mam dostęp.
    Zainstaluj aplikację w telefonie/tablecie albo na kompie z emulatorem android i będziesz miał podgląd bieżący i z pamięci karty.
  • #28 18835833
    sirk
    Poziom 9  
    RomanCitro napisał:
    a nie możesz się zalogować na stronę i patrzeć ?
    ja nie używałem chmur i cały czas mam dostęp.
    Zainstaluj aplikację w telefonie/tablecie albo na kompie z emulatorem android i będziesz miał podgląd bieżący i z pamięci karty.

No ale w chmurze widać zdarzenia...takie kratki a w aplikacji tego nie ma.
  • #29 18837157
    RomanCitro
    Poziom 16  
    sirk napisał:
    No ale w chmurze widać zdarzenia...takie kratki a w aplikacji tego nie ma.

W aplikacji też są kratki jak jesteś w opcji zaznaczania obszaru detekcji - dotykając kratkę lub kratki , zaciemniają się i ten obszar jest wykluczony z detekcji.
    Zdarzenia też też są w aplikacji, tylko trzeba je włączyć i ustawić poziom (są trzy).
    W aplikacji też jest historia i możesz obejrzeć co i kiedy jest nagrane.

Tu jest instrukcja obsługi kamery po polsku
  • #30 19542474
    ga4ret
    Poziom 9  
    Kamerka ma aktywny telnet.
    Czy ktos wie jakie jest hasło root ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kamerę IP INQMEGA IL-HIP291-1M/2M-AI, która działa z aplikacją YCC365 Plus, oferującą 30-dniowy okres próbny. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości korzystania z kamery bez płatnej chmury producenta. Użytkownicy podzielili się informacjami, że kamera może nagrywać na karcie SD bez potrzeby subskrypcji chmurowej, a także że istnieje możliwość uzyskania dostępu do nagrań przez aplikację. Wskazano na potrzebę sformatowania karty SD oraz wybrania opcji nagrywania na karcie. Niektórzy użytkownicy sugerowali poszukiwanie adresu RTSP dla strumienia wideo oraz korzystanie z emulatorów aplikacji. Wspomniano również o problemach z dostępem do kamery przez lokalną sieć oraz o możliwościach rozblokowania kamery do działania w standardzie ONVIF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA