Witam , mam quada jak w temacie niedawno go odkupiłem właściwie to przejechałem nim około dwie godziny w dość trudnym terenie woda błoto itd. niestety ale zaczą się dławić wróciłem do garażu ,wyczyściłem gaźnik filtr i niestety ale po odpaleniu silnik nierówno pracował i do tego co parę sekund słyszalny był dziwny odgłos z silnika, taki jakby metaliczny stłumiony ale głośny, myślę że dobrze opisuje . Następnie wymieniłem świecę i zauważyłem że z lewej strony głowicy nie w miejscu uszczelki jest mokre i chyba jest to olej a raczej na pewno, sprawdziłem stan oleju i aby uzyskać max to musiałem dolać litr oleju , potem po odpaleniu ów odgłosy ustały i chyba za sprawą świecy silnik pracuje w miarę równo (jeszcze chyba mała regulacja gaźnika) w miejscu pojawienia się oleju jest jakiś okrągły dekiel ale nie wiem co pod nim jest ,ale chyba nie długo będę wiedzieć
Pytanie mam takie ,czy za niski stan oleju mógł powodować te stukanie ? i dlaczego okresowo , czy mam się bać czegoś gorszego.
Quad jest z 2015 r. i według wskazań licznika ma przejechane 3800 Km.silnik jest chłodzony powietrzem , olej dodatkowo ma chłodnicę
Dzięki za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam
Pytanie mam takie ,czy za niski stan oleju mógł powodować te stukanie ? i dlaczego okresowo , czy mam się bać czegoś gorszego.
Quad jest z 2015 r. i według wskazań licznika ma przejechane 3800 Km.silnik jest chłodzony powietrzem , olej dodatkowo ma chłodnicę
Dzięki za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam