logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV 49 cali: Panasonic TX-49FX700E vs Sony KD-49XF7596 - Który lepszy?

p4we1 11 Kwi 2019 01:09 1191 10
REKLAMA
  • #1 17898709
    p4we1
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć
    Zastanawiam się nad wyborem TV 49 cali pomiędzy Panasonic TX-49FX700E a Sony KD-49XF7596.

Oczekiwania:
    - jak najlepsza jakość obrazu dostępna w technologii IPS (m. in. szeroka paleta barw, płynność, kontrast)
    - dobra czerń jak na IPS (wiem że to to co VA ale zależy mi na kątach)
    - dobra współpraca z WiFi
    - wyjście audio analogowe (stary sprzęt audio)
    - łatwa współpraca ze smartfonem oraz przyjazna obsługa z pilota
    - szybki system operacyjny

Użytkowanie:
    - obejrzenie filmu pełnometrażowego + serialu raz w tygodniu
    - na co dzień youtube po ok 30min + spotify w przypadku Sony
    - bajki dla dzieci z youtube lub np netlixa 30min dziennie
    - generalnie TV ma zastąpić monitor desktopa do powyższych zastosowań
    - w przyszłości nie wykluczam podpięcia konsoli do gier

Sony ma androida i funkcjonalnie chyba wszystko czego mogę potrzebować. Podoba mi się obsługa YT oraz Spotify i możliwość wyłączenia obrazu podczas słuchania muzyki.
    Panasonic - jakość i płynność obrazu - ogólnie chyba jest polecany jeśli ktoś upiera się na IPS.

Po oględzinach w sklepie: Sony bez upłynniacza klatkowało mocno. Po jego włączeniu chyba OK.
    Panas nawet w marketowym świetle wydaje się mieć jaśniejszą czerń wpadającą w granat oraz gorszą ostrość a także zmienne barwy kolorów w zależności od kąta patrzenia.
    W przypadku Panasonica - rozważyłbym zakup Android BOXa od Xiaomi ale nie wiem czy można wtedy obsługiwać w pełni TV tylko jednym pilotem (chodzi o wybudzenie tv poprzez sygnał z tv boxa)

Jakie są wasze sugestie?
    Byłem nastawiony na Panasonica ze względu na jakość obrazu poświęcając dla niej funkcjonalność systemu jednak teraz mam lekki mętlik w głowie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17899333
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Ja bym wybrał Panasonica, bo pod kątem ruchu i jakości ogólnej obrazu jest moim zdaniem lepszy niż ten model Sony.
    W Android TV pojawiły się reklamy od Google (Sony po update je już ma) - trochę to słabe.
  • REKLAMA
  • #3 17900093
    p4we1
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedź.
    @Ludwik XVI czy miałeś okazję bezpośredniego porównania tych modeli?

W sklepie ciężko sprawdzić ale z tego co widziałem kolory, czerń, biel, ostrość są lepsze w Sony natomiast Panasonic ma chyba lepszą płynność i trochę lepsze skalowanie. Takie były moje spostrzeżenia. Nie wiem na ile to kwestia samych ustawień a na ile jakości samego urządzenia i softu (porównywałem na trybach kinowych z lekkim dostosowaniem gotowych ustawień).

Jeśli Panasonic to może dokupienie Chromecasta da mi dodatkowo tą funkcjonalność multimedialną jakiej oczekuję?

Odnośnie reklam w Android TV - czytałem własnie, że są sposoby aby to obejść.
  • REKLAMA
  • #4 17900862
    destructor_0
    Poziom 18  
    Ocena: 52
    Oczywiście Panasonic. Najlepsza płynność i bardzo ładne kolory.
    Cytat:
    Nie wiem na ile to kwestia samych ustawień

Panasonic tak po prostu ma.
    Cytat:
    Jeśli Panasonic to może dokupienie Chromecasta da mi dodatkowo tą funkcjonalność multimedialną jakiej oczekuję?

Chromecast czy inna przystawka zawsze lepiej się sprawdzi niż system w telewizorze, który za jakiś czas nie będzie wspierany, a przystawki są wspierane.
  • REKLAMA
  • #6 17908010
    p4we1
    Poziom 6  
    Ja w sklepie miałem możliwość bezpośredniego porównania chociaż Panas był w wersji 55 cali a Sony 49. Tak jak pisałem wcześniej: czerń lepsza w Sony bo w Panasonic'u wpada w granat i jest jaśniejsza. Kolory przyjemniejsze w Sony. Ostrość obrazu również lepsza w Sony. Przy podobnej jasności również biel była 'bardziej biała' w Sony.
    Dodatkowo w np. w porównywarkach cenowych oraz sklepach jest mnóstwo pozytywnych opinii o Sony i bardzo niewiele na temat Panasonica. Na Android TV w Sony prawie nikt w opiniach nie narzeka.
    Dodatkowo zastanawiałem się nad polecanym tu LG 50UK6500 jako najbardziej budżetowej opcji. Zrobił bardzo słabe wrażenie na żywo.
    Jest też Ciekawy PHILIPS 50PUS7303 - tego nie miałem okazji sprawdzić osobiście.
    Czy te opinie są wobec tego pisane na zamówienie a TV ustawiane celowo jedne lepiej' inne 'gorzej' ?

Panas już zamówiony na promocji bez VAT ale z racji aż 2 tygodniowego opóźnienia w realizacji zamówienia ciągle się zastanawiam. Chyba najlepszą opcją byłoby porównanie 2 lub 3 modeli w domu i zostawienie najlepszego.
  • #7 17908056
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    p4we1 napisał:
    Czy te opinie są wobec tego pisane na zamówienie a TV ustawiane celowo jedne lepiej' inne 'gorzej' ?

W sklepie przy mocnym świetle jarzeniowym czy ledowym jakiekolwiek ustawienia nie mają sensu, bo przy takim natężeniu światła i tak wszystkie tv sa ustawione w tryb sklepowy czyli wszystkie suwaki na maksa.
    Jak ustawisz tryb KINO czy FILM czy ISF to obraz będzie ciemny i nikt takiego tv ze sklepu nie weźmie....
  • #8 17912332
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17963611
    p4we1
    Poziom 6  
    Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu Panasonica. Obraz jest całkiem OK. Z tą czernią - w nocy faktycznie coś lekko widać ale nie jest to tak bardzo uciążliwe. Gorszą sprawą jest błyszczący jak lustro ekran, w którym wszystko się odbija.
    Funkcojalnie natomiast - smart to porażka. Youtube sam w sobie działa w miarę OK ale wiesza się przy próbie wybudzenia TV przez aplikacje YT z telefonu i to tak, że trzeba odpiąć zasilanie. Player jest w stanie odtwarzać tylko darmowe treści - zdziwiłem się wykupując dostęp na pojedynczy film, kiedy nie mogłem go obejrzeć na TV.
    Ipla wiesza się bardzo często. Wyszukiwanie w playerze i ipli to porażka.
    Właściwie oprócz spotify, którego nie ma, to wszystko do czego potrzebuję TV.
    Chyba trochę żałuję, że nie wybrałem Sony. Obraz obrazem ale przyjemność użytkowania również się liczy.
    Teraz ratuje mnie chyba dokupienie Mi Boxa.
  • #10 17965232
    destructor_0
    Poziom 18  
    Ocena: 52
    Aktualizowałeś oprogramowanie? Bo ja takich problemów na Panasonicu nie mam o których piszesz. Oczywiście ekran jest błyszczący, widocznie stoi u ciebie tv w kiepskim miejscu, że ci to przeszkadza.
  • #11 17969390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o wyborze telewizora 49 cali pomiędzy Panasonic TX-49FX700E a Sony KD-49XF7596, zwracając uwagę na jakość obrazu, płynność, czerń oraz funkcjonalność multimedialną. Panasonic jest chwalony za płynność obrazu i kolory, ale krytykowany za słabe multimedia i problemy z aplikacjami. Sony zyskuje uznanie za lepszą jakość czerni, ostrość obrazu oraz funkcjonalność Android TV, mimo pojawiających się reklam. Użytkownicy sugerują, że zakup dodatkowego urządzenia, takiego jak Chromecast lub Mi Box, może poprawić doświadczenia multimedialne. Wiele osób zauważa, że w warunkach sklepowych trudno ocenić rzeczywistą jakość obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA