logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja developerów w Bizhub C220/C280 - mieszanie resztek z kilku pojemników

musk1979 11 Kwi 2019 12:09 1419 8
REKLAMA
  • #1 17899305
    musk1979
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Wiem, że pewną opcją regeneracji developerów jest (opróżnienie pojemników z developerami), wsypanie nowego proszku w odpowiedniej ilości oraz założenie chipa do inicjalizacji developera.

I teraz nie wiem czy dobrze rozumuje procedurę inicjalizacji developera :
    - maszyna odpala czujnik który widzi 100 % developera, ładuje do niego toner do takiej proporcji aby była odpowiednia mieszanka

Mam natomiast pytanie czy ktoś to testował sprawdzał:
    - mam kilka kopiarek które mają mocno zużyte developery i teraz gdybym zsypał resztki z kilku developerów, zasypał odpowiednią wagowo ilością do jednego z nich, założył nowy chip to czy jest szansa że to odpali i zadziała ?
    wiem (że jest to już mieszanka dev/toner ale praktycznie bardziej czy ktoś coś takiego sprawdzał ? jakie rezultaty takiej operacji ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17899598
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Szkoda zabawy ,jak masz zamiennik dewelopera to go wsyp .Jesli nie znasz innej procedury odpalenia dewelopera to odpal go na chipie .Po przeprowadzeniu procedury przez kopiarkę ,natychmiast usuń chip i załóż stary inaczej zaczna sie kłopoty z dozowaniem!!
  • #3 17899616
    musk1979
    Poziom 13  
    zamówiłem proszek i tak planowałem zrobić, natomiast już dość dawno temu robiłem opcję regeneracji (wsypanie developerów + chipy) do innej kopiarki ale zostawiłem nowe chipy, maszyna zrobiła już myślę z 30-40 tys kopii i nie ma problemów z dozowaniem,

faktycznie lepiej zostawić stary chip który były w developerach ?
  • REKLAMA
  • #4 17908610
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Tak , najlepiej żeby został ten oryginalny. Warto zrobić reset z oryginalnego chipa. Te zamienne czasami nie dają prawidłowych odczytów.

C.
  • #5 17909641
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    to jest loteria... mi nawet udało się poresetować nowymi czipami stare moduły i chodzą na zamiennych czipach i wszystko jest ok
  • REKLAMA
  • #6 17911107
    musk1979
    Poziom 13  
    serwis.urz.biurowych napisał:
    to jest loteria... mi nawet udało się poresetować nowymi czipami stare moduły i chodzą na zamiennych czipach i wszystko jest ok

to pewnie zależy od ilości developera (pewnie można by zważyć cały moduł po zasypaniu i zainicjowaniu) wtedy byłoby wiadomo ile go powinno być a ile później pozostaje, ale ostatnio jak byłem u klienta to widać było ewidentnie braki już nawet na tej rolce w module,
    różnice w ilość zsypanego proszku też były bardzo duże, jak dobrze pamiętam to cyanu było ponad dwa razy tyle co magenty.

z kolei kiedyś założyłem nowe chipy żeby tylko zresetować liczniki i zaczął się horror, nie byłem w stanie opanować maszyny, ostatecznie zaproponowałem klientowi wymianę za dopłatą na inną.
  • REKLAMA
  • #7 17912151
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Deweloperów jest wszędzie tyle samo - coś ze 200 g jak mnie pamięć nie zawodzi. Nie ma opcji żeby były różne ilości w poszczególnych DV . Maszyna przy inicjalizacji tylko odczytuje nasycenie z czujnika TCR zawartego w chipie i nie dodozowuje przy tej operacji tonera. Ja wyłączam informacje o zużyciu DV (oliwiarka) i po kłopocie . Rekordzistka na DV od nowości nie wymienianych ma już ponad milion kopii i ciagle robi ładne wydruki.

C.
  • #8 18185965
    musk1979
    Poziom 13  
    Pisząc o różnej ilości developera miałem na myśli wagę tego który zsypałem przy okazji regeneracji na nowe, nowych po 210g faktycznie wsypałem do każdego koloru ale tego który był (starego) w module developera było (z głowy): C - 100g / M - 140g / Y - 80g. Czyli dość duże rozbieżności dlatego zastanawiałem się czy opcja żeby np. z dwóch starych developerów odmierzyć 210g , wsypać do jednego i zainicjalizować ale jak piszecie, że szkoda zabawy to odpuściłem sobie ten temat.

copyman napisał:
    Deweloperów jest wszędzie tyle samo - coś ze 200 g jak mnie pamięć nie zawodzi. Nie ma opcji żeby były różne ilości w poszczególnych DV . Maszyna przy inicjalizacji tylko odczytuje nasycenie z czujnika TCR zawartego w chipie i nie dodozowuje przy tej operacji tonera. Ja wyłączam informacje o zużyciu DV (oliwiarka) i po kłopocie . Rekordzistka na DV od nowości nie wymienianych ma już ponad milion kopii i ciagle robi ładne wydruki.

C.
  • #9 18187725
    musk1979
    Poziom 13  
    chciałem wrócić z spostrzeżeniem ale i pytaniem :

- zasypałem Developer Magenta nowym proszkiem 210g
    - zasypałem Developer Yellow nowym proszkiem 210g
    - zasypałem 2 x Developer Magenta starym proszkiem z innych developerów (również po 210g)
    jak widać na zdjęciach Magenta i nowy proszek jest pięknie oblepiony proszkiem a te z używanych jakoś nierównomiernie i byłoby wszystko niby ok gdyby nie to że żółty Developer na nowym proszku też nie jest ładnie obrany cały proszkiem

i teraz moje pytanie : czy to normalny objaw czy coś jest nie tak : z developerem, proszkiem ? nie do końca mogę wyciągnąć wnioski z tej sytuacji, jeszcze nie zakładałem ich do maszyny

Regeneracja developerów w Bizhub C220/C280 - mieszanie resztek z kilku pojemników Regeneracja developerów w Bizhub C220/C280 - mieszanie resztek z kilku pojemników Regeneracja developerów w Bizhub C220/C280 - mieszanie resztek z kilku pojemników Regeneracja developerów w Bizhub C220/C280 - mieszanie resztek z kilku pojemników

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat regeneracji deweloperów w urządzeniach Bizhub C220/C280 poprzez mieszanie resztek z kilku pojemników. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z procedurą inicjalizacji dewelopera, która polega na wsypaniu nowego proszku oraz założeniu chipa. Wskazano, że najlepiej jest używać oryginalnych chipów, aby uniknąć problemów z dozowaniem tonera. Niektórzy użytkownicy testowali mieszanie starych deweloperów z nowym proszkiem, jednak wyniki były różne, a niektórzy zauważyli nierównomierne pokrycie proszkiem. Wskazano również na różnice w ilości dewelopera w poszczególnych modułach, co może wpływać na efektywność regeneracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA