logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus X502c nie startuje po wymianie matrycy bez odłączenia baterii

sapkrzys 14 Kwi 2019 20:22 1287 4
REKLAMA
  • #1 17906376
    sapkrzys
    Poziom 10  
    Witam, Ostatnio rozwaliłem matryce w laptopie i musiałem kupić nową.
    Wymiana bardzo łatwa ale zrobiłem głupi błąd bo nie rozebrałem całego i nie wyjełem baterii. Teraz mimo nowej matrycy lcd brak jakiegokolwiek obrazu oraz laptop nie startuje ani nie świeci dioda podłączonej ładowarki. Po odłączeniu taśmy matrycy laptop normalnie startuje i pokazuje obraz na zewnętrznym monitorze i cała reszta normalnie działa.
    Więc wnioskuje że przez moją głupotę że nie odłączyłem baterii zrobiło się gdzieś zwarcie lub spalił się jakiś bezpiecznik. Wiec może ktoś wie czy jest to do zrobienia płyta i jaki koszt może tego mniej więcej wynosić czy szukać drugiej płyty? a przede wszystkim co się zrobiło
    Laptop to Asus X502c z procesorem i3.
  • REKLAMA
  • #2 17906441
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    sapkrzys napisał:
    Więc wnioskuje że przez moją głupotę że nie odłączyłem baterii zrobiło się gdzieś zwarcie lub spalił się jakiś bezpiecznik.

Jeżeli zrobiłeś zwarcie,to pewnie uszkodził się jakiś układ.Sprawdź inwerter matrycy.
  • REKLAMA
  • #3 17906559
    sapkrzys
    Poziom 10  
    Ale problem występuje po wpięciu nawet samej taśmy lcd bez podłączonej do niej matrycy. Dopiero laptop wstaje i pokazuje obraz na zewnętrznym monitorze po całkowitym odłączeniu taśmy lcd od płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 17910767
    LDC
    Poziom 7  
    To smierdzi na kilometr zwarciem na tasmie. Mogle ja przypadkiem uszkodzic podczas wypinania. Warto sprawdzic piny czy ktores nie sa zwarte, albo wymienic tasme i wtedy sprawdzic.
  • #5 17922609
    sapkrzys
    Poziom 10  
    Kupiłem druga taśmę i ten sam efekt, chyba jednak coś z płytą.
REKLAMA