logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duracell - Ładowanie nowego akumulatora do starej kamery VHS

misza1235 18 Kwi 2019 13:46 498 3
  • #1 17913039
    misza1235
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z nowo zakupionym akumulatorem Ni-Mh 6V Duracell DR11 Multi-Fit do starej kamery VHS Panasonic. Jest on sprzedawany jako zamiennik akumulatora Ni-Cd VW-VBS1E. W opisie można się dowiedzieć, że jest również kompatybilny z oryginalnymi, starymi ładowarkami do tychże akumulatorów.
    Po podłączeniu do oryginalnej ładowarki od kamery niestety nic się nie dzieje poza tym, że czerwona dioda zapala się na kilkanaście minut po czym gaśnie. Akumulator zaś pozostaje nienaładowany. Dla pewności testowałem dwie identyczne ładowarki - efekt ten sam.
    Sam akumulator po rozpakowaniu prawidłowo uruchomił kamerę, która działała do jego rozładowania, problem jest tylko w jego ponownym naładowaniu.
    Pytanie czy wina leży po stronie zastosowania innego typu akumulatora - oryginalny był Ni-Cd, zaś nowy Ni-Mh ?
    Czy do Duracell-a należałoby kupić inną ładowarkę ? Jeśli tak to szkoda, że sprzedawca zapewniał, że akumulator jest kompatybilny ze starymi, oryginalnymi.
    Jeśli nie są dostępne rzeczywiście dedykowane ładowarki do akumulatora DR11 Multi-Fit, to czy jest możliwe naładowanie go innym sposobem?
    Jeżeli szanowni forumowicze macie pomysł jakim akumulatorem zastąpić stary już nieosiągalny to byłbym wdzięczny o podzielenie się sugestiami. Oczywiście pomijając kwestię sensu uruchamiania starej kamery w dobie powszechnej dostępności lepszego sprzętu.
  • #2 17913053
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Mam taka kamerę i złego czasu zastąpiłem oryginalne akumulatory nicd. Jednak zrobiłem to inaczej. Rozpołowienia obudowę baterii, wyjąłem stare paluszki i wstawiłem nowe paluszki polutowane w szereg. Działa bez problemu.

Dodano po 1 [minuty]:

Nowe to właśnie nimh. Sprawdź może co w środku , podłącz i mierz prąd czy się faktycznie ładowarka wyłącza.
  • #3 17913344
    misza1235
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Czyli, że to wina ładowarki? A czy na pewno można ładować akumulatory Ni-Mh ładowarką przeznaczoną dla Ni-Cd, gdzieś przeczytałem, że można je uszkodzić.
    Co do podmianki z paluszkami to próbowałem z bateriami alkalicznymi R20 połączonymi szeregowo. Nic nie pomogło.
    Czy może mieć znaczenie rodzaj baterii lub akumulatora, czy wystarczy, że jest 6V.
    Czy dobrze zrozumiałem, że połączyłeś cztery akumulatorki AA w szereg i podłączyłeś do ładowarki Panasonic VW-AS1?
  • #4 17913406
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Rozebrałem obudowę baterii i wyrzuciłem ze środka akumulatorki aa nicd. W to miejsce wstawiłem cztery nimh. Nie było problemu z ładowaniem.
REKLAMA