logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Everest błędnie mierzy temperatury HDD i płyty głównej?

Miles! 11 Wrz 2005 17:01 1366 5
REKLAMA
  • #1 1809620
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Cze mam pytanie. Mam program do pomiaru temp everest. Podczas normalnej pracy czyli chodzenie po necie słuchanie muzy temp.płyty wynosi 32*C, procka 42*C, dysku twardego 42*C. Trochę mnie dziwi to że hdd jest dosyć ciepły a radiator procka zimny a temp. taka sama tych dwuch urządzeń :| Podczas gdy skanuje kompa od wirusów to się zaczyna...temp hdd skacze nawet o 10*C w ciągu 2s a temp. płyty głównej podskakuje do 40*C i stoi podpinałem pod chipset wentyl a ona dalej stoi. No jedynie temp procka jest moim zdaniem w normie bo ok 53*C i radiator jest już dosyć ciepły. Pomóżcie. Proszę o wasze opinie. Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1809695
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Nie są złe Twoje temperatury, u mnie w tej chwili:
    Dysk 1 - 40*C
    Dysk 2 - 30*C
    Chipset -50*C
    Proc -70*C
    Na "chodzie": WinAmp, eMule, DC++, GG. Everest dość przyzwoicie bada kompa.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1810350
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    skad wiesz ze to temp chipa rownie dobrze moze byc to temp pcb kolo cpu ... jak w nf7 ;]
  • REKLAMA
  • #4 1810566
    Miles!
    Poziom 21  
    No to jest temp chipsetu bo jak mierzę w biosie to pisze chipset i jest 32*C a jak nakładam wentyl (który mi się ostatnio zfajczył) to temp spada do 27*C, a w everescie jak robię skana stoi w miejscu na 40*C nawet przy załączonym wentylu.

bursta te moje temperatury nie są normalne napewno bo jeżeli procek i dysk mają równo po 42*C w czym procek zimny a dysk gorący to na 100% nie jest to norma ;) A na dodatek skoki temp. na dysku o nawet 10*C to też nie jest normalne. Więc albo coś z everestem albo z moimi czujnikami. Jedynie chyba tylko czujnik procka jest dobry chociarz po włączeniu kompa powinien mieć temp. pokojową czyli ok 21*C a ma odrazu 39*C. Niewiem co jest grane!!!!
  • REKLAMA
  • #5 1810679
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Niektóre płyty (czujki na nich) tak wskazują po starcie. Ważne jest ile przyrasta temperatura w czasie, jeśli jest to przyrost powolny i nie wzrasta więcej niż 40*C max to wszystko jest OK (temp. otoczenia ok. 20*C + przyrost 40*C = 60*C - co jest w miarę norma).
    Dysk twardy - jeśli jednak czujka wskazuje nieregularne skoki to myślę, że jest to jej wina.
    Co do chipsetu, jeśli da się przyłożyć palec i nie parzy to wszystko OK. Gorzej jeśli parzy - wiatrak nieodzowny.
    Pozdro
  • #6 1812732
    Miles!
    Poziom 21  
    No co do temp. hdd to skakać zaczyna dopiero jak nabiera wysokiej temp czyli ok 48*C. jak ma 36*C to wmiarę spokojnie ta temperatura, tylko widać że coś jest zwalone bo dysk cieplejszy od procka o wiele stopni a w everescie zimniejszy :D . A chipset jest zawsze zimy dopiero jak skanuje kompa to już ciepły cię robi ale nigdy w życiu nie był gorący tylko lekko ciepławy ;) Ten chipset pewnie był by jeszcze zimniejszy gdyby nie karta grafy giforce 2 której nie można dotknąć ani na radiatorze a szczególnie z drugiej strony a powietrze gorące idzie jak zresztą wiadomo do góry czyli prosto na chipset, ale nie ma jeszcze ten chipset tak źle bo zimne powietrze wieje na niego z góry z procka ;) no i ten pasywny radiator :D
REKLAMA