logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa drona Aviax Gptoys- jeden silnik nie kręci się

damian070 19 Kwi 2019 12:49 3207 13
  • #1 17914723
    damian070
    Poziom 3  
    Ocena: 35
    Witam Panowie, posiadam drona w którym nie działa jeden silnik, po rozkręceniu zauważyłem spalony jakiś element, co to jest za element?
    Ja tym dronem nie latałem Dodam że silnik przestał działać po wpadnięciu w trawę i tak myślę że element się spalił podczas gdy silnik jeszcze pracował jak był zablokowany czy ( wtedy by silnik się spalił a nie ten element?) Silnik działa po podaniu napięcia .
  • #2 17914769
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3930
    Witam. To spalone to tranzystor SMD wydaje mi się że identyczny jak i z lewej strony od wtyczki do silnika. Na pierwszym zdjęciu.
  • #3 17914782
    damian070
    Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    Witam. To spalone to tranzystor SMD wydaje mi się że identyczny jak i z lewej strony od wtyczki do silnika. Na pierwszym zdjęciu.

Być może że przez ten tranzystor silnik nie działa? A jak go sprawnie wymienić jakaś mała lutownica potrzebna..Bo 2 silniki pod jedno wyprowadzenie chyba nie da rady bo drugi tranzystor by pewnie poszedł? I inaczej by silniki pracowały
  • #4 17914791
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3930
    Jak najbardziej przez ten tranzystor nie działa. Zanim go wylutujesz wymyj dokładnie go czy druk nie jest nadpalony żebyś podczas wylutowywania nie zniszczył bardziej połączeń lutowniczych.
  • #5 17914807
    damian070
    Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    Jak najbardziej przez ten tranzystor nie działa. Zanim go wylutujesz wymyj dokładnie go czy druk nie jest nadpalony żebyś podczas wylutowywania nie zniszczył bardziej połączeń lutowniczych.

A mógłbyś mi dokładnie podać model tego tranzystora i jakąś stronkę gdzie można kupić? Albo ja poszukam
  • #7 17914975
    damian070
    Poziom 3  
    wojtek 9007 napisał:

Dzięki kolego dzisiaj może w sklepie kupię a jaką lutownice polecasz do takich małych elementów ja myślałem nad lutownicą USB z malutkim grotem da radę coś tym zrobić?
    A co do tego tranzystora dzisiaj już nie kupię , ale mam uszkodzone Arduino i tam jest podobny tranzystor tylko nieznam parametrów nadaje się taki? Naprawa drona Aviax Gptoys- jeden silnik nie kręci się
  • #8 17918663
    damian070
    Poziom 3  
    Witam Panowie podepnę się jeszcze pod ten temat macie może schemat takiego kontrolera lotu z Drona Aviax? Na jakiej zasadzie steruję się obrotami na silniku dwuprzewodowym z tranzystorami mosfet.? Dodam ze obok tego przypalonego tranzystora jest wyprowadzenie na niedziałający silnik i na czerwonym kabelku jak włączę drona to jest 3,7V a jak zaczną silniki pracować to napięcie się się zwiększa od 0V wzwyż w zależności od obrotów.
  • #9 17918760
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 848
    Witam - układ sterowania prawdopodobnie tak wygląda ;

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Proszę zmieścić fotkę płytki po drugiej stronie .
  • #10 17918841
    damian070
    Poziom 3  
    Nie wiem czy z tego zdjęcia coś wyczytasz wczoraj je robiłem i nie chciałem już odlutowywać tych kabelków
    To jest ta strona u góry są wyprowadzenia tego niedziałającego silnika czerwony niebieski

Dodano po 53 [minuty]:

Możesz mi rozjaśnić, na nóżkę G tranzystora jest podany sygnał PWM? czy tranzystor jest sterowany napięciem ? nie rozumiem sprawdzałem miernikiem bez tranzystora między wyprowadzeniem na płytce G- bramka a S- źródło to jak dodawałem gazu na pilocie to wartość malała.
    A jak dałem tranzystor irf540n mosfet i gdy tranzystor zaczął przewodzić to między nóżką D -dren a wyprowadzeniem silnika było 3,6V a silnik sie ruszył co robie nie tak może nie taki tranzystor , wygląda na schemacie taki sam może parametry się nie zgadzają?
    Dodam że jak podłączyłem tranzystor mosfet z kanałem P to silniczek od razu ruszył nie musiałem dodawać gazu na pilocie, ale nie oto chodzi. Tranzystor ma sterować prędkością?
  • Pomocny post
    #11 17919312
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 848
    Witam - proszę wybrać mosfet N o małym napięciu VGs w granicach 2,5V .
  • #12 17927481
    damian070
    Poziom 3  
    Witam Panowie działam dalej z tym dronem i jest następny problem ale domyślam sie że silniczek jest do wymiany. Jak go kupiłem to mówili że bateria trzymała 5-7 minut. Wlutowałem tranzystor , dron lata ale krótko po pół minucie po naładowaniu sygnalizuje mruganiem że słaba bateria. Zmierzyłem z osobna każdy silnik pod kontem poboru prądu i każdy silnik z obciążeniem (z łopatkami) mają zakres max. od 2-2,3A , tylko na biegu jałowym ( bez łopatek) wartość 3 silników wynosi max od 0,12 do 0,24A , a na tym silniczku po stronie gdzie był upalony tranzystor wartość wynosi 1A . Pytanie silnik do wymiany? i dlaczego jest taki duży prąd bez obciążenia w stosunku do trzech innych silników?
  • #13 17989708
    damian070
    Poziom 3  
    Witam Panowie od dłuższego czasu nie robiłem i zamierzam dalej się pobawić z nim i mam pytanie wcześniej nie zwróciłem uwagi na średnicę i zamówiłem silniki do drona Syma z zębatkami- 9 Zębów, a w tym dronie posiadam większe silniczki z 12 zębami i czy takie silniczki od Symy będą dobre?tylko bym musiał owinąc je parę razy izolacją żeby ciasno weszły w miejsce silniczka. Waga drona Awiax jest taka sama i nawet wyglądowo są identyczne tylko różnią sie mniejszymi średnicowo w Symie silniczkami. Jakby były dobre to bym tylko zamówił dwa silniczki Zgóry dzięki
  • #14 20533377
    bednarczykkuba234
    Poziom 1  
    Witam również mam problem typu jedno szmiglo nie działa ogólnie ściągnęłam cała obudowę i sprawdziłem czy bez obudowy działa nic z tego niestety nie działa czy może to być spowodowane tym że wpadłem w ścianę i upadł na ziemię w sumie to żadnych uszkodzeń nie ma po za tym że silniczek albo się zaciol albo się spalił ale nie czuć ani nie widać spalenizny co mogę zrobić dron to e58

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z dronem Aviax Gptoys, w którym jeden silnik nie działał z powodu uszkodzonego tranzystora SMD. Użytkownik zauważył, że element spalił się po zablokowaniu silnika. Uczestnicy rozmowy sugerowali, że uszkodzony tranzystor mógł być przyczyną problemu z silnikiem. Podano link do potencjalnego zamiennika tranzystora oraz porady dotyczące wymiany, w tym konieczność użycia odpowiedniej lutownicy. Użytkownik pytał również o schemat kontrolera lotu oraz parametry tranzystora, a także o możliwość użycia silników z innego modelu drona. Na koniec, użytkownik zauważył, że nowy silnik może być potrzebny, ponieważ pobór prądu był nieprawidłowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA