logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANON PIXMA MG3650 - drukuje z przesunięciem/podwójnie w kolorze czarnym

Raxim 20 Kwi 2019 20:07 2793 6
REKLAMA
  • #1 17917289
    Raxim
    Poziom 2  
    Dostałem używaną drukarkę Canon. Kupiłem do niej dwa nowe tusze(zamienniki). Niestety wydruki w kolorze czarnym są przesunięte w przypadku standardowego druku i podwójne w przypadku druku w wysokiej wydajności. Wykonałem czyszczenie, dokładne czyszczenie oraz wyrównanie głowić drukując(każdą z rzeczy kilkakrotnie), dodatkowo wyczyściłem wacikiem z przodu tasiemkę od enkodera wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Nie przyniosło to poprawy w druku.
    Czy wymiana tuszu na oryginalny może pomóc? Czy możliwa jest jeszcze naprawa takiej drukarki?
    Zastanawiam się czy po prostu jej nie wyrzucić czy może jeszcze spróbować z nowym tuszem.
    W załączniku wydruki.
    Załączniki:
    • IMG_20190420_0001.pdf (1.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_20190420_0002.pdf (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17923325
    fifek62
    Poziom 23  
    Ocena: 285
    Ewidentnie wina czarnego tuszu, zareklamuj go sprzedawcy.
  • REKLAMA
  • #3 17924293
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1525
    Wstaw skan testu dysz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18951719
    Zbychul
    Poziom 22  
    Ocena: 189
    Udało się coś naprawić w tej drukarce ? Mam taki sam problem MG5750, też tylko z czarnym tuszem .
  • #5 18952274
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    MG3650 ma wymienne kartridże MG5750 ma głowice zintegrowaną. Jeśli na teście dysz czarne pioniwe kreski są rozstrzelone do głowica do wymiany.
  • #6 18952337
    Zbychul
    Poziom 22  
    Ocena: 189
    No właśnie wczytuję się też w inne posty i wygląda na to, że to dość częsta usterka canona , ponoć w przypadku używania zamienników tuszy (przegrzewanie głowicy). Puki co ustawiłem opcje wydruku na "wysoką jakość" i przynajmniej cały czarny tekst jest równo pogrubiony. Sąsiadujący z nimi tekst kolorowy jest drukowany bezbłędnie . Jeszcze jakby jakimś "mykiem" udało się programowo wyłączyć drukowanie z PBGK (szerokiego wkładu czarnego), tak żeby czarne drukowała tylko z "wąskich wkładów tuszu kolorowego" byłoby od biedy OK. Da się tak ?
  • REKLAMA
  • #7 18952619
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Sprawdź czy jak wybierzesz papier fotograficzny to coś się poprawi. Te Canony to czarne owce - o dziwo seria TS póki co nie ma tego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Canon PIXMA MG3650, która drukuje czarnym tuszem z przesunięciem oraz podwójnie w trybie wysokiej wydajności. Przeprowadzono czyszczenie głowicy oraz enkodera, jednak nie przyniosło to poprawy. Użytkownik zastanawia się nad wymianą tuszu na oryginalny oraz możliwością naprawy urządzenia. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym reklamacja tuszu, wykonanie testu dysz oraz zmiana ustawień druku na "wysoką jakość". Inni użytkownicy zauważają, że problem z czarnym tuszem jest powszechny w drukarkach Canon, zwłaszcza przy używaniu zamienników. Wskazano również na różnice w konstrukcji między modelami MG3650 a MG5750, co może wpływać na problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA