logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino i sterowanie 12v czego użyc/ modul bluetooth

arkosw 23 Kwi 2019 13:46 573 3
  • #1 17921670
    arkosw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam. Potrzebuję z arduino zrobić przełączniki na 12v , a jak wiadomo w arduino wyjścia mają 5v, są przekaźniki, jednak chciałbym aby cały mój projekt zajmował jak najmniej miejsca, czym mogę zastąpić przekaźniki ?
    12v jest mi potrzebne tylko i wyłącznie do włączania przekaźników w samochodzie, więc prąd będzie bardzo mały.

A przy okazji zapytam, czy można jakoś zwiększyć zasięg hc-05/06 do 50-100m ? A jeśli nie to jakiego modułu wifi użyć ? zależy mi na połączeniu arduino ze smarfonem :)
  • #2 17921689
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Zastąpić przekaźniki...wszystko zależy od tego czym ten przekaźnik ma sterować.
    Ogólnie można zastąpić tranzystorem gdy chodzi o prąd stały lub triakiem z odpowiednim układem sterowania gdy chodzi o prąd zmienny.
    Można poszukać też pod hasłem SSR...jest to tzw. przekaźnik półprzewodnikowy (w zasadzie zawierający w sobie jedną z wymienionych wcześniej opcji) .

Co do modułu HC-05 to będzie ciężko na takie dystanse. Z wydłużeniem zasięgu też raczej się nie uda. Czy moduł WiFi...też może być problem przy połączeniu bezpośrednim.
    Te sposoby komunikacji nie są dedykowane do dużych zasięgów (prędzej do dużej ilości przesyłanych danych).
  • #3 17921706
    arkosw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    przekaźników nie moge niczym zastąpić ( tych w samochodzie) one muszą zostać, potrzebuję tylko podać sygnał z arduino, aby te przekaźniki się włączały
  • #4 17921800
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2487
    arkosw napisał:
    przekaźników nie moge niczym zastąpić ( tych w samochodzie)
    Można by "pójść" w kierunku: transoptor + tranzystor załączający przekaźnik, ten w samochodzie.
    (opisu szukaj na forum).
REKLAMA