logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć VLAN dla kamer IP między trzema budynkami?

kac2210 27 Kwi 2019 11:22 645 6
REKLAMA
  • #1 17929100
    kac2210
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,
    chciałbym połączyć dwa domy w pewien rodzaj VLAN'u, jednak w jednym jest rejestrator a w drugim będzie kamera IP.
    Lepiej obrazuje to prosty plan:

*Dom3 - tutaj będzie się znajdować router + kamery IP
    *Dom2 - dom w stanie surowym, zamkniętym, identyczna wysokość co Dom1
    *Dom1 - rejestrator + router1 (połączenie z domem3)

*Dom1 i Dom2 są oddzielone ogrodzeniem oraz tujami (poniżej balkonów).
    *Odległość pomiędzy Dom1 a "szopą" ~25 metrów
    *Odległość pomiędzy Dom1 a Dom3 ~30 metrów
    *Kamery IP podpięte do routera2 kablem, więc tutaj nie będzie problemu.

*Połączenie "WiFi" pomiędzy domem1 a domem3 (bezpośrednio na poziomie "0") wskazuje 1 kreskę zasięgu i problemy z komunikacją - pomiar między routerem1 a telefonem
    *Połączenie "WiFi" pomiędzy domem1 a "szopą" (bezpośrednio na poziomie "0") wskazuje 3/4 kreskę zasięgu i brak problemu z komunikacją - pomiar między routerem1 a telefonem

Myślałem że najlepiej będzie wykorzystać jakąś antenę kierunkową, aby wzmocnić ten sygnał i połączenie między routerem1 a routerem2 (router1 > antena > router2)
    Myślałem nad https://allegro.pl/oferta/antena-kierunkowa-wifi-noa-12dbi-hv-2-4ghz-tncz-5242857013

Nie mam możliwości kupienia nowego routera mocniejszego, mam kilka starych routerów od poprzednich dostawców internetu i chcę je wykorzystać.

Prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem będzie zamontowanie anteny kierunkowej na szopie (powyżej wysokości tui) i nakierować ją na router2 bezpośrednio omijając dom2, jednak tutaj będzie większa odległość niż w przypadku bezpośredniego połączenia.

Na antenę mogę wydać do 100zł.
    Proszę o jakieś porady, może ktoś ma jakiś inny pomysł na to połączenie, wszelkie pomysły, propozycje sprawdzonych anten mile widziane :)
  • REKLAMA
  • #2 17929152
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2087
    Podaj jakie masz te routery czy mogą pracować w połączeniu mostowym i czy masz możliwość podpięcia pod nie zewnętrzne anteny.
    Najlepiej jak byś kupił Ubiquiti NanoStation M5 i stworzył jak kolega tutaj Wireless Bridge.

Umieszczenie anten
  • REKLAMA
  • #3 17929210
    kac2210
    Poziom 8  
    gradek83 napisał:
    Podaj jakie masz te routery czy mogą pracować w połączeniu mostowym i czy masz możliwość podpięcia pod nie zewnętrzne anteny.
    Najlepiej jak byś kupił Ubiquiti NanoStation M5 i stworzył jak kolega tutaj Wireless Bridge.

Umieszczenie anten

Jeden to Sagemcom cs 50001 "funbox 2" a drugi to gigaset 504 ag.
    Jeśli chodzi o połączenie anteny, to myślałem na adapterem do USB albo sama antena na USB
    https://allegro.pl/oferta/mocny-odbiornik-wi-fi-bezprzewodowy-usb-antena-6983807711
    https://allegro.pl/oferta/antena-aktywna-wifi...MIo9LC7ofw4QIVBaqaCh0K4gh9EAQYASABEgLEs_D_BwE

Albo już ten Ubiquiti NanoStation 2 https://allegro.pl/oferta/access-point-ubiqui...MIy9mm6Ivw4QIVEBoYCh17XwSWEAQYASABEgJiDPD_BwE
    Chcę na to przeznaczyć 100 - max 150zł.

Może nawet jakiś zewnętrzny repeater który podepnę w szopie - im mniej okablowania tym lepiej (np. NETGEAR EX2700-100PES).
    Chodzi tylko wzmocnienie sygnału który jest już teraz.
  • REKLAMA
  • #4 17944916
    kac2210
    Poziom 8  
    gradek83 napisał:

Czy musi to być koniecznie M5?
    Czy w tym przypadku Ubiquiti NanoStation 2 będzie ok? (wystarczające)
  • #5 17945105
    gradek83
    Poziom 43  
    Takie połączenie lepiej zrobić na UBIQUITI NANOSTATION M5 LOCO cena 105zł używka tak więc jak dwie kupisz to tak za wiele budżetu nie przekroczysz.
  • REKLAMA
  • #6 17945299
    kac2210
    Poziom 8  
    A co myślisz o dwóch Tp-link TL-WA5210G?
    Przy takiej odległości i ~2 kamerach powinno być ok, chociaż wolę się upewnić.
  • #7 17945572
    gradek83
    Poziom 43  
    Moje zdanie na ten temat już ci przedstawiłem. Zawsze możesz poczekać na poradę innych kolegów z forum nikt tu do niczego nikogo nie zmusza ostateczna decyzja i tak należy do Ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie VLAN dla kamer IP między trzema budynkami, gdzie Dom1 zawiera rejestrator i router, Dom2 jest w stanie surowym, a Dom3 ma router i kamery IP. Problemy z komunikacją WiFi między Dom1 a Dom3 zostały zauważone, co skłoniło do rozważenia różnych rozwiązań. Użytkownicy forum sugerują użycie Ubiquiti NanoStation M5 lub NanoStation 2 jako mostu bezprzewodowego, a także rozważają inne opcje, takie jak TP-Link TL-WA5210G oraz zewnętrzne anteny i repeatery, aby wzmocnić sygnał. Budżet na sprzęt wynosi 100-150 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA