logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilne temperatury CPU/GPU w Lenovo Legion y520 podczas gry

Armatka04 28 Kwi 2019 05:26 1680 12
REKLAMA
  • #1 17930483
    Armatka04
    Poziom 6  
    Od jakiegoś czasu podczas grania sprawdzam sobie temperatury za pomocą afterburner i rivatuner statistic server podczas grania, dodatkowo czasem minimalizuje i sprawdzam jak się ma sprawa w programie hwmonitor który również pokazuje temperatury i zauważyłem dziwną rzecz, mianowicie temperatura karty graficznej jest zazwyczaj stała 80-83 stopnie za to jak chodzi o rdzenie procesora to przeciętna temperatura przez większość czasu wynosi 75-88 ze skokami z dosłownie sekundy na sekundę po ponad 90 jak i niekiedy 100 stopni po czym temperatura po kolejnej sekundzie - dwóch znowu wraca do wspomnianych 75-88, zastanawiam się czy to wina programów do sprawdzania temperatur które są może niedokładne czy to jednak możliwe aby temperatury mogły tak diametralnie i szybko się zmieniać, dodam tylko, że robi się tak co jakiś czas w grach bez względu na to czy na ekranie dzieje się dużo czy prawie nic. Pytam, bo przeczytałem, że w procesorach i7 od intela pod laptopy bezpieczne temperatury sięgają właśnie do około 100stopni a każda taka albo ponad sprawia ryzyko trwałego uszkodzenia :/ gdy minimalizuję grę i sprawdzam hwmonitor przeciętne temperatury również są w granicach 75-88, ale na maksymalnych które zarejestrował ten program też niekiedy pokazuję grubo ponad 90 a nawet i 100, od razu mówię, że nie przyszedłem po rady typu, wymień pastę czy posprzątaj z niego kurz, bo oczywiście zamierzam go za jakiś czas gdyż teraz gotówka nie pozwala zanieść do serwisu aby to zrobili, chce po prostu wiedzieć, czy to zwiększanie się temperatur po ponad 15-20-25 na sekundę dwie i powrót do takiej samej temperatury to coś na co powinienem uważać i lepiej odpuścić granie póki nie znajdę przyczyny, czy jednak takie skoki nie są możliwe i programy są niedokładne,z góry dzięki każdemu z faktyczną wiedzą za radę i odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 17930569
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17931370
    Armatka04
    Poziom 6  
    Żadnej podstawki tylko pod rogi podkładam jakieś korki po napojach czy coś podobnego żeby zawsze był te kilka centymetrów nad biurkiem, przed chwilą sprawdzałem Wiedźmina 3 i temperatura na karcie utrzymywała się 87-88... ale dałbym sobie rękę uciąć, że jeszcze pare dni temu było mniej jak 80, jakieś 77, niby zaktualizowałem sterowniki przedwczoraj, ale wszystko ze strony Lenovo pod ten konkretny model i podzespoły w tym m.in. Bios, czy jakbym zrobił przywracanie systemu to powróciły by również stare sterowniki czy to tak nie działa? bo zastanawiam się czy to jednak nie wina tych sterowników, chciałem tez wyłączyć turboboost(2.8ghz do 3.8) ale ustawienie maksymalnej częstotliwości procesora na 99% nic nie daje i procesor dalej pracuje na około 3800mhz podczas grania zamiast do 2800, i tak to jest Intel Core i7 7700HQ oraz GeForce GTX 1050
  • REKLAMA
  • #4 17931478
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17932174
    Armatka04
    Poziom 6  
    Z tego co również wyczytałem mniejsze taktowanie to mniejsza temperatura, nie wiem czym jest speedfan, ale zaraz pobiorę i ogarnę, dodam tylko, że w lenovo jest coś takiego jak "funkcja ekstremalnego chłodzenia" która zawsze włączam podczas grania i wiatraczki chodzą non stop na pełnych obrotach
    EDIT: albo coś źle robię, chociaż kierowałem się poradnikiem, ale w tym speedfanie nie czyta mi nawet płyty głównej
  • REKLAMA
  • #6 17932188
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 17932198
    Armatka04
    Poziom 6  
    Ehh, człowiek kupuje laptopa do grania, od kupna przez 2 lata praktycznie na nim nie gra, od 2 miesięcy zaczyna sobie "gamingować" a tu takie cuda, po co mi to było nie wiem, no nic to muszę chyba zaprzestać grania na te 2-4 tyg dopóki nie będę mógł sobie pozwolić żeby móc go zanieść do jakiegoś serwisu, oby tylko się okazało, że wystarczy go wyczyścić i wymienić pastę a nie było to nic poważniejszego... dzięki za odpowiedzi jeszcze raz :)
  • #8 17932221
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17932306
    Armatka04
    Poziom 6  
    Jakoś w listopadzie albo grudniu poprzedniego roku oddawałem go na czyszczenie, ale jestem takim laikiem, że nawet nie mam pojęcia czy ruszali pastę, bo nawet nie bardzo zdawałem sobie wtedy sprawę z tego, że trzeba coś takiego również wymieniać, btw. 6k może nie kosztował, ale wtedy gdy go nabywałem był warty 4tysiące co myślę, że wcale nie jest małą sumą dlatego tym bardziej otwiera mi się nóż na samą myśl, że nie mogę bezpiecznie pograć, oczywiście pretensje, że zachciało mi się tego laptopa mogę mieć tylko do siebie :D. Sprawdziłem też na jakimś poradniku, że aby dostać się do wiatraczków wystarczy wykręcić śrubki z dolnej części obudowy i można ją zdjąć, nic bardziej nie zamierzam rozkręcać, ale chyba zajrzę czy coś tam się na nich nie nazbierało
  • #10 17932318
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17933586
    Armatka04
    Poziom 6  
    Wybacz, że znowu ci zawracam głowę, ale pisałeś o napięciach, i że "mniejsze napięcia to niższe temperatury" laptopa sam nie przeczyszczę, bo za cholerę nie mogę odkręcić trzech śrubek, za to udało mi się wyłączyć turbo boost i faktycznie procesor taktuje max do 2800mhz, gry działają w kilku klatkach mniej, ale dalej płynnie i co najważniejsze temperatura procesora waha się między 75-85 i z tego co na razie zaobserwowałem przez pół godziny gry to nie więcej nawet na chwilę a karta graficzna strasznie spadła do 75-80. Wiem, że czarodziejem nie jesteś :D ale orientujesz się może czy to możliwe, że w takim razie chodzi tylko o np. Zasilacz bądź ewentualnie właśnie wymianę tej pasty czy w grę może wchodzić coś poważniejszego skoro z włączonym turbo boostem procek i karta i się tak piecze? nie zamierzam zadawać więcej zbędnych pytań, bo wiem, że jak zaniosę do serwisu to wtedy się dowiem na czym stoję, bo teraz to takie wróżenie z fusów po prostu chciałbym jeszcze tylko wiedzieć czego mogę się mniej więcej spodziewać i temat chyba do zamknięcia
  • #12 17933661
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17933722
    Armatka04
    Poziom 6  
    Ok, dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył niestabilne temperatury CPU (Intel Core i7 7700HQ) i GPU (GeForce GTX 1050) w laptopie Lenovo Legion Y520 podczas grania. Temperatura GPU utrzymuje się na poziomie 80-88°C, natomiast CPU skacze od 75 do 100°C. Użytkownik podejrzewa, że mogą to być błędy w programach monitorujących temperatury, ale inni uczestnicy dyskusji wskazują na możliwość problemów z chłodzeniem, w tym na konieczność wymiany pasty termoprzewodzącej oraz czyszczenia wnętrza laptopa. Użytkownik wyłączył Turbo Boost, co pomogło obniżyć temperatury, ale nadal rozważa wizytę w serwisie w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA