Od jakiegoś czasu podczas grania sprawdzam sobie temperatury za pomocą afterburner i rivatuner statistic server podczas grania, dodatkowo czasem minimalizuje i sprawdzam jak się ma sprawa w programie hwmonitor który również pokazuje temperatury i zauważyłem dziwną rzecz, mianowicie temperatura karty graficznej jest zazwyczaj stała 80-83 stopnie za to jak chodzi o rdzenie procesora to przeciętna temperatura przez większość czasu wynosi 75-88 ze skokami z dosłownie sekundy na sekundę po ponad 90 jak i niekiedy 100 stopni po czym temperatura po kolejnej sekundzie - dwóch znowu wraca do wspomnianych 75-88, zastanawiam się czy to wina programów do sprawdzania temperatur które są może niedokładne czy to jednak możliwe aby temperatury mogły tak diametralnie i szybko się zmieniać, dodam tylko, że robi się tak co jakiś czas w grach bez względu na to czy na ekranie dzieje się dużo czy prawie nic. Pytam, bo przeczytałem, że w procesorach i7 od intela pod laptopy bezpieczne temperatury sięgają właśnie do około 100stopni a każda taka albo ponad sprawia ryzyko trwałego uszkodzenia :/ gdy minimalizuję grę i sprawdzam hwmonitor przeciętne temperatury również są w granicach 75-88, ale na maksymalnych które zarejestrował ten program też niekiedy pokazuję grubo ponad 90 a nawet i 100, od razu mówię, że nie przyszedłem po rady typu, wymień pastę czy posprzątaj z niego kurz, bo oczywiście zamierzam go za jakiś czas gdyż teraz gotówka nie pozwala zanieść do serwisu aby to zrobili, chce po prostu wiedzieć, czy to zwiększanie się temperatur po ponad 15-20-25 na sekundę dwie i powrót do takiej samej temperatury to coś na co powinienem uważać i lepiej odpuścić granie póki nie znajdę przyczyny, czy jednak takie skoki nie są możliwe i programy są niedokładne,z góry dzięki każdemu z faktyczną wiedzą za radę i odpowiedź