logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pęknięta karta microSD z jednej strony od telefonu

andrzejz78 03 Maj 2019 13:38 1380 6
REKLAMA
  • #1 17940355
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ocena: 109
    Chyba od 12lat ma kartę która robiła w telefonie jako magazyn danych
    Telefonów już kilka miałem ale zawsze ta sama karta tam trafiała

Ostatnio zmieniłem telefon i nie wiem jakim cudem lekko pękła mi od strony złacza tak że nie jest wykrywana

Pęknięta karta microSD z jednej strony od telefonu Pęknięta karta microSD z jednej strony od telefonu

Nie mam tam nic ważnego ale fotki z tylu lat czy sporo audiobooków trochę przykro stracić
    Zawsze każdemu powtarzam aby robił backupy co jakiś czas a sam zapomniałem o karcie w telefonie :)
    Na szczęście kiedyś właczyłem synchronizacją i część fotek mam na koncie googla
    O backupach laptopów pamiętam a to taki wstyd
    Nie byłem zwolennikiem stałej synchronizacji ale teraz wszędzie już mam aktywną :)

Pęknięcie tylko z jednej strony Od strony styków nic nie widać

Czy jest szansa że da się coś wyciągnąć z tej karty? Pytanie do wrózki ale zawsze warto pytać
    Domyślam się że pamięć jest z drugiego końca więc strzelam że uszkodzeniu uległ kontroler lub tylko połączenia

Warto drążyć temat czy odpuścić ?

Czym tą farbę czy lakier zmyć? Chciałbym zobaczyć co uległo uszkodzeniu jeśli w ogóle zobaczę
  • REKLAMA
  • #2 17940579
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    andrzejz78 napisał:

Czy jest szansa że da się coś wyciągnąć z tej karty?

Jeśli nie jest wykrywana, nie jest rozpoznawana przez program typu ChipGenius i jest fizycznie uszkodzona to raczej bezpośrednia próba odczytu z pamięci pozostaje. Raczej do zrealizowania w DR nie w domu.
  • REKLAMA
  • #3 17940763
    andrzejz78
    Poziom 19  
    A w przybliżeniu koszt można określić? może jakieś widełki cenowe?
  • REKLAMA
  • #5 17940933
    andrzejz78
    Poziom 19  
    O kurka to ja aż tak sentymentalny nie jestem :)

Przemyślę sprawę ale chyba odpuszczę Druga sprawa okazało się że jednak złacze było przełamane tylko farba trzymała
    Ogarnę kilka spraw w najbliższym czasie i jak zostanie trochę drobnych to może poszukam chętnego o ile da się cokolwiek zrobić

Myślę że sprawa wyjaśniona Można zamknąć ale trochę później bo może coś jeszcze doda pocieszającego ;)
  • #6 17941105
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Pocieszające będzie to, że nie wydasz tysiąca... bo z tego co widać pęknięta jest pamięć. Tego nikt nie odzyska. Małe pęknięcie na kontrolerze to jeszcze jakieś szanse by były.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • #7 17941118
    andrzejz78
    Poziom 19  
    No i fajnie Podziękować ;)

Jeden kłopot mniej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pękniętą kartą microSD, która była używana przez 12 lat jako magazyn danych w telefonie. Po zmianie telefonu karta nie była wykrywana, a pęknięcie wystąpiło od strony złącza. Użytkownik nie miał ważnych danych, ale żałował utraty zdjęć i audiobooków. Odpowiedzi wskazują, że jeśli karta nie jest rozpoznawana przez programy diagnostyczne, odzyskanie danych może być trudne i kosztowne, a w przypadku pęknięcia pamięci szanse na odzyskanie są minimalne. Użytkownik rozważał koszt odzyskania danych, który zaczyna się od tysiąca złotych, ale ostatecznie zdecydował się na rezygnację z tej opcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA