logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje dysków do prywatnej chmury domowej [WD My Cloud?]

__Krzysiek__ 17 Maj 2019 09:29 597 11
REKLAMA
  • #1 17965137
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Cześć, chciałbym kupić dysk do stworzenia prywatnej chmury, zdjęcia, filmiki, itp. ewentualnie jakiś backup danych z telefonów komórkowych. Pomyślałem o WD My Cloud ale czytałem opinie że te dyski mają jakąś lukę w oprogramowaniu. Fakt że były to artykuły sprzed 2 lat i być może problem został rozwiązany. Czy możecie mi doradzić jaki ewentualnie inny dysk kupić?
  • REKLAMA
  • #2 17965220
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17965221
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam
    Jaki budżet? NAS z 1 czy większą ilością dysków?
    Polecam coś z rozwiązań firmy Netgear (ewentualnie QNAP lub Synology).
  • #4 17965301
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    Budżet do 1000zł. Wystarczy jeden dysk. Ważne żeby był łatwy zdalny dostęp do zasobów i łatwa synchronizacja PC, MAC, Android i iOS.
  • REKLAMA
  • #5 17965356
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17965529
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    Chyba wolę coś nowego z gwarancją, bo widzę że przy zakupie używanego oszczędność marna.
  • #7 17965631
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Posluchaj sie kolegow, kup conajmniek 2 dyski i zepnij je w jakis raid. Byleby nie 0. Dzieki temu jezeli jakis dysk zawiedzie bedziesz nadal posoadal dane, a nie zastanawial sie jak dane odzyskac. Chyba, ze zamierzasz trzymac rzeczy nie istotne to wtedy prosze bardzo. Jeden dysk jest ok.
  • #8 17965637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 17965653
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    przeqpiciel napisał:
    Posluchaj sie kolegow, kup conajmniek 2 dyski i zepnij je w jakis raid. Byleby nie 0. Dzieki temu jezeli jakis dysk zawiedzie bedziesz nadal posoadal dane, a nie zastanawial sie jak dane odzyskac. Chyba, ze zamierzasz trzymac rzeczy nie istotne to wtedy prosze bardzo. Jeden dysk jest ok.

Chodzi bardziej o wygodę udostępniania zdjęć i innych mniej istotnych rzeczy niż na bezpieczeństwie danych.
  • #10 17965780
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam
    Do prywatnego użytku podobnie jak kolega @ramrusazer także kupiłem NAS (Netgear) z uszkodzonymi dyskami i starym softem.
    Trochę bawiłem się z aktualizacją softu (ostatecznie postawiłem tam Debiana od zera), ale warto było. NAS na 4 dyski kosztował mnie 300PLN + koszt dysków.
    Podobnie jak kolega drugiego prywatnego NAS także mam postawionego na małym Dell-u z 4 HDD w RAID 5 (3TB na glupoty :)) + zainstalowany ownCloud.
    Jeżeli masz chęć i trochę wiedzy w tym zakresie to warto pokombinować samemu i stworzyć takiego NAS-a.
    Jeżeli czasu nie masz, to zainwestuj minimum w QNAP TS-231P lub Netgear ReadyNAS 102.
  • #11 17968315
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5397
    @__Krzysiek__
    Używkami serwerów Synology Qnap nie ma się co przejmować - to zdaje się Made in Taiwan (moje DS713+/DX513 zrobiony Made in Taiwan).
    __Krzysiek__ napisał:
    Ważne żeby był łatwy zdalny dostęp do zasobów

A jaki masz UPLOAD w domu (wysyłanie DO internetu)?

Najlepszy serwer to taki z dostępem przez RJ45.
  • #12 17970358
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    Upload mam 100 Mb/s.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru dysku do stworzenia prywatnej chmury domowej, z naciskiem na łatwy zdalny dostęp i synchronizację danych. Wspomniano o WD My Cloud, ale pojawiły się obawy dotyczące luk w oprogramowaniu. Użytkownicy polecają różne rozwiązania, w tym dyski WD Purple, Black i Green, a także NAS-y od Netgear, QNAP i Synology. Zaleca się zakup co najmniej dwóch dysków w konfiguracji RAID dla bezpieczeństwa danych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z używanymi NAS-ami oraz samodzielnym budowaniem serwerów NAS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA