logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

komputer, karta graficzna - czy karta wystartuje bez jednej kości pamięci

PolskiBudyn 17 Maj 2019 17:47 1146 2
REKLAMA
  • #1 17965975
    PolskiBudyn
    Poziom 8  
    witam mam pytanie czy karta graficzna wystartuje bez jednej kości pamięci vram. Kupiłem ostatnio gtx 465 z artefaktami po diagnozie wyszło że uszkodzona jest pamięć vram. Chce ją naprawić bo mam kilka wolnych kości ddr5 lecz nie mam na tyle zeby wszystkie wymienić i czy karta wystartuje bez jednej pamięci vram lub czy jest jakiś sposób zeby zdiagnozować uszkodzoną pamięć vram
  • REKLAMA
  • #2 17965998
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Wymienia się wszystkie jeśli chcesz sprawdzić czy rdzeń działa to bez pamięci można uruchomić, diagnoza i wymiana jednej pamięci nie ma sensu gdyż jest to pracochłonne a istnieje duże ryzyko że skoro jedną kość padła to niedługo padną kolejne.
  • #3 17966148
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8310
    PolskiBudyn napisał:
    Kupiłem ostatnio gtx 465 z artefaktami po diagnozie wyszło że uszkodzona jest pamięć vram.

W jaki sposób ta karta była diagnozowana? Bo jest 95% szans, że to jednak standardowe uszkodzenie rdzenia graficznego daje się we znaki. Te GPU miały bardzo duże TDP, pracowały w wysokich temperaturach, a karty NV z tamtego okresu były wadliwe (pękały połączenia rdzenia z podstawą GPU).

Ale oczywiście nie można wykluczyć awarii pamięci, tyle że jest to wiele mniej prawdopodobne w przypadku takiej karty.
REKLAMA