logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można remapować bad sektorów na dysku USB WD Elements 1078

jaskowiak90hotmail 18 Maj 2019 20:59 993 7
REKLAMA
  • #1 17968005
    jaskowiak90hotmail
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam
    Posiadam dysk WD Elements 1078 1TB, na którym mam kilka bad sektorów. Dysk jest w pełni sprawny, tylko chciałbym te bad sektory remapować. Po wyjęciu dysku z obudowy okazało się, że producent postanowił taki numer wywinąć, że zamiast złączki SATA jest tylko USB, przez co podpinamy USB bezpośrednio do płytki dysku, zamiast do przelotki. Przez to nie mogę remapować przez MHDD. Victoria widzi bad sektory, ale ich wcale nie naprawia (Try to REMAP... Error). Vivard i HDAT2 nic nie widzą na dysku. Skorzystałem jeszcze z programu producenta. Nawet on nie daje sobie z tym rady. Przeryłem całego Googla aby cokolwiek z tym zrobić, ale nic więcej nie ma. Zrobiłem co mogłem, a nie chcę tego dysku wyrzucać, bo szkoda tyle jeszcze sprawnej pamięci wywalać. A nie chcę oddzielać tych obszarów partycjami, bo jest wiele bad sektorów w różnych miejscach. Ich ilość jest taka, że rezerwa na pewno wystarczy. Co ja z tym mogę zrobić?

Załączam scr SMART i programu producenta
    Nie można remapować bad sektorów na dysku USB WD Elements 1078
  • REKLAMA
  • #2 17968092
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Raczej nic z tym nie zrobisz, ponieważ C5 wynika prawdopodobnie z 01.
    Nie spadł ten dysk albo nie uległ wstrząsowi?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 17968142
    jaskowiak90hotmail
    Poziom 9  
    Wartość C5 zmieni się na 0 jeśli remapuję znalezione już bad sektory. On mi nigdy nie upadł. Poza tym dużo przeleżał w szafie. Gwarancja już dawno minęła
  • REKLAMA
  • #4 17968189
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Jeśli na dysku nie ma danych to można wykonać zerowanie systemowym programem diskpart z opcją clean all po wyborze odpowiedniego dysku (trwa ~ 3 godz. usuwa dane.)
  • #5 17968219
    jaskowiak90hotmail
    Poziom 9  
    Dysk jest już po zerowaniu. Zrobiłem wszystko, co ludzie opisywali na forach. Ten przypadek, co mam jest unikalny. Sam dodaję, bo może ktoś kiedykolwiek spotkał się z takim dziwnym przypadkiem...
  • REKLAMA
  • #6 17968282
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Te uszkodzone sektory są za każdym razem w tym samym miejscu, tzn. ten sam numer sektora?
  • #8 17970134
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Erase delays w Victorii powinno pomóc. O ile są tam błędy odczytu. Jeśli cała powierzchnia jest sprawna to parametr się wyzeruje po kilku próbach odczytu. Natomiast to się nie bierze bez przyczyny i ja stawiam sprawność dysku pod znakiem zapytania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk WD Elements 1078 1TB z bad sektorami, które chciałby remapować. Po wyjęciu dysku z obudowy zauważył, że złącze USB uniemożliwia użycie narzędzi takich jak MHDD do remapowania. Programy Victoria, Vivard i HDAT2 nie naprawiają bad sektorów, a producentowy program również nie przynosi rezultatów. Użytkownik próbował zerowania dysku, ale problem nadal występuje, a bad sektory są w tych samych miejscach. Inni użytkownicy sugerują, że uszkodzone sektory mogą wskazywać na problemy ze sprawnością dysku, a także proponują użycie opcji "Erase delays" w Victorii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA