logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadmierne nagrzewanie się IRF740 w przetwornicy MC34063 - co robić?

Templarious 18 Maj 2019 23:01 1917 40
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego IRF740 tak mocno nagrzewa się w przetwornicy boost na MC34063 i co należy poprawić w układzie?

Najpierw popraw wartości elementów i połączenia: przy pokazanych rezystorach sprzężenia zwrotnego układ dążyłby do ok. 188,75 V, a nie 24 V, a pin VCC scalaka powinien być podłączony bezpośrednio do VIN, natomiast IPK przez rezystor pomiarowy zgodnie z datasheet [#17969502][#17969022] Dołóż też porządne odsprzęganie wejścia — samo 100 nF przy układzie to za mało; padły zalecenia, żeby dać 10 µF–100 µF, a w nocie katalogowej nawet 1000 µF na wejściu [#17970870] Jeśli chcesz podnieść częstotliwość, nie zmniejszaj C14/Ct zbyt mocno, bo to zwiększa straty przełączania i wymagania wobec sterowania tranzystora; dla ok. 80 kHz padła wartość około 470 pF, a 22 pF uznano za zdecydowanie za małe [#17971628][#17971522] Skoro tranzystor nie grzeje się bez obciążenia, a grzeje się z obciążeniem, sprawdź też layout i odstępy na PCB, bo przy ~187 V zwrócono uwagę na zbyt małe przerwy i możliwe przebicia lub upływności [#17971865][#17979317]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 17968209
    Templarious
    Poziom 22  
    Ocena: 104
    Witam serdecznie.
    Zbudowałem przetwornicę opartą o MC34063 aczkolwiek tuz po uruchomieniu przetwornicy, bardzo bardzo mocno sie grzeje IRF740, wręcz parzy po kilku sekundach.
    Schemat:
    Czym to może być spowodowane? Czy może to błędnie podłączony kondensator ceramiczny C15?
    Cały schemat dostępny tutaj (zegarek na pojedynczej lampie Nixie):
  • REKLAMA
  • #2 17968235
    krisRaba
    Poziom 31  
    Ocena: 434
    Hmm, nie znam tego MC34063ad, ale jak spojrzysz na kartę katalogową ( http://www.ti.com/lit/ds/symlink/mc34063a.pdf ), rys. 9.2.2, to dziwną masz nie tylko wartość C15, ale i podłączenie.
    Według schematu z DS podłączasz napięcie wejściowe do VCC, a Ty zasilasz IPK (a to tylko wejście pomiarowe prądu - bada spadek na rezystorze pomiarowym), czyli reszta pewnie zasila się jakoś pasożytniczo przez wewnętrzne diody ESD na wejściach, natomiast układ nie ma zapasu prądu, żeby tego MOSFETa porządnie wysterować. Tak bym obstawiał.

W sumie znam kilka scalaków z wbudowanym stabilizatorem, gdzie podajesz na jakiś pin wyższe napięcie, a on na pinie VCC wystawia np. 5V na własne potrzeby i musisz tylko tam powiesić kondensator dla lepszej filtracji. Ale karta katalogowa, pobieżnie patrząc, nie sugeruje, że tutaj mamy taki przypadek.
    Opis pinu w tabeli Pin functions to "Logic supply voltage. Tie to VIN". Więc tak właśnie zrób ;)
  • #3 17968267
    Templarious
    Poziom 22  
    krisRaba napisał:
    Hmm, nie znam tego MC34063ad, ale jak spojrzysz na kartę katalogową ( http://www.ti.com/lit/ds/symlink/mc34063a.pdf ), rys. 9.2.2, to dziwną masz nie tylko wartość C15, ale i podłączenie.
    Według schematu z DS podłączasz napięcie wejściowe do VCC, a Ty zasilasz IPK (a to tylko wejście pomiarowe prądu - bada spadek na rezystorze pomiarowym), czyli reszta pewnie zasila się jakoś pasożytniczo przez wewnętrzne diody ESD na wejściach, natomiast układ nie ma zapasu prądu, żeby tego MOSFETa porządnie wysterować. Tak bym obstawiał.

W sumie znam kilka scalaków z wbudowanym stabilizatorem, gdzie podajesz na jakiś pin wyższe napięcie, a on na pinie VCC wystawia np. 5V na własne potrzeby i musisz tylko tam powiesić kondensator dla lepszej filtracji. Ale karta katalogowa, pobieżnie patrząc, nie sugeruje, że tutaj mamy taki przypadek.
    Opis pinu w tabeli Pin functions to "Logic supply voltage. Tie to VIN". Więc tak właśnie zrób ;)

Zrobiłem dokładnie tak samo jak w projekcie 3097, gdzie nie ma źle podłaczonego kondensatora do wejscia VIN MC34063.
    IPK natomiast jest podłaczone tak samo jak w projekcie AVT więc obstawiałbym, że "Szafa gra".

Poniżej kawałek schematu AVT3097.

Podsumowując - Wlutować jakiś rezystor 0R (bez wartosci rezystor) i powinno być spoko? (bo IPK jest "dobrze" podłaczone)
  • #4 17968292
    krisRaba
    Poziom 31  
    No przecież na pokazanym przez Ciebie schemacie jest tak jak w karcie katalogowej... Zasilanie idzie wprost do VCC, a do IPK przez rezystor.
    Wlutowanie 0R pewnie pozbawi Cię jakiejś ochrony przed przeciążeniem na wyjściu albo wewnętrznej optymalizacji punktu pracy, bo przetwornica będzie myśleć, że masz zerowy prąd (brak spadku na rezystorze pomiarowym)

Dodano po 4 [minuty]:

Tak, to wejście od obwodu ograniczenia prądu, więc nie będziesz miał zabezpieczenia prądowego, choć układ powinien zadziałać.
    Ale lepiej zrobić to jak należy ;-)
  • #5 17968442
    Templarious
    Poziom 22  
    Czesc,

Wlutowałem przelotke, przetwornica nie startuje. Rozumiem, ze teraz IPK musze podłączyć do VCC przez jakiś rezystor? Jaka wartość byłaby najlepsza?

Edit:

Dałem 0.22R i niestety przetwornica dalej nie startuje. Nie wiem juz dlaczego.
  • #6 17969022
    krisRaba
    Poziom 31  
    Zobacz sobie kartę katalogową i spróbuj zrozumieć jak to działa, to będzie Ci łatwiej wykryć źródło problemu.
    Pin VCC to zasilanie scalaka, więc musi być podłączony bezpośrednio do VIN, żeby działała Ci logika. Scalak steruje MOSFETem zależnie od warunków, które "widzi". To IPK to tak naprawdę inna historia niż VCC. Przez ten rezystor od VIN idzie główny prąd do wyjścia, dlatego badając spadek napięcia na rezystorze przetwornica wie jaki prąd idzie na wyjście...
    Poczytaj choć pobieżnie o przetwornicy typu boost, bo to klasyczny jej przypadek.
  • REKLAMA
  • #7 17969097
    Templarious
    Poziom 22  
    Cześć:)

Poczytałem właśnie i poszukalem dalej jakiegokolwiek błędu. Niestety go już nie widzę. Zasilam układ +12V.

Rezystor wylutowalem z działającej tej samej przetwornicy (moja jest wersja smd A tamta w tht).

Wszystko wg. Mnie już jest dobrze A mimo tego na kondensatorze mam +12V tylko.
  • #8 17969271
    krisRaba
    Poziom 31  
    Czyli przetwornica nie pracuje i ładuje się on przez cewkę z VIN. Może tranzystor szlag trafił, bo przy poprzednim złym zasilaniu się przegrzał? Masz inny egzemplarz, żeby sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #9 17969323
    Templarious
    Poziom 22  
    Oczywiscie, mam. Zaraz przelutuję i dam znać.
    VIN - V in? Czyli mowimy o napięciu wejściowy?

Zrobię edit tej wiadomości z wynikiem po przelutowaniu.
  • Pomocny post
    #10 17969502
    krisRaba
    Poziom 31  
    Generalnie skopiowałeś rezystory w pętli sprzężenia zwrotnego, które nijak się mają do tego co napisałeś, czyli że chcesz 24V. W datasheet masz wzór na napięcie wyjściowe Vout=1.25*(1+R2/R1), czyli u Ciebie byłoby to Vout=1.25*(1+150000/1000)=188.75V ;-)

Generalnie powinieneś od A do Z zweryfikować tabelę doboru komponentów względem tego co chciałbyś uzyskać.

Dodano po 6 [minuty]:

Templarious napisał:
    Oczywiscie, mam. Zaraz przelutuję i dam znać.
    VIN - V in? Czyli mowimy o napięciu wejściowy?

Tak, w tej topologii gdy przetwornica wcale nie pracuje, to na wyjściu masz napięcie takie jak na wejściu pomniejszone o spadek na diodzie. Bo w stanie ustalonym cewka to kawałek drutu, czyli niejako zworka, diodę masz w kierunku przewodzenia, czyli ładujesz sobie kondensator wyjściowy. Dopiero w stanie dynamicznym, gdy kluczujesz tranzystorem, dzieje się magia, Ldi/dt przestaje być zerowe, bo masz zmiany prądu, napięcie cewki przy zaniku prądu zmienia znak by podtrzymać prąd, więc dodaje się do napięcia wejściowego (są w szeregu) itp. Poczytaj o tym jak to działa, to dość ciekawe :-)

Dodano po 8 [minuty]:

Upewnij się, że VCC scalaka masz połączone bezpośrednio z POWER1, czyli napięciem wejściowym.
    Oraz że masz od napięcia wejściowego rezystor pomiarowy, za nim podłączenie do IPK i dalej do cewki, diody itp.

No i w sprzężeniu zwrotnym potrzebujesz innych wartości jeśli chcesz 24V, ale to już pisałem...

Dodano po 6 [minuty]:

Mam dla Ciebie inną propozycję, bo może nie jesteś w stanie ogarnąć tego od podstaw. To scalak od TI, a oni mają swoje narzędzie online do automatycznego doboru komponentów na bazie wymagań. Otwórz to sobie, podaj parametry i zobacz, czy ten scalak jest do wyboru. Wtedy narzędzie poprowadzi Cię za rączkę i wszystko policzy ;-)
  • #11 17969933
    Templarious
    Poziom 22  
    Hej, bardzo dziękuje za okazałą pomoc :).

Racja, 24V ma się nijak do komponentów które użyłem --> ale nie widziałem innego oznaczenia w Eagle żeby podpisać to jako HV albo +180V etc.

Właśnie uruchomiłem przetwornice, już działa ale można powiedzieć ze ją słychać. Napięcie które generuje to 187V (na lampę nixie akurat :) ). No i się grzeje IRF740... po kilku minutach znowu wręcz parzy ale wszystko działa.

Co mogę zrobić, żeby nie była ona słyszalna? Wiem, że można to zrobić na bazie NE555 ale to raczej chodzi o częstotliwość, bo słychać cewkę. Dobrze rozumiem?
  • #12 17970155
    krisRaba
    Poziom 31  
    A czy przetwornica jest czymś obciążona? I czy ten IRF ma jakieś chłodzenie?

Dodano po 4 [minuty]:

A z jaką częstotliwością teraz pracuje przetwornica? Możesz sprawdzić na bazie użytych wartości komponentów i karty katalogowej, a potem na bazie androidowej apki typu Spectroid sprawdzić częstotliwość pisku.

PS. Jak pomogłem, to możesz kliknąć "Pomógł" ;) Miły zwyczaj na forum ;)

Dodano po 3 [minuty]:

Częstotliwość pracy zależy od CT (u Ciebie C14)
  • #13 17970515
    Templarious
    Poziom 22  
    IRF obciążaony jest 4 neonówkami oraz jedną lampą ZM566. Wszystko jest włączone, bo sprawdziłem małym programem, czy po prostu połączenia działają itd.

Spectroid pokazuje mi -56db (jesli dobrze mierzę).

U= R* I

Neonówki
    I = U/R
    I = 187V / 220000R
    I = 0.00085A (850μA)
    4 neonówki 0.0034A

Z566M
    I = U/R
    I = 187V / 22000R
    I = 0.0085A (8.5mA Z566M)

Zasilanie jest z +12V 3,5A

Kalkulator dla MC34063 pokazuje mi takie wartości (nie wiem jak obliczyć z jaką czestotliwością pracuje cewka. Wydajność prądową Iout przyjąłem na poziomie 10mA)

• #14 17970650
    krisRaba
    Poziom 31  
    Pokazuje Ci z kosmosu wartości, w tym NaN, bo nie podałeś wszystkich danych.
    Daj np. 100mV pp, bo chyba cudów tam nie potrzebujesz i np. Fmin=80kHz. Przetwornica może pracować do 100kHz. Na pewno chcesz mieć powyżej 20kHz ;-)
    Z tego co kojarzę z datasheeta, to Twoje Ct odpowiada 33kHz typowo. Niby też poza słyszalną, ale można podnieść i zobaczyć jaki efekt.

Z pomiaru podaj częstotliwość piku, a nie poziom w dB ;-)
  • #15 17970658
    Templarious
    Poziom 22  
    Czestotliwosc to okolo 20250 z Spectroid.

Kalkulator wypluwa teraz to:

• #16 17970676
    krisRaba
    Poziom 31  
    No to gratuluję słuchu, chyba że są jeszcze inne piki na analizatorze ;-)

Generalnie kalkulator obraził się na Twoje Vout i dzielnik sprzężenia zwrotnego, tak jak napisał w nawiasie, liczy dla 115V. Stąd też pewnie zaznacza nazwę na czerwono.
    Zmniejsz Ct, czyli C14 i zobacz, czy ucichnie.

Jakie masz Cout? Bo cewka względem obliczeń za mała dla takich tętnień. Zobacz co wychodzi dla tego typowego 33kHz
  • #17 17970685
    Templarious
    Poziom 22  
    Cewka u mnie ma 100uH, co do Cout, dam znac jak wróce do domu (jestem w pracy).
    Aczkolwiek jest to chyba 47uF na 400V.

Pytanie dalej brzmi, dlaczego tak się grzeje ten IRF... Powiem ze nurtuje mnie to bo skopiowałem to z innego projektu AVT, mam tą płytkę i tam niedosc ze nie slychac cewki, to jeszcze IRF sie nie grzeje. O co moze chodzic? O niewystarczające odsprzęganie zasilania układu? (nie mam żadnego elektrolita.)

PS. co do słuchu, niestety mam tak dobry, ze slysze krew jak mi plynie w lewym uchu i mam szum uszny od 3 lat. Nie polecam!.
  • #18 17970794
    krisRaba
    Poziom 31  
    To zmniejsz Ct, żeby podnieść częstotliwość pracy.. W nieskończoność nie będziesz słyszał ;-)

Jeśli masz to samo, zasilasz tym takie samo obciążenie i się nie grzeje, a tutaj parzy, to coś faktycznie nie halo. Tam jest taki sam tranzystor na wyjściu?
    W tym kicie też masz taką małą pojemność na wejściu? Bo to faktycznie mało, jeśli zasilasz np. przez długie kable. Bardziej to filtracja niż zapas napięcia.
    Masz możliwość podejrzeć jakimś oscyloskopem co dzieje się na wejściu i na bramce tranzystora? Może coś niewydala i stąd duże straty przy przełączaniu, bo się długo przeładowuje?
    A robisz to na pcb, czy na pająka?
  • REKLAMA
  • #19 17970828
    Templarious
    Poziom 22  
    Kable od mojej PCB (tak, robię na PCB) mają okolo 35 cm.
    Wszystko powinno być takie samo aczkolwiek zamiast IRF740 może byc IRF840 co nie powinno wpłynąć na grzanie się go. wartości rezystorów, kondensatorów są takie same.

Oscyloskopu nie mam, nie umiem się też nim obsługiwać. W kicie AVT jest filtracja z dodatkowym elektrolitem rzędu 10uF (tylko, albo aż :) ).

W kicie jes obciążenie w postaci 4 lamp LC516 lub IN14 oraz jedna neonówka, a tutaj co ja zrobiłem jest jedna lampa ZM566 i 4 neonówki.
  • #20 17970870
    krisRaba
    Poziom 31  
    No jak by nie patrzeć, to 10uF konta 100n to przepaść ;-) W karcie układu masz 100uF z tego co pamiętam, więc ogólnie producent zaleca dużo ;-)

Dodano po 7 [minuty]:

Dołóż coś na wejściu, choćby wspomniane 10u i zobacz. Może przez to pracuje niestabilnie.
    Jak nie masz narzędzi, to trochę zabawa w ciuciubabkę, ale może się uda ;-)

Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:

Teraz jeszcze patrzę na schemat z EP i tam nie masz 10uF, tylko 100uF ;) Zaraz przy wejściu. Ty pewnie zasugerowałeś się tym, że przy samym scalaku mają 100n.. i ono ma być faktycznie możliwie blisko, ale dodatkowa pojemność zdecydowanie się przyda. Producent wręcz szaleje i w punkcie 10 karty katalogowej pisze:
    Cytat:
    This device accepts 3 V to 40 V on the input. It is recommended to have a 1000-μF decoupling capacitor on the input.

To raczej dla worst-case, czyli gdybyś chciał mieć 1.5A na wyjściu, czyli jeszcze więcej na wejściu. Niemniej jednak 10u czy 100u powinieneś tam dać.

Zastanawiam się też nad diodą. Na pewno dałeś tam UF4007? Żeby nie okazało się, że zamiast diody przełączającej jest tam jakieś 1n4007 ;)

Jak się nie wstydzisz, to pokaż layout ;)

Zaszalałem też z tętnieniami ;) Bo zwykle robię coś na niższych napięciach, więc strzeliłem 100mVpp jako słaby przypadek. W karcie katalogowej wrzucają 400mVpp i się cieszą ;) Faktycznie, przecież dla 187V trochę w tą czy tamtą nie zrobi Ci różnicy, szczególnie dla takiego odbiornika. Wrzuć 400-500mVpp i pewnie znacznie spadnie Ci wartość dla cewki i Cout ;)
  • #21 17971339
    Templarious
    Poziom 22  
    Siemka,

Napewno dałem uf4007 :). Layout płytki w załączniku. (kawałek sciezki nie jest ułożona bo naniosłem zmiany na schemacie.)

Dałem 22pF zamiast 1n (C14). Dołożyłem 100uF na 50V na wejsciu zasilania.
    Kondensator HV ma 10uF na 350V.

I teraz:
    Nie słychać już działającej przetwornicy ale IRF740 nadal sie pieruńsko grzeje. Dlaczego :/?
    ======================= EDIT

W kicie AVT jest IRF730 a ja mam IRF740 (sprawdziłem i to tez nie ma wiekszego znaczenia)
    Załączniki:
    • nixie_round.rar (22.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 17971522
    krisRaba
    Poziom 31  
    Nie za małe to C14? Przecież z kalkulatora wyszło Ci 470p dla 80kHz. Ten scalak ma max 100kHz..
    Teraz to pewnie klucz się wyłącza zanim zdąży się włączyć ;-)

Dodano po 2 [minuty]:

Mierzyłeś faktyczny prąd na wyjściu?
  • #23 17971545
    Templarious
    Poziom 22  
    No małe ale.. nie mam innego kondensatora przy sobie (zaraz zerkne).

Ok to wykluczmy co może być faktycznie nie tak: C14 i co jeszcze? Dioda UF4007 jest ok, IRF740 tez, kondensator wysokonapięciowy tez, rezystory również...

Nadal czepie się kitu AVT, tam jest tak samo jak u mnie (procz tego kondensatora C14 teraz).

Co moze byc nie tak :/?

==============EDIT

Wrociłem do 1ndla C14. Teraz przetwornica szumi i wolniej sie nagrzewa IRF ale nadal "szybko" bo w ciągu 30 sek okolo.
  • #24 17971628
    krisRaba
    Poziom 31  
    Właśnie chciałem zaproponować powrót do sensowniejszej wartości. Bo chciałem tylko sprawdzić, czy hałas Ci przejdzie, natomiast naturalne jest, że wyższe częstotliwości, to też większe straty związane z przełączaniem, konieczność "silniejszego" drivera dla tranzystora, by faktycznie się szybko włączał i wyłączał, a nie miał banany zamiast prostokąta ;). To ma jeszcze swoje inne bolączki i zjawiska, z którymi trzeba powalczyć. Tak naprawdę jeśli teraz Ci to przeszkadza, to powinieneś zmniejszyć Ct tylko trochę, by podnieść kluczowanie o kilka kHz ;)
  • #25 17971632
    Templarious
    Poziom 22  
    krisRaba napisał:
    Właśnie chciałem zaproponować powrót do sensowniejszej wartości. Bo chciałem tylko sprawdzić, czy hałas Ci przejdzie, natomiast naturalne jest, że wyższe częstotliwości, to też większe straty związane z przełączaniem, konieczność "silniejszego" drivera dla tranzystora, by faktycznie się szybko włączał i wyłączał, a nie miał banany zamiast prostokąta ;). To ma jeszcze swoje inne bolączki i zjawiska, z którymi trzeba powalczyć. Tak naprawdę jeśli teraz Ci to przeszkadza, to powinieneś zmniejszyć Ct tylko trochę, by podnieść kluczowanie o kilka kHz ;)

Może kupić nową cewkę? 330uH? Ale... kurcze, cudów nie ma. To musi działać i nie ma prawa sie grzać. Już wiem, że nie odpuszcze dopóki nie poznam źródła problemu.

Ps. szumieć może, zamkne i tak ten zegarek w szklanej kopułce.

===============EDIT====
    Znalazłem w necie w jednym z kitów AVT, gdzie jest ta przetwornica z takich samych elementów: "Dla prądu wyjściowego do 12mA prąd szczytowy cewki wynosi około 300mA, co narzuca minimalną wydajność prądo-wą cewki, diody oraz tranzystora."

Ja mam cewkę: Dławik mocy 100uH SMD, 0.4om, 0.5A wiec chyba jest spoko...
  • #26 17971732
    krisRaba
    Poziom 31  
    Możesz zrobić z tego layoutu jakiegoś PDFa? Nie chce mi się instalować softu tylko po to, żeby go obejrzeć ;)

Co do cewki.. ciekawe, bo znalazłem jakiś kalkulator online i trochę pomieszałem z wartościami, żeby zobaczyć co na co wpływa. O ile spodziewałem się, że im wyższa częstotliwość tym indukcyjność cewki może być mniejsza, to zaskoczyło mnie, że im większy prąd, tym może być mniejsza... Myślałem, że większy prąd = więcej energii do przerzucenia = większa indukcyjność... a tu niespodzianka ;)
  • #27 17971747
    Templarious
    Poziom 22  
    krisRaba napisał:
    Możesz zrobić z tego layoutu jakiegoś PDFa? Nie chce mi się instalować softu tylko po to, żeby go obejrzeć ;)

Co do cewki.. ciekawe, bo znalazłem jakiś kalkulator online i trochę pomieszałem z wartościami, żeby zobaczyć co na co wpływa. O ile spodziewałem się, że im wyższa częstotliwość tym indukcyjność cewki może być mniejsza, to zaskoczyło mnie, że im większy prąd, tym może być mniejsza... Myślałem, że większy prąd = więcej energii do przerzucenia = większa indukcyjność... a tu niespodzianka ;)

Obrazek:

• #28 17971865
    krisRaba
    Poziom 31  
    Odważnie. 187VDC i takie cini-mini odstępy robisz? Może masz tam przebicie / upływność i pompujesz więcej niż się spodziewasz?
  • #29 17972268
    Templarious
    Poziom 22  
    krisRaba napisał:
    Odważnie. 187VDC i takie cini-mini odstępy robisz? Może masz tam przebicie / upływność i pompujesz więcej niż się spodziewasz?

Bez obciążenia, IRF sie nei grzeje. Tylko z obciążniem jakimkolwiek. Sprawdzilem.

Teraz przestała mi działac lampa nixie.... ehhh co tu sie dzieje :/
  • #30 17972494
    krisRaba
    Poziom 31  
    Nie zmienia to faktu, że za bardzo przytulasz do siebie HV, więc to proszenie się o kłopoty.
    Zmiany o których pisaliśmy wcześniej już wprowadziłeś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował przetwornicę opartą na MC34063, jednak IRF740 przegrzewa się po kilku sekundach pracy. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem kondensatorów, zasilaniem pinów oraz wartościami rezystorów. Ustalono, że pin VCC powinien być podłączony bezpośrednio do VIN, a IPK do VCC przez rezystor. Po kilku próbach z różnymi wartościami kondensatorów i rezystorów, użytkownik zauważył, że przetwornica działa, ale IRF740 nadal się nagrzewa. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego chłodzenia tranzystora oraz na wpływ wartości cewki i kondensatorów na stabilność pracy przetwornicy. Użytkownik rozważał również wykonanie nowego layoutu płytki, aby poprawić odstępy między komponentami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA