logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał HDMI i DVB-C przez internet na odległość 100km?

michalkr999 25 Maj 2019 20:41 1584 7
  • #1 17980480
    michalkr999
    Poziom 2  
    Witajcie. Szukam rozwiązania problemu dotyczącego:
    1. przesyłu sygnału z wyjścia HDMI przez internet. Mam urządzenie A, w którym mam wyjście HDMI, po drugiej stronie mam urządzenie B, które będzie odbierało sygnał przez HDMI.
    Np:
    dekoder (A) wysyła obraz przez HDMI przez np. transmiter HDMI/LAN do odbiornika np. transmiter odbiornik HDMI/LAN do TV. Punkt A i B oddalone od siebie o ok 100km (100000metrów).
    Potrzebuję w czasie rzeczywistym wysyłać filmy lub zdjęcia na TV przez internet.
    Nie wiem czy dam radę połączyć ze sobą transmitery przez internet, czy da się ale trzeba wykorzystać VPN... Jakich urządzeń/rozwiązań użyć?

2. Przesyłu sygnału DVB-C bezpośrednio z kabla koncentrycznego przez internet do drugiego punktu, w którym odbiorę sygnał DVB-C kablem koncentrycznym (możliwość podziału pomiędzy urządzenia kablem antenowym).

Po obu stronach łącza 1gb.
  • #2 17980924
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 476
    Jaki budżet? Bo spodziewaj się wysokiej ceny.
  • #3 17981009
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 824
    Moim zdaniem prosto nie da się. Niby są konwertery z HDMI na IP, ale to działa w sieci LAN. W internecie dochodzi problem pasma, straty pakietów i bardzo zmienne opóźnienia. Już VoIP miewa problemy, a przy wizji połączenie musi być perfekcyjne. Chyba że jakiś serwer i streaming z buforowaniem.
  • #4 17981112
    Teeed
    Poziom 1  
    Streaming mediów jest prosty, jednak diabeł tkwi w szczegółach.
    Ja bym użył wspomnianego taniego chińskiego konwertera HDMI na IP, tylko trzeba znaleźć wersje z dobrym firmware (są różne a każda zachowuje się w nieco inny sposób, mimo że "puszka" wygląda identycznie). Spiął ja za pomocą jakiegoś komputera z VPNem i przekodowal przy okazji wideo na jakiś ludzki format. Po drugiej stronie również komp z VPN i podpięcie do monitora, bufor wideo tutaj (np 10s). O ile bufor wprowadzi opóźnienie to zmniejszy dyskomfort spowodowany zagubionymi pakietami, chwilowymi zmianami parametrów łącza itd.
    Pragnę tutaj zaznaczyć, że wymagania dotyczące łącza internetowego potrzebnego do takiej operacji będą dosyć wysokie. Żeby zapewnić płynność oraz naprawdę dobrą jakość transmisji HD trzeba przepustowości "uploadu" przynajmniej na poziomie 15Mbit. Ważnym czynnikiem jest także sama jakość danego łącza - czyli czy parametry się naprawdę trzymają ;) zapomnij zatem o radiowkach/adsl, rekomenduje światłowód. Warto tutaj wspomniec o samym komputerze użytym do kodowania mediów. Kodowanie streamu HD na żywo jest wymagajace. Nie wystarczy byle jaki laptop lub raspi.
    Mówisz, że po obu stronach masz łącze gbit. Czy symetryczne?
  • #5 17981219
    michalkr999
    Poziom 2  
    Chodzi o jak najtańsze rozwiązanie ale pewne. Mam jeszcze trochę czasu na realizację.
    Bardziej interesuje mnie rozwiązanie niż budżet i sposób w jaki to ze sobą połączyć.

Dodano po 3 [minuty]:

Łącze światłowodowe 1/1gb. Na razie bezawaryjne.
  • #6 17981277
    jprzedworski
    Pewne to nie będzie, bo zależy od wielu czynników. Nie jest to powszechnie stosowane.
    1. Nie da się zrobić streamingu zamiast wyjścia HDMI? Co to za urządzenie?
    2. Co jest na wejściu internetowym? Router, UTP, ma wbudowane funkcje VPN?
    3. Adresacja publiczna na obu wejściach?
    4. Jak wyglądają pingi na obu końcach (maksimum - minimum) w okresie przynajmniej kilku minut? Procentowe straty pakietów?
    5. Jakie masz doświadczenie sieciowe? Ktoś to musi zrobić, a proste nie będzie przy bardzo niepewnych efektach. Poza konwersją HDMI/IP konieczna będzie kompresja/dekompresja kodekiem, bo full HD bez tego potrzebuje min. 3 Gb/s.
    michalkr999 napisał:
    Chodzi o jak najtańsze rozwiązanie
    michalkr999 napisał:
    Bardziej interesuje mnie rozwiązanie niż budżet
    To jest, niestety, sprzeczne.
  • #7 17981632
    KOCUREK1970
    Ocena: 5326
    michalkr999 napisał:
    Chodzi o jak najtańsze rozwiązanie ale pewne.

To oksymoron - albo tanie albo pewne!
    michalkr999 napisał:
    Bardziej interesuje mnie rozwiązanie niż budżet i sposób w jaki to ze sobą połączyć.

https://www.slingbox.com/
  • #8 17981743
    jprzedworski
    Ciekawe rozwiązanie. W tym wypadku chyba Slingbox 500 za ponad 2000 zł, bo pozostałe nie mają HDMI.
    Jest też polska strona:
    https://slingbox.pl/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do przesyłania sygnału HDMI i DVB-C przez internet na odległość 100 km. Wskazano na możliwość użycia konwerterów HDMI na IP, jednak podkreślono, że przesył przez internet wiąże się z problemami z pasmem, stratami pakietów i opóźnieniami. Proponowane rozwiązania obejmują użycie komputera z VPN do buforowania wideo oraz konwersji sygnału. Wymagana jest wysoka jakość łącza internetowego, z zalecanym uploadem na poziomie co najmniej 15 Mbit. Użytkownik rozważa również urządzenia takie jak Slingbox 500, które obsługują HDMI, ale są kosztowne. Wskazano na konieczność kompresji/dekompresji sygnału oraz na różne czynniki wpływające na jakość transmisji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA