logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APPCRASH Excel VBAProject problem z bazą

wywyż 27 Maj 2019 13:52 438 4
REKLAMA
  • #1 17983072
    wywyż
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    mam problem z bazą stworzoną w Excel z wykorzystaniem VBA.

Baza zawiera 3 formularze UserForm (o różnym stopniu rozbudowania) , gdzie w zależności od potrzeb wprowadza się różne dane do bazy.
    Dane są zapisywane w odpowiednio przygotowanych tabelach, które na potrzeby działania poszczególnych UserForm pobierane są do tablic dynamicznych (ich dane są wykorzystywane w tworzeniu w/w rejestrów w bazie danych).

Problem jest następujący: po uruchomieniu excela i kliknięciu w przycisk wywołujący dany UserForm program się wyłącza (na Windows 10) lub zawiesza (Windows 7) i pojawia się komunikat:
    APPCRASH Excel VBAProject problem z bazą

Problem w tym, że błąd nie występuje za każdym razem. Czasami program uruchamia się bez problemu i wszystko działa, a czasami się zawiesza.
    Jeżeli uruchamiam UserFormy po kolei od najprostszych do najbardziej rozbudowanych to jest ok. Ale jeżeli od razu chcę uruchomić ten rozbudowany userform to cały plik się zawiesza.
  • REKLAMA
  • #2 17983602
    Arkasian
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Patrząc na screena, można odczytać kod wyjątku z ang. exception code.
    https://social.technet.microsoft.com/Forums/L...-nameexcelexe-version-14061175003?forum=excel
    Ten link sugeruje odpalanie Excela w Safe Mode kilka razy i sprawdzenie czy będzie wywalać czy nie będzie wywalać.

Swoją drogą: sugeruję jednak napisanie czegoś konkretnego w nawet WinForms lub WPF a nie używanie tego, bo to zawsze będzie powodowało jakieś raki.
  • REKLAMA
  • #3 17984641
    wywyż
    Poziom 9  
    Niestety SafeMode nic nie zmienia.
    Robiłem teraz test i program uruchomił się 10 razy z rzędu bez żadnego problemu, a potem seria niepowodzeń pomimo tego że nic nie zmieniałem.

Zauważyłem ,że jeżeli po uruchomieniu excela uruchomię w drugim oknie VBA, to wszystko działa poprawnie. Nie mam pojęcia co może być powodem takiego chaotycznego działania.
  • REKLAMA
  • #4 17985483
    Arkasian
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Microsoft jest powodem takiego działania xd
    Na prawdę lepiej już się nauczyć stworzyć proste apki samemu w Visual Studio niz w tym czyms.
  • #5 17985630
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    Możesz jeszcze przetestować to rozwiązanie
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
REKLAMA