logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio internetowe Auna IR-160 wiesza się sieć wifi

diverse 28 Maj 2019 09:14 6615 5
REKLAMA
  • #1 17984367
    diverse
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Radio internetowe IR-160 Auna po włączeniu wszystko działa przez jakieś 2-5 minut i przestaje grać. Wszystkie funkcje działają ale przestaje widzieć sieć wifi, w ustawieniach pisze brak sieci. Trzeba wyłączyć całkiem i po chwili się włącza i znów to samo.

Co ciekawe, podłączyłem zasilacz 5V z innego radia i potrafi działać nawet parę godzin zanim ten objaw nastąpi, a na oryginalnym zasilaczu 5,9V tylko kilka minut.

Nie jest to wina zasilacza bo sprawdzałem na innym 5,9V i taki sam objaw, ale zauważalnie przy obniżeniu napięcia problem jest dużo mniejszy. Sam moduł zasilający umieszczony wewnątrz radia, gdzie wchodzi napięcie (jest tam też USB i wejście AUX) też podmieniałem i to samo. Więc jakby coś na płycie głównej, jakieś przebicie, kondensator?
  • REKLAMA
  • #2 17986863
    superflaj
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Takie akcje jak WiFi to kwestia mikrokontrolera i programu w pamięci operacyjnej czy jak to się nazywa... Widziałem te radia na alledrogo i kupowanie ich uszkodzonych nie ma sensu, bo tego śrubokrętem się nie naprawi.
  • REKLAMA
  • #3 17993634
    diverse
    Poziom 10  
    Wymieniłem kondensator elektrolityczny 6,3v 470uF (wsadziłem 10V 470 uF) i to nie to...
    Zauważyłem, że po wygrzaniu płyty hot air działa zdecydowanie dużej. Ale po dobie jest znów gorzej, jakby temperatura sprawiała, że pracuje lepiej. Zastanawiam się nad wymianą samego modułu wifi R7601MU2. Ale zacznę może od dwóch rezystorów kwarcowych 12 MHz tylko czy w ogóle jest sens je ruszać, czy to może być ich wina?
  • REKLAMA
  • #4 17993901
    superflaj
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    ale WiFi jest sterowane z mikrokontrolera. Skoro w ogóle to trochę działa to upieram się że to jest nadal kwestia firmware. Jeśli znajdziesz jakieś wskazówk to aktualizacja Firmware
  • REKLAMA
  • #5 18172156
    diverse
    Poziom 10  
    Skupiłem się na wifi. Wymiana modułu wifi R7601MU2 nic nie pomogła. Wiec wziąłem się za kontroler GL850G odpowiedzialny za zasilanie wifi. Wymiana układu spowodowała usunięcie usterki. Radio gra aż miło! Kontroler oznaczony GL850G znajduje się w pobliżu układu wifi. Radio internetowe Auna IR-160 wiesza się sieć wifi Radio internetowe Auna IR-160 wiesza się sieć wifi
  • #6 18172179
    diverse
    Poziom 10  
    Problem rozwiązała wymiana kontrolera GL850G odpowiedzialnego za zasilanie modułu wifi.
    Załączniki:
    • Radio internetowe Auna IR-160 wiesza się sieć wifi 04CF4667-6382-4D43-949B-B416A2B63D78.jpeg (884.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA